Kirkon luottamushenkilöiden ja työntekijöiden sidonnaisuudet, esimerkiksi yhteydet elinkeinotoimintaa harjoittaviin yrityksiin, halutaan tehdä näkyviksi.
Sidonnaisuuksien ilmoittamista käsiteltiin viime viikolla kirkolliskokouksessa, josta asia on etenemässä kirkkohallitukseen valmisteltavaksi.
Kirkolliskokous keskusteli asiasta edustaja-aloitteen pohjalta, joka perustui vuonna 2017 voimaan tulleeseen kuntalakiin. Siinä nostetaan esille luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden velvollisuus ilmoittaa esimerkiksi sidonnaisuudet yrityksiin ja muihin yhteisöihin. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös merkittävää varallisuutta.
Viime kädessä kirkon viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä ei voida jatkossakaan pakottaa sidonnaisuuksien ilmoittamiseen, koska velvoitetta ei ole kirjattu kirkkolakiin.
Oulun seurakuntayhtymän lakimies Kristiina Harjuautti, miten tärkeästä asiasta tässä kirkolliskokouksen tuoreessa päätöksessä on kyse?
– Sidonnaisuuksien ilmoittaminen myös kirkon piirissä on hyvä käytäntö ja oikea asia jo periaatteellisella tasolla. Ilmoittaminen lisää kirkollisen päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja avoimuutta seurakuntalaisten suuntaan.
– Avoimuus rakentaa ja ylläpitää luottamusta kirkkoon, jossa päättäjät käsittelevät usein asioita, joihin liittyy raha, seurakunnan jäsenten maksamat verovarat.
Millaisissa asioissa luottamushenkilöiden sidonnaisuudet on tärkeää selvittää?
– Hyviä esimerkkejä ovat päätökset, joihin liittyy kilpailuttamisia. Päättäjien yhteydet yrityksiin tulevat merkityksellisiksi, kun käsitellään vaikkapa seurakunnan kiinteistöjen rakentamista tai työterveyshuoltoa.
Onko sidonnaisuuskysymyksissä epäselvyyksiä luottamushenkilöiden parissa?
– Mielestäni ei ole ollut silloin, kun sidonnaisuus tekee luottamushenkilön esteelliseksi käsiteltävässä asiassa. Luottamushenkilöt tuntevat jääviyskäytännöt ja ovat jäävänneet itsensä tarpeen vaatiessa. Tämän olen laittanut merkille.
– Sidonnaisuudet eivät kuitenkaan aina muodosta suoraan laissa tarkoitettua esteellisyyttä. Tällöin sidonnaisuudet jäävät piiloon eikä niiden vaikutusta päätöksentekoon pysty arvioimaan.
Oululainen pitkänlinjan luottamushenkilö Liisa Lahti, mikä on oma näkemyksesi, millaiset sidonnaisuudet voisivat tulla ongelmaksi tai ainakin tarkasteltavaksi seurakunnan luottamushenkilön tehtävässä?
– Sidonnaisuuksista merkittäviä ja tarkasteltavia olisivat taloudellisiin hankintoihin, esimerkiksi kiinteistöjen rakentamiseen ja korjauksiin liittyvät sidonnaisuudet. Tällä hetkellä itsensä jäävääminen toki tuntuu toimivan.
– Ilmoitettavaksi tulisivat merkittävät hallitusten ja johtokuntien jäsenyydet muun muassa yhtiöissä ja yhdistyksissä.
Mitä mahdollista hyvää tai huonoa näet sidonnaisuusilmoituksen tekemisessä omassa luottamustehtävässäsi?
– Omissa luottamustehtävissäni yhteisen kirkkovaltuuston ja hiippakuntavaltuuston jäsenenä ilmoittamista ei todennäköisesti tulisi, koska sidonnaisuuksia minulla ei ole.