Jos uutiset alkavat ahdistaa, on hyvä varjella itseään liialta uutistulvalta. Näin toteaa yliopistopastori Ari Savuoja viitaten uutisointiin Kuopion kouluiskuista.

Ovi on auki apua varten

2.10.19

Yliopistopappi Ari Savuoja kannustaa opiskelijoita hakemaan elämän kriiseissä ajoissa apua. Jos omat voimat alkavat hiipua, liikkeelle lähdössä ei kannata viivytellä, hän sanoo.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Heli Väyrynen .

Yliopistopastori Ari Savuojan työpäivä Oulun yliopistolla alkoi keskiviikkona normaalisti ainakin sillä tavoin, että pastorin työhuoneen avonainen ovi kampuksella on ollut tänäänkin tervetulotoivotus opiskelijoille ja henkilökunnalle: sisään saa tulla juttelemaan.

Auki oleva ovi kertoo, että sisään voi tulla, kun jokin vaikea asia omassa elämässä mietityttää niin paljon, että jutustelu jonkun kanssa on käynyt mielessä.

Tiistaina – kun Savon ammattiopistossa Kuopiossa oli tapahtunut väkivallanteko – Savuoja kierteli yliopiston käytävillä pysähtyäkseen, jos joku halusi keskustella.

Sosiaalisessa mediassa hän viestitti tiistaina: Kuopion traagiset tapahtumat voivat järkyttää kenen tahansa mieltä. Savuojan mukaan ammattilaisen tarjoama kriisiapu on paikallaan, jos normaali arki on merkittävästi häiriintynyt Savon ammattiopiston tapahtumien seurauksena – tai jostakin muusta syystä.

Savuoja muistutti  viestissään, että Oulun yliopistossa opiskelijoiden terveydenhuoltohenkilöstön lisäksi myös yliopistopastori on käytettävissä akuutteja kriisikeskusteluja varten.

Avun hakeminen venyy usein turhan pitkälle

Ari Savuoja rohkaisee ihmisiä ottamaan arkailematta ja viivyttelemättä yhteyttä ammattiauttajiin, kun mieleen pyrkii epäilys omien voimien riittämistä. Kommentillaan Savuoja ei viittaa pelkästään Kuopin iskujen herättämiin tuntemuksiin.

– Minulle on syntynyt arvio siitä, että me ihmiset haemme usein apua vasta sitten, kun olemme jonkinlaisessa äärimmäisessä hädässä. Lähdemme liikkeelle hitaasti. Korkea kynnys ei ole vain papin luokse, vaan asenteemme on kenties samanlainen yleensä avun antajia kohtaan.

Savuoja ei tyrkytä yliopistolla keskusteluapua kenellekään. Hän on käytettävissä, jos joku haluaa tulla papin luokse. Savuoja korostaa papin olevan muiden auttajien tavoin vaitiolovelvollinen siitä, mitä hänelle kerrotaan.

Vaikka Savuoja puhuu ammattiavusta, toistaa hän myös sitä, että tunteitaan on hyvä purkaa luottamusta herättävän oman läheisensä kanssa.

– Jo se usein riittää huojentamaan omaa oloa.

Kuopion tapahtumat haastavat myös Oulun työntekijöitä

Savon ammattiopiston tragedia antaa myös Oulun seurakuntien oppilaitospapeille aihetta pohtia omaa työtänsä, Ari Savuoja sanoo.

– Syrjäytyneiden ja syrjäytettyjen nuorten aikuisten elämäntilanteisin pitäisi pystyä reagoimaan aiempaa paremmin. Yksin talous- ja työllisyysnäkymät saattavat olla osalla nuorista aikuisista niin synkkiä, että tuki heille olisi tarpeellista.

Savuoja on tyytyväinen siihen, että Oulussa seurakuntien oppilaitostyöllä on mahdollisuus olla läsnä koulujen arjessa. Pastoreita toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa työskentelee vakituisesti kolme. Joukkoon kuuluu lisäksi yksi diakoniatyöntekijä.

Savuoja ja muut oppilaitostyöntekijät kokevat, että seurakunnan työntekijöiden työpanos oppilashuollossa on tervetullutta. Luontevasta yhteistyöstä kielii osaltaan Oulun ammattikorkeakoulun verkkosivuille tiistaina laitettu informaatio Kuopin väkivaltateon johdosta. Siinä muistutettiin, että korkeakoulupapit ja oppilaitosdiakoni ovat käytettävissä kriisikeskusteluja varten.

=> Kommentoi aihetta täällä

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Seurakunnat Yleinen