Kuva: Arkkipiispa Kari Mäkinen johti puhetta kirkolliskokouksessa keväällä 2012
Nykyinen emeritus arkkipiispa Kari Mäkinen johti kirkolliskokousta vuonna 2012.

Suoraan kysyttynä: Mölytäänkö myös kirkon kokouksissa?

6.11.19

Oululainen kirkkovaltuutettu Lyly Rajala ja Kotimaa-lehden päätoimittaja Mari Teinilä pitävät kirkollisten päätöksentekijöiden puhetapoja kokouksissa asiallisina.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Aarne Ormio .

Viime viikkoina julkisuudessa on puhuttu eduskunnan istunnoissa ilmenevästä häiritsevästä puhetavasta: osalla edustajista on tapana häiritä kollegaa tämän puheenvuoron aikana. On välihuutoja, päälle puhumista ja yleistä hälinää. Käyttäytymistä on moittinut muun muassa eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen.

 

Oulun yhteisen kirkkovaltuuston jäsen, toimittaja Lyly Rajala, esiintyykö kirkon päätöksenteossa, esimerkiksi kirkkovaltuustossa, epäasiallista puhekulttuuria?

– En ole sellaista havainnut. Se, mikä valtuustotyöskentelyssä joskus häiritsee, on jaarittelu. Itse olen aina pyrkinyt ilmaisemaan itseni lyhyesti ja ytimekkäästi. Myös kirkolliset päättäjät joutuvat istumaan välillä pitkiä kokouksia, joten on aivan turha lisätä istumista jaarittelulla.

 

Miten kuvaisit seurakuntien päätöksenteon puhekulttuuria?

– Tässä yhteydessä voi hyvin käyttää kuvausta harras. Vaikka kirkolliseen päätöksentekoon osallistuu myös politiikan puolella vaikuttavia päättäjiä, eivät he ole tuoneet mukanaan toisenlaista puhekulttuuria. Kirkollinen ympäristö vaikuttaa päättäjiin ja hyvä niin.

 

Lisäisikö värikkäämpi kielenkäyttö kiinnostusta kirkolliseen päätöksentekoon?

– Asiallinen linja sopii kirkkoon. Asiattomuus olisi väärä tapa lisätä kiinnostusta.

 

Kotimaa-lehden päätoimittaja Mari Teinilä, olet seurannut kirkolliskokouksia toimittajana ja päätoimittajana yli kolme vuosikymmentä. Esiintyykö kirkolliskokouksessa epäasiallista puhetapaa?

– Ei esiinny. Kesken puheenvuorojen ei huudella toisten päälle, kirkolliskokousedustajat käyttäytyvät sivistyneesti. Puheiden sisällöt ovat pääsääntöisesti asiallisia. Ihmisten seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa olen kuitenkin joskus kuullut epäkunnioittavaa puhetta vähemmistöjä kohtaan.

– Napakoiden puheenjohtajien ansiosta puheiden pituudet ovat lyhentyneet. Ytimekkyyttä on vielä varaa lisätä.

 

Kommentoi aihetta täällä

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä Seurakunnat