Muistimatolla tehdään erilaisia muistia harjoittavia askelsarjoja, kertoo Raakel Piri.

Muistimatto treenaa päätä ja kroppaa

18.10.19

Oululainen Raakel Piri on Pohjois-Suomen ainoa muistimatto-ohjaaja.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Kun Raakel Piri luki ensimmäisen muistimatosta kertovan lehtijutun, asia jäi mietityttämään. Matosta voisi olla hyötyä, tuumi vanhusten parissa 30 vuoden työuran tehnyt Piri.

Kului aikaa, kunnes hän eräänä päivänä otti yhteyttä maton kehittäneeseen Antti Sipiseen.
Viime keväänä Piri osallistui Sipisen vetämälle viikonloppukurssille, jossa hänestä tuli muistimatto-ohjaaja.

 

Liikettä keholle ja aivoille

Muistimatto näyttää tavalliselta jumppamatolta, mutta sen pintaan on piirretty neliöitä. Niiden sisällä on numeroita ja erivärisiä kirjaimia.

Muistimattotunnilla osallistujat ottavat askelia eri ruutuihin ohjaajan neuvojen mukaan. Askelsarjat voivat olla säännönmukaisia tai täysin sattumanvaraisia ja niitä tehdään sekä etu- että takaperin.

Välillä voidaan kehittää tasapainoa kävelemällä pitkin maton keskellä olevaa viivaa molempiin suuntiin.

Joogaohjaajana työskentelevä Antti Sipinen käyttää kehittämäänsä mattoa muistijoogatunneillaan. Vaikka muistimatto-ohjaajien tunnit eivät ole varsinaista muistijoogaa, myös niillä tehdään yksinkertaisia joogaliikkeitä.

Muistiharjoitusten ja joogaliikkeiden päätteeksi rentoudutaan.

Raakel Piri pitää muistimattotunneissa juuri niiden monipuolisuudesta.

– Tässä yhdistyy aivoaktiviteetti, fyysisen hyvinvoinnin edistäminen ja sosiaalinen kanssakäyminen.

 

Muistimatto sopii ennaltaehkäisyksi

Muistisairauden syntymiseen vaikuttavat monet tekijät. Suomalaisessa Finger-tutkimuksessa osoitettiin, että riskiryhmässä olevat henkilöt voivat ennaltaehkäistä muistihäiriöiden syntymistä elintapojaan muokkaamalla.

Piri korostaa, että kaikenlainen muistia aktivoiva toiminta on hyväksi.

– Yhdelle sopii muistimatto, toiselle leipominen, kolmannelle ristisanojen ratkaisu tai vaikka matkustaminen. Tärkeintä on löytää itselle sopiva tapa.

Erilaiset muistiharjoitukset eivät paranna sairautta, mutta voivat hidastaa sen etenemistä. Muistimattoa Raakel Piri ei kuitenkaan suosittele muistisairauteen jo sairastuneelle.

– Haluan olla osallistujia kohtaan hienotunteinen. Huumorillekin on sijansa. Harjoitukset voivat olla kuitenkin sairastuneelle liian haastavia ja aiheuttaa siten enemmän ahdistusta kuin hyötyä.

Eläkkeellä oleva Raakel Piri on aloittanut tuntien vetämisen vapaaehtoistyönä Vanhenemisen tuki- ja palveluyhdistys Vantuksen tiloissa. Tähän mennessä hän on pitänyt tunteja lähinnä omaishoitajille, mutta on valmis jakamaan osaamistaan tarvittaessa myös muille.

Anna palautetta jutusta

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Muistisairaus muuttaa arkea

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä