Kolumni: Avoin kirje opiskelijalle

3.10.19

Lähes joka neljäs opiskelija kokee olevansa yksinäinen, toteaa Iida Glumoff, jolla opiskeluaika on vielä tuoreessa muistissa.


Hei sinä nuori opiskelija! Ikäistesi tavoin et todennäköisesti lue tätä lehteä, mutta ehkä vanhempasi lukee ja kuulee jotain uutta. Minä olen istunut luentosalissa vielä niin vähän aikaa sitten, että opiskelumaailma on edelleen lähellä sydäntä.

Takanasi on koko opiskeluaikaasi merkittävästi vaikuttava kuukausi. Nyt on jo vakiintunut, missä porukoissa luennoilla istutaan ja mennään niiden jälkeen syömään.

Löysitkö pienryhmästäsi ihmisen, jolle voisit avautua, puhua muustakin kuin ryhmätöistä? Löysitkö ainejärjestöstä kavereita, jotka voisit kutsua kotiisi etkä vain bileisiin?

Jos olet yksin, et ole sen kanssa yksin. Lähes joka neljäs opiskelija kokee olevansa yksinäinen.

Minun ensimmäisellä yliopistoviikollani opintoneuvoja antoi epävirallisen ohjeen: ”Opiskelija ei saa sairastua tai rakastua.” Tämä siksi, että systeemi on aika armoton opiskelijalle, joka ei pysy tahdissa.

Jos olet yksin, et ole sen kanssa yksin.

Iida Glumoff

Yhden kurssin väliin jääminen voi tarkoittaa vuoden viivästymistä valmistumiseen ja vuoden verran toimeentulovaikeuksia. Ja opiskelijathan sairastuvat (ja onneksi rakastuvatkin).

Koko opiskeluaikanani en tavannut yhtään opiskelijaa miltään alalta, joka ei olisi ainakin vähän pettynyt omaan oppiaineeseensa. Unelma-ala ei tehnytkään elämästä täydellistä, vaikka pääsykoetta ennen siltä tuntuikin. Silloin tuntui tosi falskilta vakuutella kaikille tutuille, että kivasti menee ja opiskelu sujuu.

Tahdon vain kertoa sinulle, että oppilaitoksestasi löytyy henkilö, joka tuntee opiskelijan arjen. Siis oikeasti tuntee sen ilot ja kamaluudet.

Oppilaitospappi ei ole terapeutti eikä opintoneuvoja, mutta juuri oikea henkilö silloin, kun jollekulle tarttisi päästä just nyt puhumaan.

Kirjoittaja on Oulujoen seurakuntapastori

=> Kommentoi ja anna palautetta tekstistä

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä Oulujoen seurakunta