Rovaniemeläinen Brighid esiityy sunnuntain kelttimessussa.

Oulun Tuomiokirkossa soivat viikonloppuna irkkusävelet

1.10.19

The Irish Festival of Oulun ohjelmistoon kuuluvat irlantilaismuusikoiden konsertti lauantaina ja kelttimessu sunnuntaina. Irlantilaissäveliä on mukana myös uusimmissa virsikirjan virsissä.


Irlantilaiset sävelet soivat Oulun seurakuntien järjestämässä konsertissa Oulun tuomiokirkossa lauantaina 5. lokakuuta kello 18. Lisäksi tuomiokirkossa järjestetään kelttimessu 6. lokakuuta kello 10. Festivaalin koko ohjelma löytyy osoitteesta www.irkku.fi.

Lauantain konsertissa kuullaan maailmankuuluja irlantilaisia muusikkoja: Catherine Ennis, Paddy Glackin ja Neil Martin. Muusikkojen yhteiskonsertissa soivat viulu, irlantilainen säkkipilli ja urut, joiden soittoa yhdistelmällä he saavat aikaan kauniin, lämpimän, koskettavan ja elävän äänimaailman.

Ohjelmisto vaihtelee huolitellusti sovitetuista perinteisistä kappaleista Vaughan Williamsin urkukattausten kautta tuoreisiin sävellyksiin. Konserttiin on vapaa pääsy. Halutessaan voi ostaa 10 euron hintaisen käsiohjelman.

–Viime vuonna festivaalin kanssa tehdyssä konsertissa oli 600 henkeä, ja tunnelma oli todella käsinkosketeltavan harras. Irlantilaiset sävelet soivat syvällä suomalaisessa sielussa, kuvailee tuomiorovasti Satu Saarinen.

Irlantilaiset sävelet soivat syvällä suomalaisessa sielussa.

 

Sunnuntain kelttimessussa voi levätä ikiaikaisten, kokonaisvaltaisten ja koskettavien rukousten ja juurevan musiikin äärellä. Kelttimessun toimittaa Satu Saarinen ja avustajana on Anna-Mari Heikkinen. Urkurina on Péter Marosvári ja kanttorina Irina Niskala.

Irlantilaisuus näkyy messussa musiikin ja rukousten kautta, messun alussa on gaelinkielinen rukous, joka jaetaan kirkkovieraille. Rukouksen lausuu oululaisten irkkufestarien ”isä” Brent Cassidy.

Suomalaiset saivat muutama vuosi sitten lähes 80 uutta virttä veisattavakseen. Lisävihkon virsien joukosta ehdottomiksi suosikeiksi on kolmessa vuodessa noussut vanhoja irlantilaissävelmiä, kuten Silmäni aukaise, Jumalani.

Suosittu ”irkkuvirsi” on myös gaelinkielisen kansanlaulun sävelmä Nousta sain aamuun. Sävelmän teki kuuluisaksi 1970-luvulla Cat Stevens Morning has broken -kappaleella.

–Kelttimessu on suosittu. On mukavaa, että se tuo kirkkoon mahdollisesti uutta väkeä, iloitsee Saarinen.

Kelttiläistyyppinen hengellisyys on ollut nousussa jo jonkin aikaa.

 

Kelttimessujen suosio ei yllätä musiikin asiantuntijaa Teija Tuukkasta Kirkkohallituksesta. Sävelmien haikeus ja koreilemattomuus iskevät herkästi suomalaismieliin.

– Kelttiläistyyppinen hengellisyys on ollut nousussa jo jonkin aikaa. Siksi irlantilais-isobritannialaistaustaisia virsiä tuli myös lisävihkoon useampia, Tuukkanen selvittää.

Tuukkasen mielestä irlantilaissävelmien suosiota selittää osaltaan myös virsitekstien luonnonläheisyys. Esimerkiksi Nousta sain aamuun -laulussa linnut laulavat, kauniit kukat versoavat, nurmi on kaunis ja kasteinen. Virren tunnelma on riemu ja kiitollisuus luomisen ihmeestä.

Oulun tuomiokirkon kelttimessussa soittaa lisäksi rovaniemeläinen Brighid-yhtye, joka on neljästä soittajasta koostuva yhtye. Yhtye yhdistelee irlantilaista ja amerikkalaista kansanmusiikkia laulaja Riitta Hyypän johdattamana.

Bändi kuvailee itseään autenttiseksi arktis-irlantilaisen soundin bändiksi, joka tutkiskelee perinteisen irlantilaisen laulun perintöä ja lisää siihen oman kädenjälkensä. Brighidin musisointia kuullaan jo aiemmin viikolla keskiviikkona Valveen lounaskonsertissa sekä myöhemmin illalla Bar Hemingway’ssä.

Sunnuntain kelttimessua voi seurata netissä osoitteessa http://www.virtuaalikirkko.fi/.

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Oulun tuomiokirkkoseurakunta