Nuori tummahiuksinen miespappi papinpaidassa ja mustassa takissa tumman seinän edessä.

Kolumni: 40-vuotias

27.11.19

Tutkimuksissa on huomattu, että nelikymppisten ikävaiheeseen kuuluu ”entäs minä itse?” -tunne, kirjoittaa Jaakko Tuisku.


Teksti: Jaakko Tuisku . Kuvat: Sanna Krook .

Olen 40 ja huomaan ajautuneeni ”tilastotavikseksi”. Suomalaisen miehen keski-ikä on 41,6 vuotta. Koulutetuimpia ovat 40–44-vuotiaat. Olen lähes keskivertosuomalaismiehen pituinen eli 180,5 senttimetriä. Minulla on kaksi lasta, niin kuin suurimmalla osalla suomalaisista.

Elämän ei silti tarvitse olla ”tilastoelämää”. Kuuntelin vastikään Jari Tervon kirjoittaman kirjan Loiri. Vesa-Matti Loiri tuntuu eläneen monta elämää. Hän voitti Suomen mestaruuksia lukuisissa urheilulajeissa, hän loi merkittävän uran näyttelijänä ja muusikkona. On sykähdyttävää, kun ihmisen lahjat pääsevät käyttöön. Meistä on vaikka mihin, jos uskallamme antautua ja haastaa itsemme. Siinäpä tavoitetta!

Elämän käsikirjoitus on yllättänyt.

Jaakko Tuisku

Itsensä toteuttaminen on ollut aina minulle tärkeä asia. On haastavaa olla huippu jossakin tietyssä asiassa. Töissä sitä tietää asioita sieltä ja täältä, muttei mistään kaikkea.

Tutkimusten mukaan 40-vuotiaat ovat innokkaimpia uranvaihtajia. Itse nautin edelleen työstäni. Kirkko on ollut hyvä työnantaja. Se on antanut mahdollisuuden kouluttautua ja kehittyä urapolulla. Työ on sisällöllisesti monipuolista, haastavaa ja rikasta. Kutsumus on kantanut.

Tutkimuksissa on huomattu, että tähän ikään kuuluu ”entäs minä itse?” -tunne, kun talo ja lapset on hankittu. 40-vuotiaana huomaa, että elämä antaa ilonsa ja se antaa surunsa. Elämä ei mene perinteisissä ikävaiheissa. Elämäntilanteet vaihtelevat. Elämän käsikirjoitus on yllättänyt.

Toisaalta elämä kasvattaa samalla viisautta. Ymmärrän sen yhdeksi elämän tarkoitukseksi: kasvaa ja ymmärtää. Elämän eri ilmiöiden tarkkaileminen on jännittävää. Elämän syvyyksien kokeminen koko sydämen taajuudelta on rikkautta. Ainakin toiset 40 lisää, kiitos!

Kirjoittaja on Haukiputaan kirkkoherra

=> Kysy, kommentoi ja anna palautetta täällä

Lue kirjoittajan aiempia kolumneja:

Kolumni: Parempi ihminen

Lue lisää aiheesta:

Haukiputaan seurakunta Näkemyksiä