Kirkko tilana kiinnostaa nuoria. Tämä tiedetään Tuiran seurakunnassa, jossa on vietetty jo kolme Yö kirkossa -tempausta.

Suora kysymys: Ymmärrätkö lainsäätäjää?

28.11.19

Oululainen Eveliina Arvola vietti yön Tuiran kirkossa ensimmäisen kerran 2017. Silloin Tuirassa vietettiin Yö kirkossa -tempausta.
Millainen paikka ja tila kirkko on Arvolalle, kokeneelle kirkossa nukkujalle?


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Merja Ollila .

Oululainen Eveliina Arvola vietti yön Tuiran kirkossa ensimmäisen kerran 2017. Syy harvinaislaatuiseen kokemukseen oli Yö kirkossa -tapahtuma nuorille. Myös seuraavana vuonna Arvola nukkui yön kirkkosalissa nuorisotyön tempauksessa.
Vastikään marraskuun alussa Eveliina, 18, oli kolmatta kertaa yöllä Tuiran kirkossa, mutta tällä kertaa Yö kirkossa -minileirin yövalvojana.
Viime viikkoina on käyty vääntöä siitä, voiko koulujen joulujuhlia tai lakkiaisia viettää kirkossa.

Eveliina Arvola, olet nukkunut makoisia unia kirkossa. Millainen tila ja paikka kirkko on sinulle?
– Koen sen yhtä aikaa juhlalliseksi ja arkiseksi, siis aivan tavalliseksi paikaksi. Rippikoulussa meille opetettiin, että kirkkoon voi ja saa tulla aina omana itsenään. Tämän vuoksi kirkko on minulle myös turvallinen tila.
– Suomessa ajattelen kirkkoja ennen muuta uskonnollisina tiloina, mutta kun vierailen ulkomailla kirkoissa, korostuu taas enemmän näkemys kirkkorakennuksista kulttuurihistoriallisesti kiinnostavina ja arvokkaina paikkoina.

Mitä ajattelet kirkosta koulujen juhlanviettopaikkana?
– Olen viettänyt koulun juhlia sekä kirkossa että liikuntasalissa. Kirkossa pidetyt juhlat ovat jääneet paremmin mieleeni. Ne ovat tuntuneet minusta virallisemmilta kuin juhla hieltä tuoksahtavassa liikuntasalissa.

Ymmärrätkö lainsäätäjän vaatimuksen, ettei koulun juhlia tulisi jatkossa järjestää kirkossa uskonnonvapauden ja yhdenvertaisuuden nimissä?
– Ymmärrän, mutta samalla toivon, ettei kaikkia perinteitä heitetä pois. Niitä voi kunnioittaa mutta rinnakkain kehittää uusia käytäntöjä ja perinteitä. Kaikkea vanhaa ei tarvitse siirtää syrjään.
– Nykymaailmassa asioita pyritään tekemään neutraalisti, mikä on oikea pyrkimys. Olen koulussa kuullut osalta oppilaista ihmetystä siitä, miksi heidän pitäisi tulla kirkkoon, jos kirkko ja sen sanoma eivät edusta heidän katsomustaan. Kysymys on minusta ok.

Kun Yö kirkossa -tapahtuma oli alkamassa Tuirassa, täyttyi kirkon eteinen nuorten makuupusseista ja makuualustoista. Kirkossa oli aikomus viihtyä ja hieman nukkuakin.

 

Mitä ajatuksia juttu sinussa herätti? Anna toimitukselle palautetta.

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Yleinen