Kuva: Pixabay

Hartaus sunnuntaille 13.10.

11.10.19

Usko Kristukseen vapauttaa ihmisen perustamasta elämäänsä omien tekojen, perinnäissääntöjen ja toisten ihmisten mielipiteiden varaan.


Vapaaksi vankilasta

Yhtenä heinäkuisena aamuna Helsingin Sompasaunalla laskuhumalainen tuntematon kysyi minulta: miten voit sitoutua kristinuskoon, kun on niin paljon muitakin vaihtoehtoja? Olin kertonut kysyttäessä olevani teologi ja kristitty. Siteerasin Pelle Miljoonaa: “vapaus on suuri vankila”. Kerroin, etten löydä itsestäni tarvetta etsiä muuta perustaa elämälleni kuin kristinusko. En halua riuhtaista itseäni rajattoman vapauden armoille, sillä epäilen sen paljastuvan vankilaksi. Haluan rajoittaa vapauttani, jotta saisin vapauden.

Kun nyt palaan vastaukseeni, tajuan kuinka onnekas olen voidessani vastata noin. Joidenkin lähimmäisteni on täytynyt riuhtaista itsensä rajoittavasta uskonelämästä kokonaan irti saadakseen vapautensa takaisin. Joillekin lähimmäisilleni uskonasiat ovat jättäneet erillisyyden ja irrallisuuden kokemuksen. Tajuan, että olen saanut kokea kahdenlaista kristityn vapautta. Minua ei ole painostettu Kristuksen seuraan. Minua on kannettu hänen seuraansa, niin että olen saanut löytää vapauden hänessä.

Kristityn vapaus tulee todeksi vasta jaettaessa sitä. Lukuisten aktivistien viesti “kukaan ei ole vapaa ennen kuin kaikki ovat vapaita” tuntuu osuvalta myös tässä. Kaikkien ihmisten sielun- ja ruumiinhädät tulee ottaa todesta, oli sitten arki tai pyhä. Omaa hengellistä elämäänsä ei voi eristää elämästä, joka on pohjimmiltaan yhteinen. Meidän kristittyjen luomat sovinnaisuudet ja kankeat järjestelmät eivät voi kahlita Jumalan toimintaa maailmassa – se murtautuu esiin kuitenkin.

Tiia Orpana
Kirjoittaja on pian teologian maisteri sekä karjalainen, kalliolainen, maailmankansalainen ja aina vähän koti-ikäväinen

Sunnuntai 13.10.2019
18. sunnuntai helluntaista
Psalmi: Ps. 119:97-104
1. lukukappale: Jes. 44:21-23
2. lukukappale: Gal. 5:1-6
Evankeliumi: Luuk. 14:1-6

 

Ps. 119: 97-104
Kuinka rakastankaan sinun lakiasi!
Kaiken päivää minä sitä tutkin.
  Sinun käskysi ovat alati ohjeenani,
  ne tekevät minut vihollisiani viisaammaksi.
Olen oppineempi kuin kaikki opettajani,
kun tutkin sinun liittosi säädöksiä.
  Olen viisaampi kuin kansan vanhimmat,
  kun noudatan sinun säädöksiäsi.
Pahan poluille en jalallani astu,
minä tahdon totella sinun sanaasi.
  Sinun päätöksistäsi en poikkea syrjään,
  sillä sinulta minä olen oppini saanut.
Miten suloiset ovatkaan sinun sanasi!
Ne maistuvat hunajaa makeammilta.
  Sinun säädöksesi antavat minulle ymmärrystä.
  Sen tähden minä vihaan kaikkia valheen teitä!

Jes. 44: 21-23
Muista, Jaakob, sinä minun palvelijani,
muista, Israel,
että minä olen sinut muovannut,
sinä olet minun palvelijani,
sinä et minulta unohdu, Israel.
Minä pyyhin pois sinun rikkomuksesi kuin pilven,
sinun syntisi kuin pilviverhon.
Palaa minun luokseni,
minä olen lunastanut sinut vapaaksi.
Riemuitkaa, taivaat, sillä Herra on tämän tehnyt,
iloitkaa, maan syvyydet,
puhjetkaa riemuun, te vuoret,
te metsät ja jokainen metsän puu:
Herra on lunastanut Jaakobin!
Hän on pelastanut Israelin,
hän on osoittanut kirkkautensa.

Gal. 5: 1-6
Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen. Minä, Paavali, sanon teille: jos annatte ympärileikata itsenne, teille ei ole Kristuksesta mitään hyötyä. Vakuutan vielä kerran jokaiselle, joka antaa ympärileikata itsensä, että hän on velvollinen noudattamaan lain kaikkia määräyksiä. Te, jotka pyritte vanhurskauteen lakia noudattamalla, olette joutuneet eroon Kristuksesta, armon ulkopuolelle. Koska me uskosta olemme saaneet Hengen, odotamme hartaasti, että toivomme toteutuisi ja me saavuttaisimme vanhurskauden. Kristuksessa Jeesuksessa on yhdentekevää, onko ihminen ympärileikattu vai ei. Ainoa tärkeä on rakkautena vaikuttava usko.

Luuk. 14: 1-6
Jeesus meni sapattina erään fariseusten johtomiehen kotiin aterialle, ja kaikki tarkkailivat, mitä hän tekisi. Kävi niin, että hänen luokseen tuli vesipöhöä sairastava mies. Jeesus kääntyi lainopettajien ja fariseusten puoleen ja kysyi: ”Onko sapattina lupa parantaa vai ei?” He eivät sanoneet siihen mitään. Silloin Jeesus kosketti miestä, paransi hänet ja lähetti hänet pois. Sitten hän taas kysyi: ”Miten te itse teette? Jos jonkun poika tai härkä putoaa kaivoon, niin kai hän heti nostaa sen sieltä, vaikka olisikin sapatti?” Tähän he eivät kyenneet vastaamaan.

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko