Eläkkeelle jäänyt Anja Hämäläinen ehti työvuosinaan leikkiä lasten kanssa näissä portaissa kerran jos toisenkin.

Lastenohjaaja on seurakunnan sisäänheittäjä

3.10.19

Muhoslainen Anja Hämäläinen teki lähes 40 vuoden työuran seurakunnan lastenohjaajana. Hänen ja seurakunnan nuorisotyönohjaaja Rainer Väänäsen läksiäisiä vietetään ensi sunnuntaina.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Oletko nähnyt Jeesuksen? Onko Jumala olemassa? Lastenohjaaja jos kuka saa vastata monenlaisiin kysymyksiin.

Niihin on tottunut myös Anja Hämäläinen, joka ehti työskennellä Muhoksen seurakunnan lastenohjaajana 38 vuotta ennen tämänsyksyistä eläkkeelle jäämistään.

Hämäläinen sanoo valmistautuneensa huolellisesti jokaiseen tapahtumaan. Hänen yleisönsä kun äänesti nopeasti jaloillaan, jos sisältö ei kiinnostanut. Anja Hämäläinen toteaakin ammatin vaativat aitoutta ja kykyä ajatella asiat lapsen näkökulmasta.

– Lastenohjaajan on yhdistettävä toisiinsa lapsilähtöisyys ja kirkon näkemys asioista, hän pohtii.

 

Paljon työtä ja työn riemua

Anja Hämäläinen ehti työuransa aikana nähdä lapsityön nousun ja laskun. Aluksi lastenohjaaja piti päiväkerhoja, sen jälkeen mukaan tulivat myös iltapäiväkerhot.

Hämäläinen ohjasi vapaaehtoisena 1980-luvulla suosiossa olleita pyhäkouluja, 1990-luvulla alkoivat perhekerhot ja päiväkotivierailut.

– Seurakunnan lapsityö osoittautui perheille tarpeelliseksi palveluksi. Tunsin todellista työn tekemisen riemua.

Viime vuosina yhteiskunnassa kirkon ja kristillisen kasvatuksen arvostus on vähentynyt. Se surettaa.

– Kun uskontokasvatusta ei enää saada samalla tavalla ehkä kotonakaan, mistä lapset saavat turvaa? Myös lapsella on tarve hengellisyyteen.

 

Lastenohjaajien arvo on huomattu seurakunnassa

Seurakuntien lastenohjaajat ovat kokeneet työyhteisössään aika ajoin arvostuksen puutetta, niin myös Anja Hämäläinen. Hän toteaa tilanteen olevan Muhoksella jo onneksi toinen. Työllä kun on painoarvoa, jota ei ole aina osattu huomioida.

– Lastenohjaajat ovat heitä, jotka puhuvat lapsille uskonnosta. Se sisältää paljon vastuuta.

– Me olemme myös jonkinlaisia seurakunnan sisäänheittäjiä. Lasten kautta monet perheet tulevat seurakuntayhteyteen.

 

Perheet saavat tukea myös toisiltaan

Viimeisinä työvuosinaan Anja Hämäläinen kohtasi työssään vanhempia, jotka olivat mukana hänen kerhoissaan omassa lapsuudessaan. Kaikkina näinä vuosina Hämäläisen mielestä parasta on ollut mahdollisuus tukea perheitä kasvatuksessa ja erityisesti kristillisessä kasvatuksessa. Toisaalta hän on saanut tarjota vanhemmille tilaisuuksia kohdata samassa elämäntilanteessa olevia.

– Vanhemmat ovat jakaneet erilaisissa tapaamisissa joskus melko rankkojakin juttuja. Vertaistuki on ihan hirveän tärkeää.

Perheiden elämässä on tapahtunut vuosien varrella myös muutoksia. Hämäläinen sanoo taloudellisen eriarvoisuuden kasvaneen samaan aikaan kilpavarustelun kanssa.

– Ennen tyydyttiin vähempään. Nykyisin halutaan näyttää ulospäin menestyviltä, vaikka taustalla voi olla suurta taloudellista hätää.

 

Kalenterista löytyy jo väljyyttä

Vaikka Anja Hämäläinen on virallisesti eläkkeellä, hänen nimensä on yhä työhuoneen ovenpielessä. Siinä se myös toistaiseksi säilyy, sillä työhön kuuluneet lähetyssihteerin tehtävät jatkuvat palkkioperusteisena.

Vapaa-ajallaan Hämäläinen laulaa kirkkokuorossa ja on mukana Muhoksen Pelastakaa Lapset ry:n toiminnassa. Valontuojia ovat myös lapsenlapset, lenkkeily ja käsityöt.

– Kalenteri ei tosin enää ole ihan yhtä täynnä. Se tuntuu mukavalta.

Anja Hämäläisen ja Rainer Väänäsen läksiäisiä vietetään 6. lokakuuta. Muhoksen kirkossa on kello 12 messu, jonka jälkeen juhlitaan seurakuntatalossa.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Muhoksen seurakunta