Kolumni: Hyvää tekevä hiljaisuus

16.10.19

Jumalanpalveluksessa papin kehotus ”hiljentyä rukoukseen” sisältää suurta viisautta, väittää kolumnikirjoittaja Marjo Kemppainen.


Puhutuin aihe yhteiskunnassa on tällä hetkellä ympäristönsuojelu ja kestävä kehitys. Median ansiosta kuulemme ekologisesta ja taloudellisesti kestävästä kehityksestä taukoamattomana tietotulvana.

Vähälle huomiolle on jäänyt ihmisiä rasittava melusaaste, jolle altistumme päivittäin. Jatkuvaa, ulkoapäin tulevaa melua ja äänimaailmaa on lähes mahdotonta välttää.

Kiinteistöhuolto pitää huolen pihojen ja puistojen ympäristön siisteydestä aloittamalla nurmikoiden leikkaamisen aikaisin aamulla. Rekat kuljettavat tuotteita ravintoloihin ja kauppoihin jo aamuyöstä, odottaen sisälle pääsyä auton moottorin tyhjäkäynnin säestämänä.

Marketeissa ja kaupoissa joudumme kuuntelemaan musiikkia, jota emme itse välttämättä kuuntelisi. Päiväkodeissa isosta ryhmästä aiheutuva meteli voi ajoittain olla korvia huumaavaa ja jopa vahingollista lasten herkille korville.

Melusaastetta olisi pystyttävä vähentämään.

— Marjo Kemppainen

Olemme jo niin tottuneita meitä ympäröivään äänimaailmaan, ettemme välttämättä sitä enää havaitsekaan. Tai jos havaitsemme, emme osaa sitä hiljentää.

Sosiaalisen kestävyyden tavoitteena on muun muassa ihmisen perustarpeiden tyydyttäminen ja hyvinvoinnin edellytysten luominen. Ihmisen toiminnasta aiheutuvaan melusaasteeseen olisi kiinnitettävä enemmän huomiota ja sitä olisi pystyttävä vähentämään.

Hyvinvoinnin edellytyksiä ei luoda totuttamalla elimistöä ja aivoja sietämään kovaäänisiä melu- ja äänivirikkeitä.

Jumalanpalveluksessa papin kehotus ”hiljentyä rukoukseen” sisältää suurta viisautta. Hiljentyminen onkin yksi kristinuskon harjoittamisen kulmakivistä tavoitellessamme vuoropuhelua Jumalan kanssa.

Hiljentyessä ja hyvää tekevässä hiljaisuudessa voimme keskittyä sanoittamaan, kuuntelemaan ja kuulemaan. Niin huutoja kuin kuiskauksiakin.

 

Kirjoittaja on oululainen kirkkovaltuutettu

 

=> Kerro, millaisia ajatuksia kirjoitus sinussa herätti

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä