Pehmolelukin mahtuu, kun oikein taiten pakkaa

18.11.19

Lahjapaketteja Romanian ja Moldovan köyhille lapsille kokoaa innokkaana muun muassa lumijokinen Merja Heikkinen.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Lauri Laukkanen, Marjo Koski-Vähälä .

– Aina harmittaa kun nämä keräyslaatikot ovat niin pieniä, ettei niihin meinaa mahtua pehmolelut mukkaan!

Lumijokinen Merja Heikkinen on tänäkin vuonna koonnut useita paketteja, jotka matkaavat rekkakyydillä Romanian ja Moldovan köyhille lapsille.

Patmos Lähetyssäätiön Joulun lapsi -keräyksessä Heikkinen laskee olleensa mukana jo yli kymmenen vuotta – yhtä kauan kuin pakettien keräämiseen on Lumijoen seurakunnassa innostettu.

”Saan tästä antamisen iloa ja joulumieltä”, sanoo Merja Heikkinen, joka haluaa osallistua Joulun lapsi -keräykseen joka vuosi. (Kuva: Marjo Koski-Vähälä)

 

– Joulun lapsi -keräyksessä minua puhuttelee konkreettinen tekeminen: saa itse hankkia tavarat ja koota paketit lapsille. Jos lahjoittaisin rahaa, lahjoituksesta osa menisi keräyskuluihin.

 

Värikynät, lelu, paita, pipo, käsineet…

Pakettiin laitetaan hammasharja, palasaippua, kampa tai harja, värikynät, lyijykynä, teroitin, pyyhekumi, penaali, vihko, lelu, pitkähihainen paita, käsineet, villasukat ja pipo.

– Kun oikein yrittää niin saa sinne sen pehmolelunkin mahdutettua, Merja Heikkinen hymyilee.

Pakettien sisältöä hän kokoaa pitkin vuotta.

– Eläkeläisenä hyödynnän totta kai alennuksia. Ostan pipoja, käsineitä ja pitkähihaisia paitoja seuraavan vuoden paketteihin heti kun talvialennusmyynnit alkavat ja joskus muulloinkin vuoden mittaan. Näin tavarat kertyvät kuin huomaamatta ja ilman stressiä.

– En itse ole käsityöihminen, mutta olen saanut paketteihin villasukkia muiden kutomina.

Lumijoella on Heikkisen mukaan joukko käsityöihmisiä, jotka kutovat  keräystä varten sukkia, lapasia ja pipoja ja vievät ne seurakuntaan edelleen Joulun lapsi -laatikoihin pakattaviksi.

– Tavaroita keräykseen voi ihan hyvin kerätä myös porukalla: työpaikoilla, harrastusporukoissa, koululuokissa, Heikkinen vinkkaa.

Joulun lapsi -keräykseen tarkoitettuja tavaroita Merja Heikkinen kerää pikkuhiljaa vuoden varrella muun muassa alennusmyyntejä hyödyntäen. (Kuva: Merja Heikkinen)

 

Merja Heikkinen haluaa osallistua keräykseen joka vuosi.

– Saan tästä antamisen iloa ja joulumieltä. Laatikkoa pakatessani tiedän, että siinä on jonkun köyhän lapsen ainoa joululahja.

– On köyhyyttä Suomessakin, mutta se ei ole samanlaista kokonaisvaltaista kurjuutta kuin Romaniassa ja Moldovassa.

Keräykseen on osallistunut muun muassa päiväkoteja ja kaveriporukoita

Lumijoen diakonissa-seurakuntasihteeri Marjo Koski-Vähälä kertoo, että Joulun lapsi -paketteja ovat aikaisempina vuosina palauttaneet muun muassa päiväkodit, koululuokat, tukioppilaat, päiväkerhot sekä maa- ja kotitalousnaiset ja kaveriporukat.

– Toivon, että moni lähtisi mukaan tänäkin vuonna.

Koski-Vähälä lisää, että keräykseen voi osallistua, vaikka ei saisikaan kokoon kokonaista pakettia.

– Turha ajatella, voiko tuoda vain muutamaa tavaraa – kyllä voi. Kun yksi antaa jotain ja toinen jotain muuta, niin äkkiä näistä saadaan aikaan monta pakettia.

Seurakunnasta irtotavaraa voidaan laittaa edelleen toisiin keräyspisteisiin, siellä olevien pakettien täydennykseksi, tai jättää odottamaan seuraavan vuoden Joulun lapsi -keräystä.

– Osa haluaa osallistua keräykseen antamalla rahaa. Vajaita paketteja voidaan täydentää näillä lahjoitusrahoilla.

Karkkipussia tai hammastahnaa ei enää pakata

Aiempina vuosina Joulun lapsi -pakettiin pyydettiin muun muassa karkkipussia ja hammastahnaa. Enää niitä ei oteta vastaan.

–  Paketeista on pikkuhiljaa jäänyt pois kaikki nestemäinen tai pilaantuva. ”Operaatio Joulun lapsi” on maailmanlaajuinen keräys. Suomella kohdemaat ovat Romania ja Moldova, mutta jotkin kohdemaista ovat ilmastoltaan lämpimiä ja siellä pilaantumisriski kasvaa.

 

Minne Joulun lapsi -paketteja voi palauttaa? Lue lisää täältä: https://www.joulunlapsi.fi/palauta-%282%29-2-2

 

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Lumijoen seurakunta Yleinen