Auton rekisterinumero muistuttaa kanttoria aina virrestä

30.10.19

Virret tulevat niitä työkseen soittavan Mari Liukkosen mieleen yllättävissä paikoissa. Hailuodon kanttori haluaa nyt tutustuttaa seurakuntalaiset uusiin virsiin.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Kerran kuussa Hailuodon seurakunnan kanttori Mari Liukkonen varmistaa, että jumalanpalveluksen jälkeen on tarjolla kahvia. Jos ei ole kirkkokahvisunnuntai, kanttori keittää sumpit itse valmiiksi termospulloon.

Kahvittelun jälkeen käydään nimittäin vielä laulamaan. Hailuodon seurakunnassa pidetään laulajaisia, joiden tarkoituksena on tutustuttaa seurakuntalaiset uusiin, lisävihkoon kirjattuihin virsiin.

 

Marraskuussa lauletaan taivasmatkasta

Vaikka lisävihko otettiin käyttöön jo kolmisen vuotta sitten, siinä olevat virret ovat jääneet hailuotolaisille vielä varsin tuntemattomiksi.

– Jumalanpalveluksessa saan laulaa uusia virsiä usein itsekseni. Ehkäpä tilanne muuttuu laulajaisten myötä, sanoo Liukkonen toiveikkaana.

Laulajaisia pidetään teemoittain. Mikkelinpäivänä aiheena olivat lapset ja enkelit, marraskuussa lauletaan taivasmatkaan liittyviä virsiä ja joulukuussa jouluvirsiä.

– Lisävihkossa on 79 virttä. Jos käymme niitä läpi seitsemän, kahdeksan kerrallaan, vuoden päästä suurin osa on laulettu, laskeskelee kanttori.

 

Auton rekisterinumerot eivät jätä rauhaan

Virret ovat kuuluneet Mari Liukkosen elämään lapsesta saakka, sillä hän lauloi niitä jo neljävuotiaana seurakunnan lapsikuorossa.

Kanttorin työssä virret ovat niin suuressa roolissa, että ne tulevat mieleen mitä erilaisimmissa tilanteissa. Edellä matkaavan auton rekisterinumero muistuttaa Mari Liukkosta aina samannumeroisesta virrestä.

– Tämä on kanttorien ammattitauti, se on meillä kaikilla.

– Ajelimme vastikään kanttoriporukalla jonnekin ja mietimme, mikä virsi edellä ajavan auton rekisterinumero on. Takapenkkiläinen etsi sen sitten puhelimestaan verkkovirsikirjasta, Liukkonen nauraa.

 

Jalkansa loukanneellekin löytyy sopiva virsi

Virsikirjassa on 979 virttä. Mari Liukkosen mukaan niistä löytyy sopiva veisu jokaiseen elämäntilanteeseen.

Virret voivat käydä rukouksesta, mutta niitä on mahdollista lähestyä myös huumorilla.

– Kun loukkasin jalkani, mielessäni soi virsi 527. Se alkaa sanoilla ”Kun askeleeni hidastuu”.

Uusista virsistä Liukkosen suosikki on Jaakko Löytyn säveltämä Kahden maan kansalainen. Se kolahti tulevaan kanttoriin jo vuonna 1995, kun hän kuuli virren ensimmäisen kerran Lähetysjuhlilla.

Toinen suosikki on virsi 949, jossa lauletaan ”Kirkko olkoon niin kuin puu, se kodin luona saakoon kasvaa”.

– Tämä tulee mieleeni usein kotipihaan tullessa, toteaa kanttori, joka asuu ison puun juurella sijaitsevan kirkon naapurissa.

Seuraavat lisävihkolaulajaiset Hailuodon seurakuntasalissa 10.11. jumalanpalveluksen jälkeen.

Lue lisää aiheesta:

Hailuodon seurakunta Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko