Suurmies ansaitsi oopperansa

4.10.19

Laestadius ansaitsee oopperansa, ajatteli oopperalaulaja Esa Ruuttunen ja tilasi sellaisen.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Minna Kolistaja .

Lars Levi Laestadiuksen elämästä ja persoonasta on mielestäni jäänyt liian yksipuolinen ja ohut kuva. Halusin musiikkiteoksen, jossa tuotaisiin esille myös hänen uransa tiedemiehenä ja tutkijana, sanoo laulutaiteilija Esa Ruuttunen.

Hän halusi myös oopperan perehtyvän Laestadiukseen uskonnollisena johtajana, mutta vailla sitä painolastia, jota uskonnollisiin johtajiin ajan saatossa kertyy.

– Olen urallani tehnyt monta uskonnollista henkilöä Johannes Kastajasta lähtien: Martti Lutherin, Martti Rautasen, Paavo Ruotsalaisen… Minusta Laestadius ansaitsee oopperan siinä kuin muutkin kirkkohistorian suurmiehet.

Baritoni Ruuttunen tulkitsee kirkko-oopperan nimiroolin. Oopperan lukuisat naisroolit tekee mezzosopraano Laura Mäkitalo.

 

Kirkko-ooppera pohtii uskonnollista vallankäyttöä

Kolme kirjettä Laestadiukselle sijoittuu hetkeen, jona Lars Levi Laestadius on kuolemansa kynnyksellä. 1800-luvulla elänyt kasvitieteilijä, teologi ja herätysjohtaja käy läpi takaumia elämänsä varrelta ja saa kolme kirjettä tulevaisuudesta.

Kirjeet ovat meidän aikamme naisilta. He ovat kukin joutuneet lestadiolaisen uskonyhteisönsä kaltoin kohtelemiksi ja hylkäämiksi. Liisa valitsee väärin uskovan puolison, Aila vääränlaisen ammatin, Maija puolestaan on lapsena joutunut sukulaismiehen raiskaamaksi.

– Naisten tarinat halutaan kertoa ketään loukkaamatta, ketään repimättä mutta kuitenkin totuudellisesti, Ruuttunen sanoo.

Kirkko-ooppera pohtii uskonnollista vallankäyttöä.

– Laestadius myötäelää naisten hätää. Hän suree sitä, kuinka naisia on kohdeltu ja sitä, miksi heidät on tuomittu asioista, joista heitä ei ole Laestadiuksen hengen mukaista tuomita.

 

Nykymusiikki haastaa niin tekijät kuin kuulijat

Kirkko-ooppera on nykymusiikkia. Ruuttusen mukaan se haastaa niin tekijät kuin kuulijat.

– Melodiat eivät ole yhtä mieleen jääviä kuin klassisissa oopperoissa. On kuitenkin hienoa, että kirkko-oopperaa uskalletaan tehdä myös nykymusiikin kielellä.

Ruuttusen mielestä ooppera avautuu kuulijalle, vaikka tämä ei tuntisi yhtään Laestadiuksen henkilöhistoriaa, lestadiolaista herätysliikettä taikka oopperamusiikkiakaan:

– Ilman taustatietojakin teos koskettaa ja tempaa mukaansa, Ruuttunen uskoo.

 

Oopperan esityspäivänä myös seminaari ja taiteilijatapaaminen

Kirkko-ooppera ”Kolme kirjettä Laestadiukselle” esitetään Oulun tuomiokirkossa 12.10 klo 18. Esitys on osa Pohjois-Suomen nykymusiikkijuhlia ja toteutetaan yhteistyössä Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kanssa kanssa.

Sävellys Jyrki Linjama, ohjaus Michael Baran, libretto Michael Baran ja Jyrki Linjama. Esa Ruuttunen, baritoni, Laura Mäkitalo, mezzosopraano. Kamariorkesteri Soli Deo Gloria, johtaa Juhani Lamminmäki. Liput Ticketmaster taikka ovelta.

Oopperan esityspäivänä järjestetään myös seminaari: Keskustan seurakuntatalolla (Isokatu 17, Oulu) pohditaan kello 10–14.30, mikä Laestadiuksen perinnön tulkinnassa uudistuu ja mihin lestadiolainen liike suuntaa tulevaisuudessa. Puhujina ovat Helsingin yliopiston uskontotieteen laitoksen emeritusprofessori Juho Pentikäinen, hiippakuntasihteeri Erva Niittyvuopio sekä muusikko Wimme Saari.

Pentikäinen on Helsingin ja Tromssan yliopistojen uskontotieteen professori sekä Lapin yliopiston pohjoisen etnografian professori. Hän on erikoistunut tutkijanurallaan etnografiaan ja folkloristiikkaan.

Niittyvuopio on kirkon saamelaistyön uranuurtaja. Hän nostaa puheenvuorossaan teemaksi joiun ja saamelaisen vanhan virrenveisuuperinteen: sen, miten joikuun on suhtauduttu saamelaisessa kirkollisessa elämässä ja miten Lars Levi Laestadius on vaikuttanut joiun asemaan.

Saari on perinteisen joiun taitaja, joka on kehittänyt oman modernin joikaustyylinsä. Saari kertoo oman kokemuksensa pohjalta siitä, miltä tuntuu viedä joiku kirkkotilaan.

Tilaisuutta isännöi Oulun tuomiorovasti Satu Saarinen. Oulun tuomiokirkkoseurakunnan ja Oulun hiippakunnan järjestämään tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Samana päivänä järjestetään Keskustan srk-talolla lisäksi taiteilijatapaaminen, jossa säveltäjä Jyrki Linjama ja ohjaaja Michael Baran johdattavat Kolme kirjettä Laestadiukselle -oopperaan. Kello 17.15–17.45 pidettävään tilaisuuteen on pääsy oopperalipun lunastaneilla.

 

 

 

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Oulun tuomiokirkkoseurakunta Yleinen