Opiskelu- tai työpaikkaa hakiessa kannattaa reilusti kertoa, millaista vapaaehtoistyötä on tehnyt. Vapaaehtoistyöllä voi kehittää esimerkiksi työelämässä tärkeitä vuorovaikutustaitoja. (Kuva: Pixabay)

Vapaaehtoistyöstä tehoja ansioluetteloon

11.9.19

Saapas-kokemukset kulkevat yhä mukana Hanna Koskisen elämässä. Vapaaehtoistyössä hän oppi kohtaamaan ihmisiä hädän hetkellä ja sitä taitoa hän voi käyttää nyt aikuisena omassa työssään.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Pixabay, Kirkon kuvapankki .

Oululainen Hanna Koskinen toimi nuorena Oulunsalon Saapas-partiossa. Seurakunnan saapaslaiset kohtasivat nuoria viikonloppuyössä. Saapas-liivi kertoi, että kadulla kuljetaan nuoria varten. Vapaaehtoisten luokse saattoi tulla juttelemaan, ja he auttoivat, jos olo oli kehno.
Aikuisena entinen Saapas-vapaaehtoinen muistelee noita aikoja lämmöllä. Vapaaehtoistyön kokemukset ovat ohjanneet hänen elämäänsä myös aikuisena.
– Minulla on yhä rohkeus ja halu puuttua, jos näen, että joku saattaa tarvita apua. Uskallan kohdata ihmisiä ja kysyä, mitä kuuluu, Koskinen kertoo.
Liikunnanohjaajana työskentelevä Koskinen näkee työssään muun muassa ensiapua vaativia tilanteita. Hän ei säikähdä niitä, vaan tarttuu toimeen.
Samalla tavalla aristelematta hän toimi myös Saappaassa.
– Minusta tuntuu, että minulla on yhä silmä, joka etsii ja näkee, missä on hyvä pysähtyä kysymään, voinko jelppiä jollakin tavoin.

Moni ei hoksaa kertoa osaamisestaan

Hanna Koskinen ei ole ainoa, jota ovat osaltaan elämässä siivittäneet eteenpäin vapaaehtoistyön mukana tuomat kokemukset.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) Pohjois-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Eevaleena Isoviita toimi nuoruudessaan samassa järjestössä vapaaehtoisena.
Kun MLL etsi toiminnanjohtajaa, saattoi Isoviita kertoa tuntevansa järjestöä entuudestaan.
Aina harrastuksen hyödyntäminen työnhaussa ei ole näin suoraviivaista. Työskennellessään TE-toimistossa Isoviita huomasi, etteivät nuoret aikuiset aina hoksanneet, että ansioluettelossa, CV:ssä, voi kertoa myös tekemästään vapaaehtoistyöstä.
– Saatoin kysyä työnhakijalta, mitä hän on tehnyt. Joskus vastaus oli ensi alkuun vähättelevä, mutta hetken päästä selvisi, että henkilö oli tehnyt mitä erilaisimpia vapaaehtoistehtäviä.
Isoviidan mukaan vapaaehtoistyötä vähätellään herkästi, vaikka vapaaehtoistyö CV:ssä osoittaa työnantajalle, että henkilö on aktiivinen ja hän etsii uusia kokemuksia elämässään.
MLL:ssä on käytössä digitaalinen osaamismerkki. Osaamismerkillä voi helposti kertoa esimerkiksi oppilaitokselle, työnantajalle tai sosiaalisen median seuraajille, millaista osaamista vapaaehtoistoiminta on antanut merkin saajalle.

Monet urheilutapahtumat jäisivät järjestämättä, jos vapaaehtoistyöntekijöitä ei olisi. (Kuva: Pixabay)

Myös työnantajien pitäisi herätä

Vapaaehtoistyöllä on merkittävä vaikutus, kun nuori aikuinen suuntaa koulujen jälkeen elämässään uusien opintojen pariin tai työnhakuun.
Näin kuvailee Kansalaisareenan toiminnanjohtaja Leo Stranius.
Hän puhuu samasta ilmiöistä kuin Eevaleena Isoviita. Hieman kärjistäen Stranius toteaa:
– Nuori saattaa laittaa ansioluetteloon muutaman viikon työkokemuksen kioskityöstä, mutta unohtaa kertoa, että on ollut kymmenen vuotta uintivalmentajana tai partionjohtajana.
Stranius korostaa, että harrastuksista kertyy osaamispääomaa, jota ei kannata mitätöidä.
Kansalaisareenassa tiedetään, että harrastuksen mukanaan tuomaa osaamista ei tunnisteta aina myöskään työpaikoilla.
– Välillä tunnistaminen on valitettavan vähäistä.
Jotta tunnistaminen paranisi, Stranius pitää hyvänä esimerkiksi juuri digitaalisen osaamismerkin käytön yleistymistä.

Vapaaehtoistyö vanhusten parissa tarjoaa mahdollisuuden oppia asioita, jotka saattavat olla kullanarvoisia opiskeluissa tai työelämässä. (Kuva: Kirkon Kuvapankki/Janne Ruotsalainen)

Miljoona muutakin vapaaehtoista

– Vapaaehtoistyö on työtä, josta ei makseta rahallista korvausta ja joka ei ole pakkoa.
– Seurakunnissa vapaaehtoisia kaivataan muun muassa Yhteisvastuukeräykseen. Näitä tehtäviä, esimerkiksi organisointitaitoisen keräyspäällikön työtä, voi kysyä diakoniatyöntekijöiltä.
– Vapaaehtoistyötä järjestäville voi aina kertoa oman mielenkiintonsa: mitä itse haluaisi tehdä.
– Sivustolla vapaaehtoistyo.fi voi valita rasti ruutuun -menetelmällä, millainen toiminta itseä kiinnostaa: kansainvälinen, liikunnallinen vai esimerkiksi kerhojen ohjaaminen. Valittavana on myös ikäryhmä, jonka parissa olisi innostunut toimimaan.
– Punainen Risti kutsuu vapaaehtoisia mukaan kuvaamalla vapaaehtoistyötä miljoonien ihmisten maailmanlaajuiseksi liikkeeksi. Meillä riittää tekemistä kaikille, SPR lupaa.
– Iso joukko liikunnan ja urheilun parissa vapaaehtoistyötä tekevistä osallistuu tapahtumien ja kilpailujen organisointiin.

Kommentoi ja anna palautetta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä