Kuva: Pekka Asikainen

Pääkirjoitus: Veteraanit jättivät hienot arvot

27.11.19

Pekka Asikaisen mukaan sota testasi myös suhdetta uskoon. Veteraaneilta voimme oppia lähimmäisestä huolehtimisen arvon.


Teksti: Pekka Asikainen . Kuvat: Elsi Salovaara .

30. marraskuuta tulee kuluneeksi 80 vuotta talvisodan syttymisestä. 105 päivää kestänyt sota oli vasta alkusoittoa useita vuosia kestäneelle sotien sarjalle. Käytännössä koko maailma oli sotatilassa ja sodan tuoma kurjuus oli tuttua joka puolella maailmaa.

Suomi oli joutunut suurvaltojen etupiirijaon pelinappulaksi. Kulisseissa käydyissä neuvotteluissa Suomi kuului tulevaisuudessa Neuvostoliitolle. Toisin kuitenkin kävi. Maailma seurasi Suomen taistelua suurvaltaa vastaan. Suomi kävi käytännössä yksin omaa sotaansa. Se oli kamppailua itsenäisen valtion tulevaisuudesta.

Usko ja kirkko tuli testattua sodassa pahimman hädän hetkellä.

Pekka Asikainen

Sota kosketti jokaista suomalaista kotia. Miehet joutuivat rintamalle. Evakkojen virta kulki sotatoimialueilta sisämaahan. Vanhukset, naiset ja lapset yrittivät selviytyä kotioloissa. Yksi isäni kertoma muisto liittyy hänen Oulussa Koulukadulla sijainneeseen kotiinsa. Ruokailemassa olleet kolme veljestä syöksyivät keittiön pöydän alle suojaan lasinsirpaleilta, kun ikkunat rikkoontuivat pommituksen seurauksena.

Pian oltiin tilanteessa, jolloin ensimmäiset sodan uhrit palasivat kotiin ruumisarkuissa. Sotilaspapeilla oli merkittävä rooli kaatuneiden huollossa ja vastaanottavilla seurakunnilla surevien ihmisten rinnalla kulkijana. Tämä kunnioitettava toiminta nosti taistelumoraalia rintaman karuissa oloissa ja helpotti kotiseudulla omaisten suruprosessia.

Näissä oloissa suomalaiset punnitsivat omaa suhdettaan kristilliseen uskoon ja kirkkoon. Moni veteraani on pitänyt uskoa Jumalaan elämän tärkeimpänä asiana. Usko ja kirkko tulivat testatuiksi sodassa pahimman hädän hetkellä. Kaikki on lopulta Korkeimmassa kädessä.

Uskon lisäksi lähimmäisestä huolehtiminen on veteraanisukupolven merkittävä perintö. Näissä arvoissa on oppimista nykyihmiselle – myös minulle.

Kirjoittaja on Oulun seurakuntayhtymän yhtymäjohtaja

=> Anna palautetta tekstistä täällä

Lue kirjoittajan aiempia pääkirjoituksia:

Pääkirjoitus: Ensimmäinen luonnonsuojelujulistus

Pääkirjoitus: Oulu ja Pyhä Olavi

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä