Kuva: Perhe hajoaa
Vanhempien saama tuki erotilanteessa vaikuttaa merkittävästi lapsen hyvinvointiin ja lapsen edun toteutumiseen. Tätä painottavat omassa eroavussaan muun muassa Ensi- ja turvakodit.

Hyvä ero on mahdollista kaikille

15.10.19

Matalan kynnyksen apu on lisääntynyt erotilanteessa oleville perheille. Aivan uusi palvelu Oulussa on Tarvitsen apua eroon -nappi.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Pixabay .

”Avioero on unelmien kuolema.” ”Yhtäkkiä kotona ei ollut ketään, jolle purkaa tuntoja työpäivän jälkeen.” ”Kun arjen läheisyys katoaa elämästä, on se ollut kova paikka.”

Vuonna 2018 avioeroon päättyi 13 145 avioliittoa. Se tarkoittaa valtavaa määrää tunnemyrskyjä: vihaa, surua, katkeruutta, huolta huomisesta. Osalla eron tuomassa tunteiden myrskyssä puhaltavat myös vapauden ja onnellisuuden tunteet.

Koska tunteet kuljettavat monia erotarinoita eteenpäin, ei eroja voi useinkaan kuvailla hyviksi eroiksi, Oulun seurakuntien lapsi- ja perhetyön diakoniatyöntekijä Kari Rekilä kertoo.

– Erot ovat harvoin hyviä varsinkaan silloin, kun vanhemmilla on pieniä lapsia. Tunteet, kuten loukkaantumisen kokemus, on usein erotilanteessa painunut niin syvälle, ettei se siirry syrjään, vaikka lapsen etu tarvitsisi juuri sitä.

Rekilä tietää kertoa, että erojen määrä on kasvanut viime vuosina pikkulapsiperheissä. Avioeron kokee vuosittain noin 16 000 lasta.

Jos hyvää eroa tahdotaan, sille syntyy mahdollisuus

Jotta eroista selviydyttäisiin, eropäätöksen tehneille ja eronneille vanhemmille on tarjolla esimerkiksi Oulussa runsaasti tukea. Lokakuun lopun Eroillassa (30.10.) käsitellään eroa lapsen näkökulmasta. Miestenviikolla marraskuun alussa (5.11.) pidetään Miehen ero -tilaisuus.

Molempien tapahtumien järjestelyissä ovat mukana Oulun seurakunnat ja Nuorten Ystävien Vanhempien Akatemia.

Vaikka Rekilä kuulee työssään repivistä eroprosesseista – pitkistä huoltajuuskiistoista, joissa lapset eivät ole enää aikoihin olleet keskiössä – reagoi hän silti erouutisiin myös toivon tunteella.

– Hyvän eron taustalla on tahtotila. Jokainen pystyy siihen halutessaan. Usein hyvä ero lähtee liikkeelle siitä, että eron kokeneet hakevat tukea itselleen. Jos apua ei haeta, siihen on usein syynä häpeä omasta elämäntilanteesta.

Hyvän eron taustalla on tahtotila.

Kari Rekilä

– Itselläni on tapana sanoa eroa suunnitteleville tai eropäätöksen tehneille, että heitä on tässä kaksi samassa tilanteessa. Tällä tarkoitan, että erossa molempien puolisoiden edessä on peili: mikä minun osuuteni on siinä, että liitto on kariutumassa? Syitä eroon ei voi kaataa kuormaksi vain toisen päälle.

Ehkäisevä ja vahvistava parisuhdetyö lisääntyi myös

Samalla kun matalan kynnyksen tukea on yhä enemmän tarjolla erotilanteessa oleville, lisääntynyt on myös ennaltaehkäisevä perhe- ja parisuhdetyö, Rekilä kertoo.

Kirkko ja kristilliset järjestöt ovat yhdessä maan suurimpia parisuhdekurssitoiminnan tarjoajia, mutta lisäksi Oulussa järjestetään muun muassa Vanhempien Akatemian Pysäkki -toimintaa. Pysäkin palvelu auttaa vanhempia arjen pulmatilanteissa ja tukee näin vanhemmuutta.

– Nuoret parit osaavat olla liikkeellä hyvissä ajoin kehittääkseen omaa parisuhdettaan ja elämäänsä tyydyttävämmäksi, Rekilä iloitsee.

Seurakunnissa erityisesti perheasiain neuvottelukeskukset tarjoavat apua. Neuvottelukeskusten lisäksi kuuntelu- ja keskusteluapua voi saada myös muilta seurakunnan työntekijöiltä, kuten diakoniatyöntekijöiltä.

”Olisi pitänyt hakea apua aikaisemmin.” Tämän kommentin Rekilä on kuullut monta kertaa eroryhmissä, kun erosta on jo kulunut aikaa.

– Tämän vuoksi matalan kynnyksen tukea erotilanteissa on syytä olla runsaasti tarjolla.

Jutun alun kommentit ovat poimintoja aikakausilehtien eroaiheisista haastatteluista.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Anna toimitukselle palautetta.

 

Oulussa aloittaa uusi 24/7 palvelu

  • Erotilanteessa olevia auttaa Oulussa myös aivan uusi matalan kynnyksen palvelu, Tarvitsen apua eroon -nappi. Se on sähköinen yhteydenottokanava, joka on käytettävissä 24/7.
  • Palvelu on tarkoitettu Oulussa sekä lähikunnissa asuville lapsiperheille, joissa vanhemmat miettivät eroa tai ovat eronneet. Yhteydenottoihin vastaavat Oulun ensi- ja turvakodin työntekijä.
  • Uudessa palvelussa asiakkaan ei tarvitse tietää, mistä palvelusta juuri hänen perheensä hyötyisi, vaan ammattilaiset selvittävät sen hänen puolestaan.
  • Erotilanteissa tukea löytyy usein omalta paikkakunnalta, mutta valtakunnallisesti apua ja tukea tarjoavat esimerkiksi Miessakit ry, Mannerheimin Lastensuojeluliitto MLL, Suomen Mielenterveys ry ja Väestöliitto.
  • Kiireellisissä tilanteissa voi olla yhteydessä esimerkiksi Kriisipuhelimeen, jossa on tarjolla keskusteluapua.

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Seurakunnat