Kuva: Elsi Salovaara, kuva: Sanna Krook

Pääkirjoitus: Viittitkö vähän jelppiä?

8.10.19

Ihmisen perusominaisuuksiin kuuluu halu olla tarpeellinen, olla jotakin jollekulle toiselle, muistuttaa Elsi Salovaara.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Sanna Krook .

Vapaaehtoiset, vapaaehtoiset, vapaaehtoiset. Hurraa, hurraa, hurraa.

Kirkon viime vuosien suosituin mantra toistuu niin strategioissa, toimintasuunnitelmissa kuin juhlapuheissa. Ja hyvä onkin, että toistuu. Asiat alkavat muuttua todeksi, kun niistä puhutaan ja kirjoitetaan.

Vapaaehtoisten panos on näkyvissä liki jokaisessa tämänkin lehden jutussa. Auttavat kädet ja äänet ovat osa kirkkoa. Lähimmäisenrakkaus ja välittäminen näkyvät sanojakin paremmin teoissa.

Ihmisen perusominaisuuksiin kuuluu halu olla tarpeellinen, olla jotakin jollekulle toiselle. Vapaaehtoistoiminta tarjoaa lukemattomia tilaisuuksia tähän.

Vapaaehtoisen tehtäviä on tarjolla seurakuntien lisäksi järjestöissä ja yhdistyksissä, mutta tekemisen ja jelppaamisen paikkoja havaitsee varmasti meistä jokainen ihan omassa arjessaan. Osaammeko tai uskallammeko tarttua niihin?

Kenenkään ei ole pakko osallistua eikä auttaa.

Mutta toisaalta – miksipä ei?

Elsi Salovaara

 

Vapaaehtoisuutta voi pitää harrastuksena, hyväntekeväisyytenä tai elämäntapana. Yksi voitelee leipiä diakonian ruokailussa tai harjoittelee kuorossa viikoittain, toinen toimii kuuntelevana korvana tai vanhuksen opasystävänä silloin tällöin, kolmas osallistuu hautausmaan siivoustalkoisiin ja nousee lausumaan runoja kerran vuodessa.

Kaikki ovat vapaaehtoistoimintaa ja yhtä lailla kiitoksen arvoisia.

Kuten sanonta kuuluu, mitään muutahan täällä ei ole pakko tehdä kuin kuolla. Totta. Kenenkään ei ole pakko osallistua eikä auttaa. Mutta toisaalta – miksipä ei?

Hurraa-huudoista ja kiitoksista huolimatta vapaaehtoisuus, lähimmäisenä oleminen, on ennen kaikkea oman elämän paremmaksi tekemistä.

Jokainen vapaaehtoisena toimiva on kertonut olevansa onnellinen mahdollisuudesta tehdä jotain konkreettista toisen auttamiseksi tai ilahduttamiseksi.

Miksi et tekisi elämästäsi parempaa?

Kommentoi ja anna palautetta

Lue kirjoittajan aiempia pääkirjoituksia:

Pääkirjoitus: Katse ulos poteroista

Pääkirjoitus: Ei ole pakko harrastaa

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä