Markus Pätsi laulaa elämästä ja uskosta

3.10.19

Monen tyyliset laulut voivat herätellä ihmistä pohtimaan elämää ja merkityksellisiä asioita, pohtii reilu vuosikymmen sitten Idolsissa kisannut Markus Pätsi.


Teksti: Juhana Unkuri . Kuvat: Elsi Salovaara .

Posiolta kotoisin oleva Markus Pätsi harrasti musiikkia jo nuorella ikää.

Helluntaiseurakuntaan kuuluva Pätsi lauloi muun muassa seurakunnan lapsikuorossa ja tiernapojissa. Teini-iässä hän alkoi soittaa kitaraa. Omatoimisen soittelun jatkeeksi Pätsi opiskeli klassista kitaraa Lapin musiikkiopistossa; kitaransoitonopettaja kävi Posiolla kurssikausien aikana kerran viikossa.

Teini-iässä alkoi syntyä omia lauluja.

– Kappaleet olivat vahvasti hengellisiä, pohdiskelin lähinnä omaa uskonelämääni. Nuo biisit olivat myös aika masentavia, enkä ole esittänyt niitä kenellekään, Pätsi naurahtaa.

Paikallisessa helluntaiseurakunnassa oli kolme nuorta.

– Sitten se kolmas muutti toiselle paikkakunnalle. Me kaksi Posiolle jäänyttä olimme aika sisäänpäin kääntyneitä. Koulussa minulla oli kavereita, vapaa-ajalla ei niinkään.

Koulussa minulla oli kavereita, vapaa-ajalla ei niinkään.

 

Pätsi kertoo pohdiskelleensa miten elää tässä maailmassa siten, ettei ole tästä maailmasta.

– En tohtinut tehdä oikein mitään ei-uskovaisten kavereiden kanssa. Omaa oikeaa paikkaa on tietysti vaikea löytää, jos kotoa ei lähde juuri minnekään.

Posiolta suureen maailmaan ja Idolsiin

Lukion loppuvaiheessa Pätsi alkoi pohtia, mitä seuraavaksi. Lahjakas koululainen haki ja pääsi Oulun yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan. Siirtyminen Posiolta Ouluun oli samalla muutto suureen maailmaan.

– Olin edelleen aika ujo ja arka, mutta onnistuin kuitenkin luomaan kaverisuhteita. Sain rämmittyä lääkiksessä ensimmäiset kaksi vuotta läpi, mutta sitten vastaan tuli potilaskohtaamisia. Koin ne todella ahdistavina.

Minun olisi varmaankin kannattanut mennä juttelemaan asiasta vaikka kuraattorille, mutta ei tullut mentyä.

 

– Välillä en mennyt tuosta syystä kouluun ollenkaan. Opintoni alkoivat hiipua. Minun olisi varmaankin kannattanut mennä juttelemaan asiasta vaikka kuraattorille, mutta ei tullut mentyä.

Musiikki innosti Pätsiä edelleen. Esiintymisympäristönä toimi lähinnä seurakunta. Vuonna 2007 hän meni Idols-karsintoihin.

– En muista, miksi päätin osallistua kisaan. Jotenkin se kai tuntui hauskalta idealta, Pätsi luonnehtii.

Laulukisassa lankesi uskovan rooli

Pätsi pärjäsi kisassa mainiosti. Hän pääsi ryhmävaiheeseen, jossa oli mukana 24 laulajaa. Jokaisesta neljän hengen ryhmästä pääsi jatkoon yksi laulaja. Pätsin ryhmän jatkoon menijä oli kisan lopulta voittanut Ari Koivunen.

Tuomaristossa ollut Jone Nikula kysyi alkukarsinnassa Pätsin musiikillisesta taustasta, jolloin hän kertoi lauleskelleensa lähinnä seurakunnassa.

– Minulle tuli kisassa uskis-Markuksen leima, mikä vähän ahdistikin. Otin itsekin uskovan roolia, mutta se jäi aika pintapuoliseksi. Henkinen kehitykseni oli vielä puolitiessä; en tiennyt millainen persoona olin uskon ulkopuolella.

