Sanna Kangasniemi, Salla Kangas ja hänen lapsensa sekä Katariina Pitkänen kohtasivat toisensa perheellisten opiskelijoiden nuotio-illassa Oulun seurakuntien Lämsänjärven leirikeskuksessa.

Jotakin muuttuu, jos niin halutaan, sanovat opiskelijat päättäjille

3.10.19

Perheellisten opiskelijoiden nuotio-illasta keskiviikkona lähti terveiset päättäjille: mielenterveyspalveluiden saatavuutta opiskelijoiden parissa on helpotettava. Se, miten nuorten aikuisten psyykkistä hyvinvointia tuetaan, on aina poliittinen valinta.
Terveisten takana on Savon ammattiopistossa tapahtunut väkivaltateko.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Riitta Hirvonen .

Kuopion väkivaltateosta on kulunut kaksi päivää. Lämsänjärven rannalla joukko aikuisia lapsineen haluaisi saada nuotion syttymään. Keskiviikon tuulinen  sää vaikeutta yritystä.

Lopulta tuli palaa, mutta kylmä viima houkuttelee hetkeksi sisälle seurakunnan leirikeskuksen tiloihin. Siellä on rauhallista jutella.

Perheelliset opiskelijat kokoontuvat yhteen muutamia kertoja vuodessa. Tällä kertaa puhe viipyy Savon ammattiopiston kouluiskussa.

Muuttaako traaginen tapahtuma jotakin suomalaisessa yhteiskunnassa?

Sitä on vaikea tietää tässä vaiheessa. Poliitikoille joukosta lähtee suorapuheiset terveiset. Mielenterveyspalveluihin opiskelijoiden parissa on saatava kiireellisesti lisää ammattiauttajia. Se onnistuu, jos poliitikot niin päättävät.

– Kiusaamisesta puhutaan paljon perusopetuksen yhteydessä, mutta kiusaamista ilmenee myös toisen asteen sekä korkea-asteen koulutuksissa. Kiusaaminen koskee yleensä laajaa joukkoa, niitäkin, jotka huomaavat ilmiön mutta eivät siihen puutu, toteaa Oulun seurakuntien oppilaitospastori Katariina Pitkänen. Pitkänen on juuri lukenut verkosta, että iskujen taustalla voi olla kiusaamiskokemuksia.

Opiskelija Salla Kangas peräänkuuluttaa uudenlaisia seulontoja toisen asteen ja korkea-asteen opiskelijoiden pariin. Kangas puhuu seulonnasta, jonka avulla pyrittäisiin tunnistamaan ajoissa opiskelijan henkinen pahoinvointi. Seulonta tähtäisi selvittämään esimerkiksi, onko opiskelija jäänyt yksin.

Kuopion tapahtuma oli ultimaattinen, äärimmäinen pahoinvoinnin ilmaus, Kangas kuvailee.

Jos jotakin suomalaisessa yhteiskunnassa haluttaisiin muuttuvan väkivaltateon jälkeen, Kangas panostaisi yhä enemmän lasten ja nuorten tunnetaitojen kehittämiseen. Hän kyselee, miksi suomalaiseen kulttuuriin tuntuu aina vain kuuluvan se, että ongelmat pidetään omana tietona.

Perheellisten opiskelijoiden nuotio-illan taustalla on Oulun seurakuntien oppilaitostyö, Oulun yliopiston ylioppilaskunta (OYY) ja opiskelijakunta OSAKO.

Ensi viikolla, 10.10., ilmestyvässä Rauhan Tervehdyksessä lisää Katariina Pitkäsen, Salla Kankaan ja lisäksi Oulun OYY:n sosiaalipoliittisen asiantuntijan Sanna Kangasniemen mietteitä Kuopion väkivaltateon jälkeen.

Juttua voi kommentoida ja antaa siitä palautetta toimitukselle.

Ovi on auki apua varten

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä