Limingan kirkkoherraehdokkaat veikkasivat äänestysprosenttia

24.10.19

Limingan kirkkoherraksi ovat ehdolla Riitta Valtokari, Pekka Tuomikoski ja Saila Karppinen. Esitimme kolmikolle kymmenen kysymystä, jotka avaavat heidän näkemyksiään itsestään, lähimmäisistään ja seurakunnan tulevaisuudesta.


1. Limingan kirkkoherralla on hieno työsuhdeasunto. Oletko jo suunnitellut, miten sisustat Vanhassa pappilassa? Mitä tuot ainakin mukanasi?

2. Oletko kampanjoinut aktiivisesti ja miten?

3. Keiden uskot äänestävän sinua ja miksi?

4. Millainen näky ohjaa työtäsi kirkossa?

5. Mikä on kirkon suurin haaste seuraavan 10 vuoden aikana ja kuinka johdollasi siihen vastattaisiin Limingassa?

6. Kirkkosali on täynnä keskellä arkipäivää. Mitä on tapahtunut?

7. Elätkö niin kuin opetat?

8. Keiden kanssa et tule toimeen?

9. Aikuinen lapsesi ilmoittaa haluavansa virallistaa parisuhteensa samaa sukupuolta olevan kumppaninsa kanssa. Mitä sanot hänelle?

10. Mitä elämä on sinulle opettanut ja mitä vielä haluat oppia?

JOKERI: Veikkaa Limingan kirkkoherranvaalien äänestysprosentti.

 

1. vaalisija

Riitta Valtokari

54 vuotta. Puutarhuri, lastenohjaaja, lapsityönohjaaja, teologian maisteri. Alavieskan seurakunnan vt. kirkkoherra

1. Limingan kirkkoherralla on hieno työsuhdeasunto. Oletko jo suunnitellut, miten sisustat Vanhassa pappilassa? Mitä tuot ainakin mukanasi?

Sisustukseen asti en kykene ajattelemaan. Mutta kotiini kuuluu Nunnu-koira. Kolme perintöhuonekalua ovat minulle tärkeitä: Sylvi-mummuni keinutuoli, sivustavedettävä puusohva sekä hänen minulle 1982 antama amatsoninlilja. Seidi-mummuni ajan patinoima kirjoituspöytä kuuluu myös kotiini.

2. Oletko kampanjoinut aktiivisesti ja miten?

Instagram ja Facebook-tileilläni olen kertonut elämästäni, jotta halukkaat voivat tutustua. Lisäksi parilla YouTube-videolla kerron ajatuksiani liittyen siihen, miksi haen Liminkaan kirkkoherraksi.

3. Keiden uskot äänestävän sinua ja miksi?

Arvelen niiden ihmisten äänestävän minua, jotka arvostavat pitkää kokemusta, työpolkuani ja seurakuntatyön tuntemusta. Olen aloittanut vapaaehtoistyössä pyhäkoulussa ja naisten keskustelupiirissä. Lastenohjaajan tehtävien kautta siirryin lähiesimieheksi työalalle. Opiskelun kautta tieni jatkui papiksi. Reilun vuoden kirkkoherrakokemus erottaa minut toisista hakijoista. Se voi olla joidenkin mielestä merkittävää. Kirkkoherran tehtävässä ei ole harjoitteluaikaa. Kirkkoherran on suoraan hypättävä liikkuvan junan veturiin. Jotkut saattavat arvostaa myös sitä, että olen halukas muuttamaan pappilan asuntoon.

4. Millainen näky ohjaa työtäsi kirkossa?

Näky seurakuntalaisten seurakunnasta. Seurakunta on aina seurakuntalaisten, sitä eivät omista työntekijät. Toiminnan tulisi olla eri-ikäisten ihmisten näköistä. Siinä ihmiset eivät pelkästään osallistu, vaan etenkin tekevät ja toimivat omassa seurakunnassaan.

5. Mikä on kirkon suurin haaste seuraavan 10 vuoden aikana ja kuinka johdollasi siihen vastattaisiin Limingassa?

Muutokset yhteiskunnassa ja ihmisten elämässä sekä arvomaailmassa tulevat korostumaan. Niukkenevat talousresurssit ja väestön ikärakenteessa tapahtuvat muutokset haastavat kirkkoa. Se väistämättä tulee näkymään kirkon elämässä. Siihen voi yrittää varautua olemalla ajan hermolla ja läsnä ihmisten elämässä.

6. Kirkkosali on täynnä keskellä arkipäivää. Mitä on tapahtunut?

Kirkon ovat täyttäneet hymykasvoiset lapset. Siellä ovat tokaluokkalaiset tutustumassa opetusohjelmansa mukaisesti paikkakunnan kirkkoon. Limingassa nuorisotyönohjaajat tekevät hyvää yhteistyötä koulujen kanssa.