– Kisan edetessä tavoitteeni oli voitto, mutta tuossa elämänvaiheessa saattoi olla hyvä, että en voittanut, Pätsi pohtii ja toteaa Idolsin olleen kuitenkin kokonaisuudessaan hyvin myönteinen kokemus.

Musiikista tuli leipätyö

Pätsi ei jäänyt Idolsin päätyttyä virittelemään artistiuraa, vaan palasi lääkikseen. Keikkailu jatkui ensin seurakuntaympyröissä. Vuonna 2010 Pätsi päätti alkaa satsata musiikkiin enemmän.

Päätöksen taustalla oli opintoihin liittyneen osastoharjoittelun myötä järjestynyt keikka. Pätsi lauloi ensin aamunavauksessa. Harjoittelun päätyttyä osastonlääkäri pyysi häntä esiintymään joulujuhlassa.

– Hän sanoi, etten voi tulla laulamaan ilmaiseksi, vaan minun piti määritellä esiintymiselle hinta. Minä ajattelin, että ”mitä ihmettä, voiko soittamisesta saada rahaakin”. Se oli elämäni ensimmäinen rahakeikka, taisin saada satasen.

Vuonna 2011 Pätsi perusti toiminimen ja avasi artistisivut. Keikkailu tapahtui ensin opiskelun ohessa. Vuonna 2016 hänestä alkoi tuntua, että musiikilla pystyisi hankkimaan elantonsa; tuosta vuodesta lähtien Pätsillä on ollut vuosittain yli sata keikkapäivää.

Repertuaari yltää maasta taivaaseen

Monenlaisten trubaduurikeikkojen lisäksi Pätsi esiintyy neljässä eri kokoonpanossa. Yksi kokoonpano esiintyy hengellisissä ympäristöissä, muut hoitavat niin häät, karonkat kuin yritystilaisuudet.

– On tosi kiva käydä esiintymässä yksin, mutta yhdessä soittaminen tuo tähän hommaan älyttömästi lisämielekkyyttä. Soittokaverit löytyivät tutusta ympäristöstä eli helluntaiseurakunnasta. On iso asia, että heillä on samanlainen elämänkatsomus.

Pätsi on pohtinut, onko niin sanotun maallisen musiikin esittäminen hyvä ratkaisu vai olisiko hänen syytä keskittyä vain hengelliseen musiikkiin. Hän kertoo tulleensa siihen lopputulokseen, että mustavalkoinen vastakkainasettelu on turhaa.

Moni laulu kertoo jollakin tasolla Jumalasta tai ainakin tästä maailmasta, jonka Jumala on luonut.

 

– Ennemminkin kysymys on liukuvasta skaalasta, jonka toisessa päässä ovat julistavat biisit. Moni laulu kertoo jollakin tasolla Jumalasta tai ainakin tästä maailmasta, jonka Jumala on luonut. Monenlaiset laulut voivat herätellä ihmistä pohtimaan elämää ja merkityksellisiä asioita.

Maailman valona maallisilla lavoilla

Pätsi on pohdiskellut myös sitä, ovatko kaikenlaiset esiintymisympäristöt uskovalle muusikolle soveliaita. Erityisesti baareissa esiintyminen on mietityttänyt häntä.

– Olen ajatellut niin, että miten me voimme olla maailman valona, jos olemme vain omissa porukoissamme. Uskon niin, että musikaalisuus on Jumalan antama lahja, ja haluan olla tuottamassa ihmisille iloa erilaisissa ympäristöissä.

Pätsin aktiivisen maallisilla foorumeilla esiintymisen syy on samalla hyvin käytännöllinen.

– Todennäköisesti on niin, että pelkillä hengellisillä keikoilla en tienaisi riittävästi. Musiikki jäisi sivutyöksi tai harrastukseksi, ja minun pitäisi mennä niin sanottuihin oikeisiin töihin. Ehkä joskus vanhemmiten minusta kuitenkin muodostuu jonkinlainen Jukka Leppilampi, ja voin tehdä pelkästään huikeita hengellisiä keikkoja, hän naurahtaa.

