Haluatko soittaa tai laulaa kirkossa? Nyt voisi olla tilaisuutesi

17.10.19

Sujuuko soittaminen, onko laulaminen hallussa? Haukiputaan seurakunnalla voisi olla sinua kiinnostava pesti.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Minna Kolistaja .

Haukiputaan seurakunta hakee parhaillaan musiikkiavustajia eli soittajia tai laulajia jumalanpalveluksiin.

– Kannattaa tarttua tilaisuuteen, kannustaa haukiputaalainen Reijo Alatalo.

Alatalo on itse esiintynyt paljonkin seurakunnan erilaisissa tilaisuuksissa niin yksinlaulajana kuin Haukiputaan Kirkon Kamarikuoron riveissä.

Hän tietää, että jumalanpalveluksessa avustamista ei pidetä minään pikkujuttuna:

– Kirkot ovat pyhiä tiloja ja esiintymistilanteet arvokkaita. Monet ikäiseni myös kursailevat: kehtaanko mennä, mitä ne ihmisetkin sanovat… Kynnys kannattaa kuitenkin ylittää, sillä seurakunnan tilaisuuksissa avustaminen on todella palkitsevaa, Alatalo sanoo.

Lisäksi sitä kautta voi avautua uusia esiintymistilaisuuksia muualla, esimerkiksi häissä tai hautajaisissa.

 

Avustajaksi haluava antaa laulu- tai soittonäytteen

Haukiputaan kanttori Hannu Niemelä sanoo, että nyt etsitään nimenomaan musiikkiavustajia kirkossa pidettäviin messuihin sekä Kellon ja Martinniemen seurakuntakodeissa pidettäviin sanajumalanpalveluksiin.

– Tiedän ja tunnen paljon paikkakuntalaisia, mutta myös tällainen avoin haku on paikallaan, muuttaahan tänne koko ajan ihmisiä.

Kanttori on vastuussa seurakuntansa musiikkiesitysten tasosta. Siksi Niemelä tapaa musiikkiavustajaksi haluavat ja pyytää heiltä laulu- taikka soittonäytettä.

– Kohtaaminen on luottamuksellinen. Jos ehdokas ei vielä ole valmis esiintymään, tieto jää meille kahdelle. Näin toimitaan myös seurakunnan kuorojen koelauluissa. Kaikkia ei aina pystytä ottamaan mukaan.

– Jos ihminen ei taidollisesti ole vielä kovin pitkällä omassa laulamisessaan tai instrumentissaan, musiikkiavustajana voi olla helpompi toimia Kellon ja Martinniemen vähän pienimuotoisemmissa tilaisuuksissa.

Olet varmastikin yksi eniten tilaisuuksissamme esiintyneistä yksinlaulajista, sanoo kanttori Hannu Niemelä Reijo Alatalolle.

 

Kirkossa on kuultu soittimia sahasta selloon

Millaisia soittimia kanttori haluaisi jatkossa jumalanpalveluksissa kuulla?

– Kaikki käy. Vuosien varrella meillä on kuultu monenlaista, sahasta selloon.

Seurakuntalaisten innostaminen musiikkiavustajiksi ei Niemelän mukaan ole itsetarkoitus. Oleellista on, että esitettävä musiikki sopii jumalanpalvelukseen.

– Eri musiikkityylit ovat sallittuja kunhan ne osaltaan rakentavat jumalanpalveluksen kokonaisuutta.

Niemelä sanoo havainneensa, että ihmiset tulevat kuuntelemaan mielellään ennen kaikkea laulajia, lauluyhtyeitä ja kuoroja.

– Meillä Haukiputaalla on käytettävissä useitakin mielellään laulavia seurakuntalaisia. Reijo on varmastikin yksi tilaisuuksissamme eniten esiintyneistä yksinlaulajista, Niemelä sanoo.

Milloin Haukiputaalla sitten kuulee seuraavaksi Alatalon lyyristä baritonia? Se on vielä auki.

– Mutta isänpäivän messun avustajaa ei vielä ole sovittu, Niemelä huomaa.

Reijo Alatalo aloitti laulamisen Haukiputaan seurakunnan lapsikuorossa. Seurakunnan kuoroon hän palasi 50 vuotta myöhemmin.

 

Reijo Alatalo on opiskellut laulamista yksityisesti, Kiiminkijoen opiston laulunopettajien opastuksella sekä erilaisilla kursseilla.

– Yksinlaulajana olin äänessä viimeksi kesällä muun muassa Kesäillan sävelhartaus -konserttisarjassa sopraano Johanna Kropsun kanssa.

Alatalo on myös laulanut useita kertoja seurakunnan kamarikuoron solistina.

– Kovin suuria musiikillisia tavoitteita minulla ei laulamisen suhteen ole, olenhan jo vanha ukko.

 

”Kaikkien ei tarvitse olla solisteja”

Hannu Niemelän mukaan takavuosikymmeninä kirkoissa ei juuri kuultu sooloesityksiä. Solistit yleistyivät jumalanpalveluksissa 1990-luvulta alkaen ja vielä voimakkaammin 2000-luvulla.

Niemelä muistuttaa, että kaikkien ei tarvitse olla solisteja voidakseen olla mukana seurakunnan musiikkielämässä:

– Meillä on nuorten bändi, eläkeläisten musiikkipiiri, lapsikuoro, aikuisten kuoro, nuorten lauluryhmä sekä diakonian lauluryhmä. Mahdollisuuksia on monia.

 

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Ihmiset ja elämä Yleinen