7. Elätkö niin kuin opetat?

Uskon, että jokainen pappi haluaa elää niin kuin opettaa ja puhuu. Olisi vaikea kantaa sellaista ristiriitaa, jossa puheet ja teot kertoisivat eri kieltä. Minulle on tärkeää olla rehellinen, sekä itselle että muille, ja elää sen mukaisesti. Kuitenkin jokainen on vajavainen ja täydellistä elämän jälkeä ei ole.

8. Keiden kanssa et tule toimeen?

Tulen hyvin toimeen ja juttuun ihmisten ja eri tilanteiden kanssa. Kuitenkin joskus olen ymmälläni ihmisten kanssa, joiden elämässä vahvan sijan ottaa urheilun seuraaminen. Ilmeisesti minun päässäni on kilpaurheilun palikka väärin päin tai sitä ei ole. En ymmärrä fanaattista urheilua ja sen seuraamista. Silloin yhteiset puheenaiheet voivat olla vähässä ja koen olevani heikoilla jäillä.

9. Aikuinen lapsesi ilmoittaa haluavansa virallistaa parisuhteensa samaa sukupuolta olevan kumppaninsa kanssa. Mitä sanot hänelle?

Kertoisin, kuinka tärkeä hän on minulle. Tehtäväni äitinä on olla lapseni tukena ja rakastaa häntä. Se, että saa elämäänsä pysyvän ihmissuhteen ja rakkauden, ei ole huono asia.

10. Mitä elämä on sinulle opettanut ja mitä vielä haluat oppia?

Ihmisen pienuuden ja Jumalan suuruuden. Ihminen on Jumalan edessä riisuttu ja paljas. Kenelle vaan voi tapahtua mitä vaan. Emme hallitse elämää. Silti ei ole olemassa tuuria, sattumaa tai kohtaloa. Jumala Kaikkivaltias säätää ja johtaa ihmiselämää. Ihmisestä ja Jumalasta haluan oppia lisää.

JOKERI: Veikkaa Limingan kirkkoherranvaalien äänestysprosentti.

31 %

Lue Riitta Valtokarin kannattajapuheenvuoro.

2. vaalisija

Pekka Tuomikoski

44 vuotta. Teologian maisteri, tohtorikoulutettava. Kappalainen Raahen seurakunnassa

1. Limingan kirkkoherralla on hieno työsuhdeasunto. Oletko jo suunnitellut, miten sisustat Vanhassa pappilassa? Mitä tuot ainakin mukanasi?

Se on vielä liian aikaista. Vaimoni on kyllä koulutukseltaan myös sisustussuunnittelija, joten se puoli on tarvittaessa hyvinkin hallinnassa!

2. Oletko kampanjoinut aktiivisesti ja miten?

Olen kampanjoinut sekä somessa, lehdistössä että ”livenäkin”. Lisäksi olen osallistunut useampaan haastatteluun. Olen myös ollut yhteydessä potentiaalisiin kannattajiini ja vaalityöni edesauttajiin/mahdollistajiin. Aidot ja spontaanit kohtaamiset kotikunnassani Limingassa ovat silti sitä parhainta vuorovaikutusta!

3. Keiden uskot äänestävän sinua ja miksi?

Erilaiset ihmiset yli ikäluokkien ja sosiaalisten lokeroiden! Olen helposti lähestyttävä ja sosiaalinen sekä seurakunnan eri osa-alueet hyvin tunteva ehdokas. Olen myös ollut vuorovaikutuksessa eri yhdistys- ja järjestötoimintaan osallistuvien, kuten partiolaisten, kanssa. Näiltäkin tahoilta minulle on lupailtu tukea.

4. Millainen näky ohjaa työtäsi kirkossa?

Toiveikas! Sanan kirkko kutsuu suojiinsa kaikkia ihmisiä. Evankeliumin ilo on tarttuvaa. Se vain lisääntyy jakamalla. Jumalan armo todella on tarjolla tässä ajassa, uskolla vastaanotettavana. Koska seurakuntalaiset ovat erilaisia ihmisiä, tarvitaan myös monenlaista kohdentavaa ja osallistavaa työtä. Herramme antaa siihen ilon ja voiman.

5. Mikä on kirkon suurin haaste seuraavan 10 vuoden aikana ja kuinka johdollasi siihen vastattaisiin Limingassa?

Ihmisten vieraantuminen kirkosta, yhteiskunnasta ja Jumalasta. Arvomurros pakottaa miettimään koko työtä uudelta pohjalta. Evankeliumi ja Jumalan armo on sama eilen, tänään ja aina. Meidän tulee kirkkoherran johdolla liminkalaisina tehdä tavoittavaa työtä, kohdata ihmisiä ja kutsua yhdelle koolle eri elämäntilanteissa olevia liminkalaisia. Jokainen ihminen on arvokas ja tärkeä!

