Kuva: opiskelija

Yhteisvastuuvaroista jaetaan tukea opiskeluun

5.9.19

Vähävaraisen opiskelijan on mahdollista saada avustusta opiskeluvälineiden – vaikka kirjojen tai läppärin – hankintaan seurakunnan kautta.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Pixabay .

Tämänvuotisen Yhteisvastuukeräyksen tuotolla tuetaan suomalaisten lasten ja nuorten opiskelua.

– Joka vuosi me diakoniatyöntekijät kohtaamme tilanteita, joissa esimerkiksi lukion käynti osoittautuu perheelle niin kalliiksi, että rahallinen tuki on tarpeen, sanoo diakoniatyöntekijä Minna Similä Haukiputaan seurakunnasta.

Haukiputaalla tukea opiskelusta aiheutuviin kuluihin on mahdollista saada joko oman seurakunnan Yhteisvastuu-varoista taikka yksityishenkilöltä saaduista lahjoitusvaroista.

Hakemus tulee tehdä ennen vuodenvaihdetta.

Tukikummeilta apua harrastus- ja opintokuluihin

Tukea myöntää myös Tukikummit. Se on Kirkon diakoniarahaston alainen säätiö, joka haluaa ehkäistä nuorten syrjäytymistä myöntämällä apua harrastus- ja opintokuluihin.

– Me Haukiputaalla olemme hakeneet näitä avustuksia aktiivisesti. Tänä vuonna myönteisiä avustuspäätöksiä on saatu jo kuusi, Similä iloitsee.

Tukikummien avustuksen perhe voi saada vain kerran. Maksimisumma on 2000 euroa.

– Jos lapsia on perheessä 1–2, avustus on ollut 500–600 euron luokkaa. Mikäli lapsia on enemmän, tukisumma voi helposti olla 2000 euroa, Similä sanoo.

Hakemus Tukikummeille tehdään yhdessä seurakunnan diakoniatyöntekijän kanssa.

Muutkin seurakunnat auttavat opiskelijoita

Oulujoella avustusta voi hakea koululaisten liikuntavälineisiin ja -vaatteisiin sekä toisen asteen opiskelijan ammattiopisto- tai lukiokirjoihin taikka työvaatteisiin.

Hakemus tehdään viimeistään 16. syyskuuta.

Kiimingissä koulutarvikkeiden hankintaan käytetään Yhteisvastuukeräyksen omaan seurakuntaan jäänyttä osuutta.

Diakoniatyöntekijä Erja Haho neuvoo ottamaan yhteyttä seurakunnan ajanvarausnumeroon maanantaisin kello 9–11.

Jos perheellä on haasteellinen taloudellinen tilanne ja tarvitaan apua kouluikäisten lasten koululiikuntavälineisiin, lukio- tai ammattioppilaitosten kirjoihin, työvaatteisiin tai vastaaviin opiskeluihin liittyviin kuluihin, yhteyttä kannattaa ottaa lokakuun loppuun mennessä.

Myös Tuiran seurakunta ja Oulun tuomiokirkkoseurakunta kohdentavat Yhteisvastuukeräyksen seurakuntiin jääneen tuoton avustuksina vähävaraisille lapsiperheille, joissa on koululaisia tai opiskelijoita.

Myös Karjasillalla seurakunta ohjaa yv-tuottoa opiskelijoiden tukemiseen. Jakokäytännöstä tiedotetaan tarkemmin syksyn mittaan.

Tyrnävällä avustetaan toisen asteen opiskelijoita. Avustuksen voi hakemuksen perusteella saada esimerkiksi kirjoihin tai muihin opiskeluun liittyviin tarvikkeisiin. Haku päättyy syyskuun lopussa.

Kuka tahansa voi antaa lahjakortin tai rahaa

Yhteisvastuukeräys on päättynyt, mutta jos auttamishalua riittää, riittää myös keinoja avittaa vähävaraisia opiskelijoita.

Monet seurakunnat ottavat mielellään vastaan joko lahjakortteja tai rahaa. Diakoniatyöntekijät ohjaavat avun eteenpäin.

Ainakin Oulujoen, Karjasillan ja Haukiputaan seurakunnissa otetaan mieluusti vastaan lahjoituksia joko lahjakortteina tai rahana.

Anna palautetta jutusta täällä

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Seurakunnat