Murmanskiin viimeinkin uusi luterilainen kirkko

14.11.19

Naapurimaiden tuella rakennettu, mutta vielä keskeneräinen Inkerin kirkon uusin pyhättö vihittiin käyttöön marraskuun toisena sunnuntaina.


Teksti: Teksti ja kuvat: Harriet Urponen .

Murmanskin evankelisluterilaisen seurakunnan uusi kirkko vihittiin käyttöön kansainvälisin juhlamenoin 10. marraskuuta.

– Kiitos rukouksistanne. Sen ansiosta kirkon katolla oleva risti tervehtii nyt kaikkia Murmanskiin saapuvia ja kertoo, että Herra on täällä. Hän odottaa kaikkia saapuvia ja ottaa heidät vastaan. Tämän kirkon nimi on Pyhän ristin kirkko, kirkkoherra Aleksandr Voltshok sanoi.

Naapurimaat tukivat rakentamista

Barentsin alueen kirkkojen neuvoston hallituksen puheenjohtaja Niilo Pesonen oli tyytyväinen juhlaviikonloppuun.

– Lapin seurakunnat ovat kirkon rakentamisen merkittävimmät tukijat. Juhlasta näkyi, miten kirkkohanke on myös yhteinen asia Barentsin alueella, Pesonen kertoi.

Kirkon rakentamisen tukijoita löytyy suomalaisten seurakuntien ja järjestöjen lisäksi Norjasta ja Ruotsista. Pesonen arvioi, että Murmanskin kirkkohanke on tässä mielessä poikkeuksellinen hanke.

– Inkerin kirkko ja Murmanskin luterilainen seurakunta ovatkin aktiivisesti mukana Barentsin alueen ekumeenisessa työskentelyssä, Pesonen sanoi.

Barentsin neuvoston puheenjohtaja, kirkkoherra Niilo Pesonen luovutti neuvoston lahjana alban, jonka vastaanotti piispa Aarre Kuukauppi.

 

Pesosen ja Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalon lisäksi mukana kirkon vihkimyksessä olivat Norjan pohjoisimman hiippakunnan Nord-Hålogalandin piispa Olav Oygard sekä edustajat Ruotsin kirkon Luulajan hiippakunnasta ja Barentsin kirkkojen neuvostosta.

Inkerin kirkosta mukana olivat sekä nykyinen piispa Aarre Kuukauppi että helmikuussa piispan virkaan vihittävä piispa Ivan Laptev.

Seurakuntaa vihkimysmessun jälkeisessä juhlassa muistivat myös Murmanskin ortodoksisen seurakunta ja Murmanskin katolinen seurakunta sekä lukuisat muut tahot.

Inkerin kirkon tuleva piispa Ivan Laptev ja Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo rinta rinnan kirkkosalissa.

 

Inkeriläisten traagisen historian jäljet

Piispa Kuukauppi sanoi vihkimysjumalanpalveluksessa uuden kirkon olevan esimakua taivaasta.

– Tämän kirkon puolesta on taisteltu ja rukoiltu. Tämän päivän on Herra tehnyt, iloitkaamme ja riemuitkaamme siitä, piispa julisti.

Kirkon juhlallisuudet osoittivat, miten kipeän ja traagisen historian haavat ovat jättäneet jälkensä sukupolvien yli.

Inkerin evankelisluterilainen kirkko hävisi Neuvostoliitosta käytännössä kokonaan Stalinin vainojen yhteydessä 1930-luvulla. Suomalaisia kuoli tuolloin lähes yhtä paljon kuin talvisodassa.

Pieni osa inkeriläisiä, vainoista selvinneitä ja heidän sukulaisiaan jatkoi kuitenkin toimintaa kodeissa vuosikymmenten ajan. 1970-luvulta saakka muutamat seurakunnat aloittivat toimintansa pitkän tauon jälkeen.

Kun Neuvostoliitto kaatui ja kirkko perustettiin uudelleen, alkoi eri puolille Inkerinmaata, Karjalaan ja kauemmaskin Venäjälle syntyä kymmeniä seurakuntia ripeään tahtiin.

Niin tapahtui myös Jäämeren rannalla Murmanskin kaupungissa, jossa muutamat inkeriläiset perustivat seurakunnan vuonna 1992. Ensin kokoonnuttiin pienessä asunnossa ja sen jälkeen suuremmissa kerrostalotiloissa, joissa edelleen on seurakuntatoimintaa, kunnes kirkon viimeistelytyöt saadaan valmiiksi.

Kirkko on yhä keskeneräinen

Uudella kirkkorakennuksella on tärkeä merkitys. Kirkko tekee seurakuntaa näkyväksi koko Murmanskissa ja parantaa sen mahdollisuuksia toimia.

– Vaikka kirkko on kesken, nyt kirkossa voidaan viettää jumalanpalvelusta joka sunnuntai ja seurakunnalla on vahva usko siihen, että uuden kirkon myötä myös jäsenmäärä lähtee kasvuun, piispa Keskitalo sanoi.

Keskitalon mukaan on hyvin tärkeää tehdä läpinäkyväksi se, mitä tukea on tullut ja mitä varoilla on saatu aikaiseksi. Suomalaisittain katsottuna kirkko on edelleen keskeneräinen ja vaatii vielä melkoisen tuen viimeistelyyn.

Murmanskin kirkkohanketta ja seurakunnan toimintaa ovat tukeneet Lapin seurakunnat kolmen rovastikunnan alueella, Lähetysyhdistys Rauhan Sana, Suomen ev. lut. Kansanlähetys, Suomen Lähetysseura, Evankelinen Lähetysyhdistys ELY, Esikoiset ja Murmanskin ystävät.  

=> Kysy, kommentoi ja lähetä terveisiä

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Seurakunnat