Perheitä, yksittäisiä ihmisiä ja syrjäytymisen ehkäisyä tukevia toimia tarvitaan. Rakentava yhteistyö eri tavalla ajattelevien ihmisten kanssa on aina tarpeen. Olemme kaikki erilaisina ihmisinä saman paikkakunnan asukkaita. Tullaan toimeen keskenämme!

Kirkkovuosi antaa erinomaisen selkänojan erilaisten aikasidonnaisten tapahtumien ja tempausten järjestämiseen yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Kirkko antaa loistavan tilan erilaisille symposiumeille ja musiikkitilaisuuksille. Meidän tulee jatkuvasti jalkautua kansan pariin.

6. Kirkkosali on täynnä keskellä arkipäivää. Mitä on tapahtunut?

Tavoittava työ on toiminut, Jumalan sana on koskettanut. Sanan ja yhteyden nälkä on ajanut liikkeelle!

7. Elätkö niin kuin opetat?

Yritän parhaani mukaan. Jos epäonnistun tai kompuroin, Jumala ei hylkää silloinkaan.

8. Keiden kanssa et tule toimeen?

Minun on sanottu tulevan erityisen hyvin toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa. Aina en tule toimeen itseni kanssa niin hyvin kuin toivoisin 🙂 Mutta onneksi ympärilläni on ihana perhe ja sydämelliset liminkalaiset.

9. Aikuinen lapsesi ilmoittaa haluavansa virallistaa parisuhteensa samaa sukupuolta olevan kumppaninsa kanssa. Mitä sanot hänelle?

En pidä tätä todennäköisenä. Kaikki ihmiset ovat silti Jumalalle yhtä arvokkaita ja rakkaita.

10. Mitä elämä on sinulle opettanut ja mitä vielä haluat oppia?

Lapsen ja jokaisen ihmisen arvon! Toisaalta näitä: Aikaa on vähän. Minkä teet, tee pian. Tahtoisin myös oppia kiireetöntä kohtaamista ja sitä, että kannattaa välillä heittäytyä ”pyhään huolettomuuteen”. Nämä ovat tärkeitä myös seurakuntatyössä. Lisäksi tahtoisin oppia lisää luonnosta, tieteestä ja kirjoittamisesta.

JOKERI: Veikkaa Limingan kirkkoherranvaalien äänestysprosentti.

28 % 🙂

Lue Pekka Tuomikosken kannattajapuheenvuoro.

3. vaalisija

Saila Karppinen

40 vuotta. Sairaanhoitaja; diakonian koulutusohjelma (AMK), yhteisöpedagogi; kansalaistoiminnan ja nuorisotyön koulutusohjelma (AMK), teologian maisteri. Haukiputaan seurakunnan kappalainen, vastuualueena lähiesimiestehtäviä

1. Limingan kirkkoherralla on hieno työsuhdeasunto. Oletko jo suunnitellut, miten sisustat Vanhassa pappilassa? Mitä tuot ainakin mukanasi?

En ole. Tässä vaiheessa pappilan sisustussuunnitelma ei ole ajankohtainen. Mikäli tulisin valituksi ja muuttaisimme pappilaan, niin sen pitäisi olla koko perheen yhteinen toive. Kotimme on tällä hetkellä Limingassa Ala-Temmeksen kylällä.

2. Oletko kampanjoinut aktiivisesti ja miten?

Olen. Ensimmäisenä tein Facebook-sivuston. Viikolla 41 joukko vapaaehtoisia jakoi kutsuja tilaisuuksiin, joissa voimme tavata liminkalaisten kanssa. Kutsuin myös omaan kahvitilaisuuteen Ala-Temmeksen kylätalolle. Kiitos kaikille kannustuksesta ja avusta.

3. Keiden uskot äänestävän sinua ja miksi?

Limingan seurakuntalaiset, jotka haluavat rohkean ja uusia toimintatapoja kokeilevan kirkkoherran.

4. Millainen näky ohjaa työtäsi kirkossa?

Minulla on toive yhteisöllisestä kirkosta, jossa jokainen voi olla mukana omana itsenään.

5. Mikä on kirkon suurin haaste seuraavan 10 vuoden aikana ja kuinka johdollasi siihen vastattaisiin Limingassa?

Valtakunnallisesti kirkon suuri haaste on jo nyt jäsentietoisuuden kasvattaminen. Ihmiset pohtivat, mitä merkitystä heille on kirkon jäsenyydellä.

Lisäksi seurakunnissa, kuten kunnissa, haasteena on seurakuntalaisten ikärakenteen alueelliset erot. Toisissa seurakunnissa on paljon vanhusväestöä ja hautaan siunaamisten määrä on moninkertainen kasteisiin verrattuna.

Liminka on toista ääripäätä, jossa lasten ja nuorten määrä on suuri. Väestörakenteeltaan yhdessä Suomen nuorimmista kunnista on haasteena perheiden, lasten ja nuorten tavoittaminen ja riittävät resurssit lasten ja nuorten kanssa työskentelyyn. Näitä haasteita ei kukaan ratkaise yksin vaan yhteistyössä.

6. Kirkkosali on täynnä keskellä arkipäivää. Mitä on tapahtunut?

Kirkkosali voi olla useistakin syistä täynnä keskellä arkipäivää. Siellä saattaa olla vanhustenviikon juhlajumalanpalvelus tai veteraanipäivän hartaus, jossa koululaiset avustavat. Siellä voi olla esimerkiksi perhekerhojen yhteinen joulujuhla tai koulun joulukirkko.

7. Elätkö niin kuin opetat?

Yritän. Kenenkään elämä ei ole virheetöntä, ei myöskään minun. Oman erehtyväisyyden tunnustaminen ja armollisuus itseä ja muita kohtaan ovat mielestäni tärkeitä asioita.

8. Keiden kanssa et tule toimeen?

Yritän tulla toimeen kaikkien kanssa. Kaikkia ei voi, enkä pyrikään miellyttämään, sillä jokaisen toiveen mukaan ei voi lähteä. Silloinkin, kun tulee näkemyseroja pitää muistaa, että käsitellään asioita ja jokaisella on oikeus ilmaista mielipiteensä.

9. Aikuinen lapsesi ilmoittaa haluavansa virallistaa parisuhteensa samaa sukupuolta olevan kumppaninsa kanssa. Mitä sanot hänelle?

Onnittelisin häntä. Olisin onnellinen siitä, että hän on löytänyt rinnalleen puolison, jonka kanssa hän haluaa sitoutua ja jakaa elämänsä ylä- ja alamäet. Aikuiset lapset päättävät itse omaa elämäänsä koskevista asioista. Minun tehtäväni on tukea heitä siinä.

10. Mitä elämä on sinulle opettanut ja mitä vielä haluat oppia?

Elämä on opettanut kiitollisuutta. Olen kiitollinen ihmisistä ympärilläni. Olen kiitollinen siitä, että olen saanut syntyä tähän aikaan. Olen voinut käydä koulua ja saan toimia kutsumukseni mukaisesti pappina.

Minun suvussani aikaisempien sukupolvien naisille edes opiskelu ammattiin ei ole ollut itsestään selvää. Elämässä ei koskaan tule valmiiksi vaan se opettaa jatkuvasti.

JOKERI: Veikkaa Limingan kirkkoherranvaalien äänestysprosentti.

Kirkkoherranvaaleissa on ollut valitettavan pieni äänestysprosentti. Limingassa on kuitenkin edellisestä vaalista pitkä aika. Toivottavasti mahdollisimman moni kokee asian tärkeäksi ja käy äänestämässä. Arvaisin, että 38 %.

Lue Saila Karppisen kannattajapuheenvuoro.

 

Limingan kirkkoherranvaalin aikataulu

Limingan seurakunnan kirkkoherranvaali toimitetaan 3.11.2019. Kirkkoherranvaali alkaa Limingan kirkossa jumalanpalveluksen jälkeen kello 11 ja päättyy kello 20.

Ennakkoäänestys onnistuu Limingan kirkkoherranvirastossa maanantaista 28.10. perjantaihin 1.11. joka päivä kello 9–18. Lisäksi ennakkoon voi äänestää Tupoksessa toimintakeskus Vanamossa maanantaina kello 13–19 ja perjantaina kello 13–19 sekä Limingan kunnankirjastossa tiistaista torstaihin joka päivä kello 13–19.

Äänioikeutettu, jonka kyky liikkua tai toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei hän pääse äänestys- eikä ennakkoäänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia, saa tietyin edellytyksin äänestää ennakkoon kotonaan.

Hänen tai hänen valitsemansa henkilön on ilmoitettava kotiäänestyspyyntö vaalilautakunnalle kirjallisesti tai puhelimitse viimeistään perjantaina 25.10. ennen kello 16 kirkkoherranvirastoon.

Vaalin tulos julistetaan sunnuntaina 3.11. aikaisintaan kello 21. Kirkkoherranvaalin pöytäkirja on nähtävänä Limingan kirkkoherranvirastossa maanantaina 4.11. kello 9 alkaen.

 

Mitä mieltä olet ehdokkaista ja heidän vastauksistaan? Millaisen paimenen Liminka mielestäsi tarvitsee?

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Limingan seurakunta