Moni odottaa kuuntelijaa ja rinnalla kulkijaa

15.10.19

Tuiran seurakunta hakee vapaaehtoisia, jotka voivat tehdä diakonian kotikäyntejä.


– Haemme ihmisiä, jotka haluavat ystäväksi lähimmäiselle, kuvailee Tuiran diakoniatyöntekijä Päivi Moilanen.

– Tarvetta vapaaehtoisille on. Kuuntelijaa ja rinnallakulkijaa odottavia on paljon. On ihmisiä, jotka syystä tai toisesta – esimerkiksi sairauden tai korkean iän vuoksi – eivät pääse liikkeelle tai uskalla lähteä liikkeelle kodistaan. Heidän rinnalleen haemme nyt vapaaehtoisia.

Kotikäyntivapaaehtoisilta ei edellytetä mitään erityistaitoja.  Tärkeintä on, että vapaaehtoinen on kiinnostunut ihmisten kohtaamisesta ja että hänellä on aikaa käydä lähimmäisten luona.

Vapaaehtoisena oleminen voi tarkoittaa esimerkiksi keskustelemista, kuuntelemista, ulkoilua, taikka kerhoon ja kirkkoon kuljettamista.

Koteihin mennään aina ihmisten ehdoilla.

– Kotikäyntiin voi sisältyä myös hengellistä kohtaamista, jos kodissa sitä toivotaan.

Vapaaehtoinen lähtee kotikäynnille aluksi yhdessä seurakunnan diakoniatyöntekijän kanssa ja siitä eteenpäin itsenäisesti.

Kotikäyntejä vapaaehtoinen tekee sen mukaan kuin hänelle itselleen sopii. Vapaaehtoinen itse päättää myös sitoutumisensa keston.

– Diakoniatyöntekijät saattavat vierailla asiakkaan luona jopa useamman vuoden ajan, mutta vapaaehtoisen ei tietenkään tarvitse sitoutua kotikäynteihin vuosikausiksi.

– Toisaalta ajatuksena ei myöskään ole, että vapaaehtoisuus jäisi yhteen ainoaan kotikäyntiin. Jonkinlainen jatkuvuus olisi toivottavaa. Mukana voi halutessaan olla vain yhden kauden, esimerkiksi syksystä jouluun, vaikkapa 5–10 käyntiä, Moilanen sanoo.

Vapaaehtoisten etsiminen ja kotikäyntityön kehittäminen Puolivälinkankaan ja Välivainion alueille liittyy diakoniaopiskelija Merja Pohjasen opinnäytetyöhön. Pohjanen on parhaillaan Tuiran seurakunnassa diakoniatyön harjoittelijana.

Pohjanen ja Moilanen lupaavat vapaaehtoisiksi ryhtyville tukea, koulutusta ja vertaistukea. Vapaaehtoisia tuetaan omassa tehtävässään työnohjauksella sekä tapaamisin, keskusteluin sekä luentotilaisuuksin.

Tuiran seurakunnassa on jo useita kotikäyntejä tekeviä vapaaehtoisia, mutta Pohjasen opinnäytetyöhön liittyen myös uusia vapaaehtoisia kutsutaan mukaan.

 

  • Vapaaehtoisten ensimmäinen tapaaminen pidetään 26.10. kello 12 Pyhän Tuomaan kirkolla.
  • Ilmoittautumiset viimeistään 21.10. p. 040 5747 064

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Tuiran seurakunta