Helena Helisten on pohtinut kuvataiteen avulla muun muassa omaa identiteettiään.

Kun Helena Helisten haluaa saada ajatuksensa järjestykseen, hän tarttuu siveltimeen

20.11.19

Oululainen kuvataiteilija jäsentää elämäänsä piirtämällä ja maalaamalla.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Viime vuosina oululainen Helena Helisten on tarttunut usein musteeseen ja siveltimeen. Samaan aikaan kun viivat ovat piirtyneet paperille, hän on miettinyt elämänsä suuntaa. Kuka olen, minne olen menossa? Piirtäminen on ollut keino jäsentää omia ajatuksia.

Tänä talvena Helisten johdattelee saman menetelmän käyttöön myös muita. Maikkulan kappelissa kokoontuvassa Elämän värit -ryhmässä etsitään oivalluksia elämästä kuvataiteen avulla.

 

Kuvina asiat näkee selkeämmin

Omaa elämänlaatua voi kohentaa kuvataiteen avulla monin tavoin. Yksi tapa on tehdä näkyväksi itselle merkityksellisiä asioita.

Elämän värit -ryhmän ensimmäisessä kokoontumisessa osallistujat maalasivat paperille elämänsä eri osa-alueita: työn tai työttömyyden, harrastukset, ihmissuhteet, terveyden ja arvot.

– Kun asiat näkee kuvina, voi havaita paremmin sen, mikä itselle on tärkeää. Samalla voi saada oivalluksia siitä, mitä ehkä tarvitsisi enemmän tai mistä voisi luopua, Helena Helisten selittää.

 

Härkää sarvista piirtämällä

Joskus kuvataiteen avulla voi käsitellä asioita, jotka kytevät pinnan alla, mutta joita ei ole tietoisesti käsitellyt.

Tämän voi tehdä vaikka piirtämällä vapaasti erilaisia kuvioita, oikeakätinen vasemmalla kädellä ja vasenkätinen oikealla.

– Paperille syntyvät muodoissa näkee kenties jotain, joka vaivaa mieltä, mutta mikä on jäänyt vähälle huomiolle.

Kuvataiteilija on itsekin tarttunut härkää sarvista maalaamalla. Kun Helena Helisten huomasi arastelevansa kuvattavana olemista, hän päätti tehdä asialle jotain.

Lopputuloksena oli sarja omakuvia Helsingissä pidettyyn näyttelyyn. Kun omia kuviaan katsoi matkan päästä, itseään saattoi tarkastella aikaisempaa hyväksyvämmin.

– Näyttelyn piti tosin olla pääkaupungissa, kotikulmilla en olisi vielä silloin rohjennut laittaa niitä esille, Helisten nauraa.

 

Taidetta teknologian vastapainoksi

Helena Helistenin elämään kuvataide on kuulunut lapsesta lähtien. Erityisesti öljyväreillä maalaaminen on ollut rakas työskentelytapa, mutta vaihtunut viime vuosina olkapäävaivojen vuoksi musteella maalaamiseen ja piirtämiseen.

Vaikka vuosiin on kuulunut kuvataiteen opintoja ja useita näyttelyitä, työuransa Helisten on tehnyt tieto- ja informaatioteknologian parissa. Jonkinlainen käännekohta omalla uralla oli valmistuminen voimavarakeskeiseksi työnohjaajaksi viisi vuotta sitten.

– Työnohjauksen taitojani pystyin hyödyntämään työtehtävissäni. Tässä Karjasillan seurakunnan Elämän värit -ryhmässä voin puolestaan yhdistää voimavarakeskeisen työskentelyn ja minulle rakkaan kuvataiteen.

 

Taiteen tekeminen voi olla pelkkää rentoutumistakin

Helena Helistenin kohdalla kuvataiteen avulla tehdyt pohdinnat siivittivät irtisanoutumista pitkäaikaisesta työpaikasta. Työn tilalle on tullut muun muassa kuvataideterapian opintoja.

Vaikka kuvataidetta voi hyödyntää henkilökohtaisessa kehittymisessä monella tavalla, ei tekemisestä tarvitse seurata suuria oivalluksia.

– Usein piirtäminen tai maalaaminen on vain rentouttavaa. Hetki pelkästään itselle tai kiva tapa viettää aikaa toisten seurassa.

Elämän värit -ryhmän töihin voi tutustua Maikkulan kappelissa 28.11.–9.12. kappelin aukioloaikoina.

=> Kysy, kommentoi ja anna palautetta tekstistä

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Karjasillan seurakunta