Pätsi uskoo, että hänelle itselleen on hyväksi esittää myös muuta kuin julistavaa musiikkia.

– Jossakin vaiheessa uin aika syvissä vesissä. Vähän karrikoiden voisi sanoa minun miettineen, saako ihminen nauttia vaikkapa vastaleikatun ruohon tuoksusta. Tuolta pohjalta voi olla hyvä, että esitän monenlaista musiikkia, Pätsi sanoo hymyillen.

Pätsi sanoo pitävänsä paljon lauluista, joissa on hieno ja elämänmakuinen tarina, ja joihin voi esiintyjänäkin samastua. Hän pyrkii saamaan esityksiinsä ylipäätään aitouden tuntua, ja onkin saanut tulkinnoistaan kiitosta.

Pätsi on tehnyt aikuisiällä omia lauluja sekä suomeksi että englanniksi. Vielä hän ei ole laulujaan julkaissut, mutta on kuitenkin esittänyt niitä joillain laivakeikoillaan.

– Niitä voisi kutsua elämänmakuisiksi. Varsinaisia hengellisiä lauluja ne eivät ole, mutta kyllä omiin teksteihin tulee väkisinkin jonkinlaista hengellistä aspektia.

Kyllä omiin teksteihin tulee väkisinkin jonkinlaista hengellistä aspektia.

Opinnot tuovat uusia tuulia

Markus Pätsi toteaa, että kaikenlaiset yleisöt ovat hänelle yhtä arvokkaita.

– Voisi kuitenkin sanoa niin, että hengellisillä keikoilla on erityistä ja erilaista iloa. On hienoa, että voin olla välittämässä kristinuskon sanomaa musiikin kautta.

Pätsi ja Palo-kokoonpano esittävät seurakunnissa muun muassa yleisölle tuttuja hengellisiä klassikkokappaleita, jotka toimivat monesti samalla yhteislauluina. Sovitukset ovat usein meneviä.

Viime aikoina Pätsi on esiintynyt myös palvelutaloissa.

– Noilla keikoilla oman työnsä kokee tavallista merkityksellisemmäksi. Olen soittanut esimerkiksi Tapio Rautavaaraa ja jotkut muistisairaat ovat osanneet kappaleita ulkoa. Tämä kertoo siitä, millainen vaikutus musiikilla voi olla.

Pätsi kertoo harmitelleensa sitä, että lääketieteen opinnot ovat vähintään telakalla. Tänä syksynä hän palasi koulunpenkille ja alkoi opiskella musiikkipedagogiikkaa Oulun ammattikorkeakoulussa. Pätsin pääaineena on laulu, ja häntä kiinnostaa erityisesti laulunopettajan työ.

Pätsin mukaan opintojen alku on vaikuttanut erittäin lupaavalta.

– Ohjelmassa on muun muassa instrumenttiopintoja ja vuorovaikutustaitojen kehittämistä. Omia harjoitusoppilaita saamme ensi keväänä. Sitä ennen on pohdittava miten itse lauleskelen, jotta voin opettaa muita. Odotan tulevia oppilaskohtaamisia innolla.

Pätsi sanoo keskittyvänsä jatkossakin ennen kaikkea muusikonuraansa.

– Opinnot auttavat minua laajentamaan osaamisaluettani. Musiikkitouhuun saa uusia tuulia.

KUKA MARKUS PÄTSI?

  • Trubaduuri, laulaja
  • Syntynyt vuonna 1983 Posiolla
  • Asuu Oulussa
  • Tekee soolokeikkoja. Lisäksi kokoonpanot: Palo, Duo Deluxe, Sahan Pojat, Sirkus Pätsi
  • Mukana Idolsissa vuonna 2007
  • Opiskelee musiikkipedagogiikkaa Oulun ammattikorkeakoulussa

=> Kommentoi tai lähetä terveisiä täällä

 

Lue myös tämä:

Jessen toinen tuleminen

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä