Kuva Seppo J.A. Karppisen kokoamasta Muhoksen Torvipoikien 50-vuotishistoriikista.

”Pihinän ja törähtelyn seasta oli erotettavissa myös tuttuja säveliäkin”

12.11.19

Maanviljelijä, kotiseutuneuvos ja kulttuuripersoona Martti Lukka perusti vuonna 1959 maamiesseuran ja seurakunnan kanssa soittokunnan, jonka nimeksi tuli Muhoksen Seurakunnan Torvipojat.


Muhokselle ja muuallekin Oulun seudun pitäjiin levisi 1900-luvun alkupuolella maanpuolustusta korostava suojeluskunta-aate, jonka yhtenä toimintamuotona oli puhallinmusiikki. Muhoksen suojeluskunta perusti soittokunnan joulukuussa 1919.

Vuonna 1945 Oulujoen voimalaitosten rakentajat ja henkilöstö perustivat Pyhäkosken soittokunnan, joka esiintyi eri puolilla Pohjois-Suomea voimalaitostyömailla tai juhlissa Leppiniemen seuratalolla.

Muhoksen Torvipoikien kausi alkoi vuonna 1959. Pyhäkosken soittokunnassa oppinsa saanut maanviljelijä Martti Lukka (1907–1974) päätti perustaa maamiesseuran ja Muhoksen seurakunnan kanssa soittokunnan, joka ”toisi nuorisolle syvällisen kehittävän vapaa-ajan harrastuksen, josta ei huvituskaan puuttunut”.

Soittokunnan alkunimeksi tuli Muhoksen Seurakunnan Torvipojat.  Ensimmäiset harjoitukset pidettiin 11.11.1959.

Kuukauden harjoittelun jälkeen orkesteri esiintyi yhdessä kirkkokuoron kanssa soittaen teokset Enkeli taivaan ja Maa on niin kaunis.

Martti Lukan mukaan ”teknillisen soittovarmuuden ja sävelpuhtauden korvasi eläytyminen soittoon voimakkaine jalanlyömisineen, vaikka tosin pihinän ja törähtelyn seasta oli erotettavissa myös tuttuja säveliäkin. ”

Kotiseutuneuvos ja kulttuuripersoona Martti Lukka sävelsi itseoppineesti lukuisan määrän hengellisiä, isänmaallisia ja kotiseutuaiheisia sävelteoksia ja lauluja kirkkokuorolle sekä kirjoitti sanoituksia.

Lukan pääteoksia ovat Muhos-kantaatti ja Soi kunniaksi Herran -kantaatti, sekä puhaltimille sävelletyt teokset, muun muassa Tervehdys Muhokselle -marssi, Sotaveteraanimarssi, Serenadi torville ja Torvipoikien marssi.

Soittokunnan puheenjohtajina ovat toimineet aina Muhoksen seurakunnan kirkkoherrat Albert Immanuel Heikinheimosta (1899-1974) alkaen.

Vuosien varrella Torvipoikien taival on ollut muutamia kertoja vaakalaudalla. Tällainen nivelvaihe oli esimerkiksi Martti Lukan päätös jäädä sivuun soittokunnan johtotehtävistä vuonna1969.

Toinen vaikea vaihe osui 1970-luvun lopulle, jolloin Torvipoikien toiminta oli tyrehtyä soittajien vähäisyyden ja yleisen asenneilmapiirin takia. Esimerkiksi Muhoksen kirkossa ei jostain syystä haluttu kuulla vaskimusiikkia.

Kolmas vaihe – mutta myönteinen – alkoi 1980-luvulla, kun silloinen piispa Olavi Rimpiläinen totesi eräässä piispantarkastuksessa, että torvimusiikki on tästä lähin hänen erityisessä suojeluksessaan. Kannustus antoi uutta puhtia toimintaan ja puhallinmusiikki pysyi aktiivisena osana muhoslaista seurakuntaelämää.

1990-luvulla Torvipoikien perinteen jatkaminen alkoi olla entistä työläämpää, koska suurista odotuksista huolimatta ei Muhoksen musiikkikoulusta saatukaan nuorta soittajapolvea mukaan.

Torvipoikien taipaleen neljännen vaiheen teemaksi muodostui aktiivinen yhteistyö lähialueen soittajien kanssa. Olavi Heikkinen luopui orkesterin vetovastuusta virallisesti vuonna 2017, mutta vuosien ajan hänen kanssaan ovat vetovastuuta jakaneet Seppo J.A. Karppinen ja Johanna Kari (os. Kiviharju).

Torvipoikien johtajina ovat toimineet vuosien varrella dir.mus. Olavi Heikkinen, KT Seppo J.A. karppinen, dir.mus. Mauri Kinnunen ja KM Johanna Kari.

Torvipoikien ydinajatus on edelleen sama kuin soittokunnan syntyaikoina: ”edellisten sukupolvien perinteen vaaliminen ja tahto palvella paikkakunnan juhlatilaisuuksia, joissa on arvokas ohjelma, joka ei seurakuntatyön kanssa ole vastakohtainen”.

 

Jutun lähteenä on Seppo J.A. Karppisen toimittama ”Muhoksen puhallinmusiikin vaiheita suojeluskunnasta Torvipoikiin 1919–2011. Muhoksen Torvipoikain 50-vuotishistoriikki”

Historiaa löytyy myös Muhoksen seurakunnan nettisivujen kautta: http://www.muhoksenseurakunta.fi/toiminta/musiikki/muhoksen_torvipojat/Muhoksen Torvipojat

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Muhoksen seurakunta Yleinen