Kuva: Pixabay

Hartaus sunnuntaille 20.10.

18.10.19

Jumalan rakkaus synnyttää meissä rakkautta.


Rakkauden kaksoiskäsky

On helpompi rakastaa Jumalaa yli kaiken kuin lähimmäistäni niin kuin itseäni.

Jumalan rakastaminen on itse asiassa oikeastaan todella helppoa. Jumalahan on hieno ja ylevä, rakkautta täynnä. Jumala on viisas ja oikeamielinen, vähän niin kuin minä, Jumalan kuvaksi luotu. Semmoisia on helppo rakastaa, Jumalaa ja minua.

Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Ei ole ihan loppuun asti ajatellut Jeesus tätä. Minä olen rakastettava, kuten Jumalakin, rakastan siksi itseäni kovin paljon. Olen sen arvoinen, niin kuin saippuamainoskin sanoi. Lähimmäiseni sen sijaan, noh, he ovat vain ihmisiä, vaikea heitä on ihan määrättömästi rakastaa.

Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Ei ole helppoa tämä. Luulisi Jeesuksenkin tajunneen, miten kurjia lähimmäiset joskus ovat, nehän tappoivat hänet, ne minun lähimmäiseni. Rakasta siinä sitten.

Ei rajaton rakkaus kuulu lähimmäisilleni, Jumalalle se kuuluu. Lähimmäisilleni minä annostelen rakkautta. Oppivat olemaan vähän rakastettavampia.

Aivan lähimpiä lähimmäisiäni tietysti rakastan, rakastavathan hekin minua. Vähän vähempi rakkaus saa luvan kuitenkin riittää niille lähimmäisille, jotka eivät aivan iholle ole tulossa. Pidän Jumalan lähellä ja lähimmäiset vähän etäämmällä, onhan se turvallisempaakin näin.

”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” Miten raivostuttava käsky! Mieluummin otan lait ja profeetat kuin lähimmäisen. Lähimmäisten kanssa hosaamisen sijaan panostan käskyistä tärkeimpään. Minä palvon ja ylistän. Katsokaa! Minä rakastan Jumalaa yli kaiken! Turha muiden on tässä rakkauteni perään porata.

Samuli Suonpää
Kirjoittaja on toimittaja ja uskontojen ystävä

Sunnuntai 20.10.2019
19. sunnuntai helluntaista
Psalmi: Ps. 119:1-8
1. lukukappale: 5. Moos. 6:4-9
2. lukukappale: 1. Kor. 1:4-9
Evankeliumi: Matt. 22:34-40

 

Ps. 119: 1-8
Onnellisia ovat ne, joiden vaellus on nuhteetonta,
ne, jotka seuraavat Herran lakia.
  Onnellisia ne, jotka pitävät hänen liittonsa
  ja koko sydämestään kysyvät hänen tahtoaan,
ne, jotka eivät tee vääryyttä
vaan kulkevat hänen teitään.
  Sinä olet antanut säädöksesi tarkoin noudatettaviksi.
  Kunpa kulkuni olisi vakaa,
  kunpa aina seuraisin sinun määräyksiäsi!
Kun pidän käskysi silmieni edessä,
en joudu häpeään.
  Vilpittömin sydämin minä kiitän sinua,
  kun opin tuntemaan oikeamieliset päätöksesi.
Minä noudatan sinun käskyjäsi –
älä koskaan minua hylkää!

5. Moos. 6: 4-9
Kuule, Israel! Herra on meidän Jumalamme, Herra yksin. Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja koko voimastasi. Pidä aina mielessäsi nämä käskyt, jotka minä sinulle tänään annan. Teroita niitä alinomaa lastesi mieleen ja puhu niistä, olitpa kotona tai matkalla, makuulla tai jalkeilla. Sido ne merkiksi käteesi ja pidä niitä tunnuksena otsallasi. Kirjoita ne kotisi ovenpieliin ja kaupunkisi portteihin.

1. Kor. 1: 4-9
Minä kiitän aina teidän tähtenne Jumalaani siitä armosta, joka teille on annettu Kristuksessa Jeesuksessa. Hänen yhteydessään te olette saaneet kaikkea rikkautta, niin tietoa kuin puhetaitoakin. Sanoma Kristuksesta on juurtunut lujasti teihin, ja teillä on armolahjojen koko rikkaus odottaessanne Herramme Jeesuksen Kristuksen ilmestymistä. Jumala on myös vahvistava teitä loppuun saakka, niin ettei teissä ole moitteen sijaa Herramme Jeesuksen Kristuksen tulemisen päivänä. Jumala on kutsunut teidät Poikansa Kristuksen Jeesuksen, meidän Herramme, yhteyteen, ja hän pysyy sanassaan.

Matt. 22: 34-40
Kun fariseukset kuulivat, että Jeesus oli tukkinut saddukeuksilta suun, he kokoontuivat neuvonpitoon. Sitten yksi heistä, joka oli lainopettaja, kysyi Jeesukselta pannakseen hänet koetukselle: ”Opettaja, mikä on lain suurin käsky?” Jeesus vastasi: ”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat.”

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko