Muhoksen Torvipojat on ollut osa Muhoksen seurakunnan musiikkitoimintaa jo 60 vuotta

12.11.19

Muhoksella juhlitaan 16.11. kuusikymmentä vuotta musisoineita Muhoksen Torvipoikia. Kokoonpano on osaltaan vaalinut paikkakunnan 100-vuotista puhallinmusiikin perinnettä.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Minna Kolistaja .

– Torvipojat on kokenut monia ylä- ja alamäkiä. Välillä toiminta on hiipunut, mutta missään vaiheessa sitä ei ole päästetty kokonaan kuolemaan, sanovat Torvipoikien edellinen johtaja Seppo J.A. Karppinen ja nykyinen taiteellinen johtaja Johanna Kari.

– Tunne siitä, että vaalimme vuosisataista kotiseutuperinnettä, antaa voimaa jatkaa, sanoo Karppinen.

Muhokselle ja muuallekin Oulun seudun pitäjiin levisi 1900-luvun alkupuolella maanpuolustusta korostava suojeluskunta-aate, jonka yhtenä toimintamuotona oli puhallinmusiikki. Muhoksen suojeluskunta perusti soittokunnan joulukuussa 1919.

Vuonna 1945 Muhoksella aloitti Oulujoen voimalaitosten rakentajien ja henkilöstön perustama Pyhäkosken soittokunta.

1950-luvulla maanviljelijä Martti Lukka päätti perustaa Muhoksen maamiesseuran ja Muhoksen seurakunnan kanssa soittokunnan, joka ”toisi nuorisolle syvällisen kehittävän vapaa-ajan harrastuksen, josta ei huvituskaan puutu”.

Soittokunnan nimeksi tuli Muhoksen Seurakunnan Torvipojat. Ensimmäiset harjoitukset pidettiin 11.11.1959.

Muhoslaiset ovat tottuneet kuulemaan Torvipoikia uskonnollissa ja isänmaallisissa yhteyksissä. Vakiesiintymisiä ovat esimerkiksi veteraanipäivä, itsenäisyyspäivä, Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet ja uusimpana kesällä pidettävät kansanlaulukirkot.

Torvipoikien ohjelmiston pääpaino on klassisessa puhallinorkesterimusiikissa.

– Seurakunta on alusta lähtien ollut Torvipoikien taustayhteisö, joten on luontevaa, että ohjelmistossa korostuu isänmaallisuus ja hengellisyys, sanoo Muhoksen kirkkoherra Jouni Heikkinen. Kirkkoherrat ovat kukin vuorollaan olleet Torvipoikien puheenjohtajina ja niin on nyt Heikkinenkin.

Edessä on haaste: mistä saadaan mukaan uusia soittajia?

”Joka kerran on messinkiä purrut, ei hän siitä täydellisesti irti pääse, sillä mikäpä muu harrastus vetäisi vertoja nuorelle pojalle ja miehellekin kuin torvisoitto. ” Näin on kirjattu Muhoksen Torvipoikien pöytäkirjaan lokakuussa 1961.

Nykyisin Torvipojat ovat koko elämänsä soittoa harrastaneita, työikäisiä sekä seniori-ikäisiä miehiä ja naisia.  Edessä on suuri haaste: miten saada mukaan nuoriakin soittajia.

– Nuorten näkökulmasta puhallinmusiikkiorkesterissa soittaminen ei tunnu olevan kovin ”hotti” harrastus juuri nyt, sanoo Johanna Kari.

– Olemme valmiit uudistumaan – Torvipoikien arvokkaita perinteitä kunnioittaen – jos sillä saamme houkuteltua mukaan uusia soittajia, Kari lupaa.

Karppisen, Karin ja Heikkisen mielestä olisi hienoa, jos kansalaisopisto saisi resurssit antaa pari tuntia viikossa opetusta nimenomaan puhallinmusiikkiyhtyeessä soittamiseen.

– On ihan eri asia soittaa ryhmässä kuin käydä yksityistunneilla, Karppinen huomauttaa.

– Muhoslaisen puhallinmusiikkiperinteen jatkumisen kannalta olisi elintärkeää saada puhallinsoittajien alkeisryhmä kouluttamaan nuoria soittajia.

Tällä hetkellä Torvipojissa soivat trumpetti, huilu, pasuuna, klarinetti, alttotorvi, baritonitorvi, saksofoni ja tuuba.

– Mukaan pääsee kuka tahansa, jolla on puhallinsoitin jotenkuten hallussa. Aiempaa kokemusta orkesterissa soittamisesta ei tarvita.

Säännöllisiä harjoituksia Torvipojilla ei tällä hetkellä ole.

– Olemme projektiorkesteri, kokoonnumme harjoittelemaan aina esiintymisten alla, Karppinen ja Kari kertovat.

Kari on soittanut Torvipojissa huilua yli 10 vuoden ajan alakoulusta lukioikäiseen asti ja senkin jälkeen satunnaisesti. Klarinetisti Karppinen laskee kulkeneensa Torvipoikien matkassa vähintään 50 vuotta.

Muhos-kantaatista kuullaan uusi sovitus

Torvipoikien merkkivuotta juhlitaan 16. marraskuuta. Kirkkokonsertti alkaa kello 15 Muhoksen kirkossa. Kello 16 alkaa 60-vuotisjuhla ja ruokailu seurakuntatalolla. Juhlatilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Muhoksen Torvipoikien juhlassa kuullaan Torvipoikien perustajan ja pitkäaikaisen johtajan Martti Lukan vuonna 1978 säveltämän Muhos-kantaatin uusi sovitus. Sen on tehnyt oululainen säveltäjä Juha Pisto.

Lue myös https://rauhantervehdys.fi/2019/11/pihinan-ja-torahtelyn-seasta-oli-erotettavissa-myos-tuttuja-saveliakin/ sekä https://rauhantervehdys.fi/2019/11/yksi-savellys-ei-tee-viela-saveltajaa-mutta-yhdesta-savellyksesta-tunnistaa-saveltajan/

Juhlavuottaan viettävillä Muhoksen Torvipojilla on edessään suuri haaste: miten löytää mukaan uusiakin soittajia, sanovat Torvipoikien puheenjohtaja, kirkkoherra Jouni Heikkinen sekä nykyinen taiteellinen johtaja Johanna Kari ja aiemmin Torvipoikia johtanut Seppo J.A. Karppinen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Muhoksen seurakunta Yleinen