Caritas Kipparin asukkaat (kuvassa) ja neljä muuta päivätoiminnan ryhmää ovat työstäneet teoksia Pyhän Luukkaan kappelin tiloihin.

Näyttely avautui Luukkaalla – teoksissa syksy hehkuu täysissä väreissä

1.10.19

Pyhän Luukkaan kappelin aulatiloissa avautui tänään tiistaina näyttely, joka esittelee oululaisen Caritaksen vammaispalvelujen asukkaiden töitä. Teoksia yhdistää syksy - vuodenajan värit ja tunnelmat.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Riitta Hirvonen .

– Meillä taiteillaan harva se päivä. Maalaaminen on jokaviikkoista. Erilaiset kädentaidot ovat olennainen osa toimintaamme. Useinkaan tekemisen tuotos ei ole meille pääasia vaan se, että saamme työstää aiheita yhdessä. Tätä näyttelyä varten olemme esimerkiksi retkeilleet luonnossa yhdessä ja hankkineet sieltä materiaalia, jota tarvitsimme.

Näin kertoi Pyhän Luukkaan kappelin näyttelyn avajaisissa tänään  Anna-Maria Kiiskinen Caritaksen vammaispalveluista, Caritas Kipparin asumisyksiköstä.

Kipparin lisäksi Luukkaan näyttelyssä on esillä loka-marraskuun ajan myös neljän muun  Caritaksen asumisyksikön asukkaiden töitä.

Päivätoiminnan ohjaajana työskentelevän Kiiskisen mukaan näyttelyyn osallistuminen ei ole harvinaista Caritaksen asukkaille.

– Heidän taidettaan on vaihtuvasti esillä Caritaksen eri yksiköissä. Viimeksi kesällä osallistuimme edelliseen näyttelyyn. Tekemiseemme ideat syntyvät lennosta. Vastikään hyödynsimme vihanneksia ja hedelmiä painotöissä.

Juha Alila on yksi näyttelyn taiteilijoista.

Caritaslaisten näyttely oululaiskirkon tiloissa on kuitenkin harvinaista ja siksi sitä myös juhlistettiin vaahtokarkeilla kappelin seurakuntasalissa.

Luukkaan töitä yhdistää syksyaihe. Vaikka yhteinen teema on olemassa, sen enempää taitelijat eivät halua avata töitään.

Näyttelyn rennoissa avajaisissa Tuiran seurakunnan pastori Päivi Jussila iloitsi avoimesti näyttelyn mukanaan tuomasta värikkyydestä kirkon aulassa.

– Värikkäältä näyttää, kuten seurakuntamestarimme Juha (Mäkivierikko) kuvaili teoksia kiinnittäessään, Jussila puhui.

Taiteen tekijöistä näkyi se, minkä Kiiskinen totesi myös ääneen: omista kädentöistään jokaisen on lupa iloita ja olla niistä ylpeä.

Kiiskisen mukaan päivätoiminta on kiinteä osa vammaispalvelun asukkaiden arkea. Toiminta on vilkasta ja asukkaat voivat vaikuttaa sen sisältöön, hän kertoo.

Yksiköistä on vierailtu muun muassa taidemuseossa.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Tuiran seurakunta Yleinen