Pääkirjoitus: Oululle oma ”Kampin kappeli”

19.11.19

Mikko Salmi visioi rakenteilla olevalle asemanseudulle näyttävää hengellistä tilaa pääkaupungin tyyliin.


Oulu hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026. Halutusta tittelistä tulee kolmen kauppa, sillä myös Tampere ja Savonlinna ovat ilmoittautuneet kisaan. Kunkin kaupungin hakijaorganisaatio työstää juuri nyt kiivaasti ensimmäistä hakemusta, joka on määrä jättää toukokuun alussa 2020. Viimeistään alkusyksystä 2021 on tiedossa, mikä suomalainen kaupunki on tittelin haltija vuonna 2026.

Oulu tunnetaan teknologiakaupunkina, jossa on nuori ikärakenne sekä korkea ja laadukas koulutustaso. Euroopan kulttuuripääkaupunkihanke tarjoaa mahdollisuuden rikastaa Oulun kuvaa. Teknologiaosaamisen rinnalle Oulu haluaa tuoda myös pehmeämpiä vetovoimatekijöitä; Oulussa elämälaatua saa huomattavasti edullisemmin kuin etelässä.

Hengellinen etsintä ei ole heikkenemässä.

Mikko Salmi

Tätä kehitystä tukeakseen Oulu on valinnut hakemuksen teemaksi ”kulttuuri-ilmastonmuutoksen”. Kyseessä ei ole vain vilkas tapahtumavuosi, vaan yritys vaikuttaa kaupunkikulttuurin kehittymiseen ja mielipideilmastoon. Kulttuuripääkaupunkihanke avaa hienon mahdollisuuden yhteisten arvojen määrittelyyn ja tärkeiden kysymysten nostamiseen ihmisten tietoisuuteen.

Oulun seurakunnat on parasta aikaa laatimassa strategiaa, jossa määritellään hengellisen työn painopisteet vuodelle 2026 saakka. Hengellisessä toimintakulttuurissa on tapahtumassa merkittäviä muutoksia. Maallistuminen ja vieraantuminen kirkosta ovat kasvussa, mutta hengellinen etsintä ei ole heikkenemässä.

Tässä hengellisessä ilmastossa Oulun seurakuntien olisi tehtävä jotain rohkeaa ja uudenlaista. Kun Oulun asemanseutua nyt kehitetään vauhdilla, pitäisikö sinne rakentaa jokin näyttävä hengellinen tila Helsingin Kampintorin kappelin tavoin ikään kuin kulttuuripääkaupunkihankkeen maamerkiksi?

Tämä uusi ”kappeli” voisi olla avoinna kaikille Jumalaa ja elämän merkitystä etsiville. Mitäs tuumit?

Kirjoittaja on Oulun kaupungin viestintäjohtaja ja oululainen kirkkovaltuutettu

=> Anna palautetta pääkirjoituksesta


Lue kirjoittajan aiempia tekstejä:

Pääkirjoitus: Armo on yhdistävin voima

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä