Irina Niskala on kanttorin sijainen tuomiokirkkoseurakunnassa.

Pietarissa kasvanut Irina Niskala halusi kirkkoon, koska siellä oli urut

18.10.19

Oulun tuomiokirkkoseurakunnan uusi kanttori nauttii työnsä monipuolisuudesta.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Vaikka Irina Niskala ei kasvanut luterilaisuuteen, luterilaiset kirkot vetivät häntä puoleensa. Pietarilainen urkujen soiton opiskelija nimittäin tiesi, että niistä löytyisi urut.

Niskala hakeutui töihin Pushkinin luterilaiseen seurakuntaan, josta hän sai sijaisuuden ja lopulta työpaikan. Puolen vuoden jälkeen kirkosta tuli myös hänen hengellinen yhteisönsä.

–Huomasin, että täällä minä voin hyvin.

Irina Niskala aloitti työt kanttorin sijaisena Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa syyskuussa. Puolen vuoden sijaisuus tuli kuin tilauksesta, sillä kuusi vuotta kestäneet musiikin maisterin opinnot Sibelius-Akatemiassa ovat loppusuoralla.

–Aluksi mietin, hakisinko paikkaa, sillä opintoni ja puolisoni ovat Helsingissä. Tämän työn saaminen on tuntunut kuitenkin todella hyvältä.

–Varsinkin tuomiokirkkoseurakunnassa työskenteleminen on jonkinlainen näköalapaikka, klassisen musiikin osaston urkulinjalla opiskeleva Niskala iloitsee.

Urut ovat venäläisille melko tuntematon soitin

 

Uusi kanttori jää mielellään juttelemaan seurakuntalaisten kanssa jumalanpalveluksen jälkeen. Ihmisten kohtaaminen ja heidän tarinansa kiinnostavat. Uudessa työssä viehättää myös sen monipuolisuus.

–Voin soittaa aamulla tuomiokirkon urkuja jumalanpalveluksessa ja jatkaa siitä rytmisoittimien helistelyyn neljävuotiaiden syntymäpäiville.

Vaikka Irina Niskalan vanhemmat asuvat Venäjällä, kaksoiskansalaisuuden saanut Niskala näkee tekevänsä työuransa Suomessa.

Tänne häntä vetää paitsi Kallion seurakunnassa kanttorina työskentelevä puoliso, myös paremmat puitteet työskentelyyn kuin Venäjällä.

–Urut ovat venäläisille melko tuntematon soitin. Saan monesti selittää, että kyseessä on oma soittimensa, ei rikkinäinen tai puolitehoinen piano.

Vapaa-aikanaan Irina Niskala suuntaa usein Helsinkiin. Vaikka välimatka Oulun ja pääkaupungin välillä tuntuu pitkältä, toisinkin voisi olla.

–Viime vuonna olin vaihto-oppilaansa USA:ssa. Silloin matka oli vielä pidempi, Niskala hymyilee.

Voiko juhliin toivoa tiettyä, itselle mieluista kanttoria?

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Oulun tuomiokirkkoseurakunta