Kännykkä pysyy piispalla kädessä

13.11.19

Kiimingin mediariparilaiset kysyivät piispa Jukka Keskitalolta hänen nuoruudestaan, työstään ja suhteestaan niin sosiaaliseen mediaan kuin ateisteihin.


Teksti: Kiimingin mediariparilaiset . Kuvat: Harriet Urponen .

Mitä teit nuorena vapaa-ajalla?

– Kasvoin pienessä maalaiskylässä 60- ja 70-luvulla ja harrastukset olivat enimmäkseen liikunnallisia: hiihtoa, jääkiekkoa ja luin myös aika paljon.

 

Mitä luulet nuorten nykyisin tekevän vapaa-ajalla?

– Nuoria on monenlaisia ja harrastukset vaihtelevat suuresti. Iloitsen, että liikunta on myös tämän päivän nuorille tärkeä harrastus. Myös musiikki voi olla monelle hieno harrastus. Osalla nuorista toki pelit ja sosiaalinen media eri muodoissaan ovat isossa osassa nuorten vapaa-ajalla.

 

Mikä oli 15-vuotiaana unelma-ammattisi?

– Halusin olla historianopettaja.

 

Poikkeaako nykyinen rippikoulu jotenkin omasta rippikoulustasi?

– Sisältö ei niin paljon poikkea, mutta varmasti työskentelytavat poikkeavat. Minun aikanani oli enemmän luennointia ja nykyään on useammanlaisia työskentelytapoja.

Mitä mieltä olet tietokonepeleistä?

– Sinänsä tietokonepelit eivät ole hyvä tai huono asia. Henkilökohtaisesti en pidä sellaisista peleistä, joissa hahmot ovat hyvin väkivaltaisia toisiaan kohtaan. On kuitenkin hyvä pitää varansa, ettei uppoa pelien maailmaan liikaa, eikä se vie kaikkea vapaa-aikaa. Esimerkiksi toisten ihmisten kanssa viettämä aika on tärkeää.

 

Pelaatko itse jotain?

– En pelaa tietokonepelejä, mutta nautin lautapelien pelaamisesta.

 

Mitä mieltä olet somesta? Sometatko?

– Sosiaalinen media on hyvä renki mutta huono isäntä. Se on moderni tapa viestiä ja itsekin harjoitan sitä enimmäkseen työni näkökulmasta. Mutta siihenkin pätee sama, se voi viedä todella paljon aikaa ja siinä mielessä kannattaa pitää varansa.

 

Mitä mieltä olet ateisteista?

– Kunnioitan jokaisen ihmisen vakaumusta ja jos joku on vakaumuksellinen jumalan kieltäjä, eli ateisti, en voi sille mitään. Mutta itse näen todisteita ja merkkejä Jumalan olemassaolosta kaikkialla ympärilläni, kuten vaikkapa luonnon kauneudessa. Ihmisten välinen välittäminenkin voi heijastaa Jumalan rakkautta.

 

Mitä työhösi kuuluu?

– Piispa johtaa hiippakuntaa. Oulun hiippakunta on noin puolet Suomen pinta-alasta. Piispa vihkii pappeja ja uusia kirkkoja ja seurakuntataloja. Piispa tekee piispantarkastuksia, eli vierailee seurakunnissa ja antaa ohjeita seurakuntien hengellisen elämän ja toiminnan kehittämiseen.

 

Kysy, kommentoi ja anna palautetta jutusta

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kiimingin seurakunta