Pääkirjoitus: Ensimmäinen luonnonsuojelujulistus

2.10.19

Kirkolla on oma tärkeä sanomansa ympäristökysymyksiin, sillä jo luomiskertomuksesta lähtien ihmisen tehtävänä on ollut viljellä ja varjella luomakuntaa, muistuttaa Pekka Asikainen.


Teksti: Pekka Asikainen . Kuvat: Sanna Krook .

Viime viikolla pidetty YK:n ilmastokokous nosti tunteiden lisäksi esiin pitkän toimenpiteiden ja lupausten listan.

Monet valtiot ja yritykset lupasivat toteuttaa ympäristötekoja tulevien vuosien aikana. Erityisesti nuoret ovat olleet liikkeellä havahduttaakseen kaikkia ilmastomuutoksen todellisuuteen.

Sitran tulevaisuusbarometrista käy ilmi, että suomalaisista yli 81 prosenttia kokee ilmastomuutokseen ja kestävyyskriisiin liittyvän erittäin tai melko suuria uhkia.

Ihmisperäisen ilmastonmuutoksen myötä maapallolla on alkanut kokonaan uusi, luontaisesta poikkeava kehityskulku. Kuluvan syksyn aikana julkaistut tutkimukset osoittavat, että muutos on nopeampaa, mitä aiemmin on ajateltu.

Kirkolla on oma tärkeä sanomansa ympäristökysymyksiin, sillä jo luomiskertomuksesta lähtien ihmisen tehtävänä on ollut viljellä ja varjella luomakuntaa. Kyseessä on ihmiskunnan ensimmäinen luonnonsuojelujulistus.

Tiedon kasvaessa pystymme toteamaan, että varjelupuoli on jäänyt ihmiskunnalta retuperälle.

Hiilineutraaliuden tavoite seurakuntayhtymässä on jopa velvollisuus.

Pekka Asikainen

Kirkko otti vuonna 2001 käyttöön oman ympäristöjärjestelmän, Kirkon ympäristödiplomin. Parhaillaan kirkkohallitus päivittää järjestelmän neljättä versiota ja se tulee voimaan vuonna 2020.

Oulun seurakunnat ovat toteuttaneet toiminnassaan diplomiin liittyviä kriteerejä, joita on päivitetty vastaamaan uusimpia tutkimustietoja.

Myös seurakunnilta vaaditaan järeämpiä toimenpiteitä ilmastotalkoissa. Hiilineutraaliuden tavoite seurakuntayhtymässä on jopa velvollisuus.

Kirkon sanoma on toivoa ja tulevaisuutta luovaa. Ilmastoahdistukseen ei ole tarvetta, vaan on tekojen aika. Kaiken tekemisen keskellä on kuitenkin tärkeä muistaa: kaikki on lopulta Korkeimman kädessä.

Kirjoittaja on Oulun seurakuntayhtymän yhtymäjohtaja

Kommentoi aihetta täällä

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Näkemyksiä