Tuomo Törmänen haluaa puolustaa avointa keskustelua

16.11.19

Julkisen sanan neuvostoon yleisön edustajaksi valittu Taivalkosken kirkkoherra tietää, että tieto on valtaa. Hän kaipaa avoimempaa keskustelua myös kirkkoon.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Sanna Krook .

Taivalkosken kirkkoherra Tuomo Törmänen valittiin viime viikolla yhdeksi viidestä yleisön edustajasta Julkisen sanan neuvostossa. Vuosina 2020–2022 hän suuntaa Helsinkiin noin kerran kuussa viestintäalan itsesääntelyelimenä toimivan neuvoston kokouksiin.

Yhteiskunnallisista kysymyksistä kiinnostunut Törmänen seuraa niin paikallislehtiä kuin Kalevaa pääosin paperilta ja Helsingin Sanomia diginä. Kirkollisen median julkaisuja väitöskirjaa lestadiolaisen liikkeen ja kommunistien suhteesta vuosina 1944-48 tekevä kirkkoherra seuraa myös tiiviisti.

Törmänen kertoo lukeneensa sanomalehtiä siitä saakka, kun oppi lukemaan.

– Harrastukseni ovat uutiset, hän linjaa puhelimessa.

Julkisen sanan neuvostossa on nähty vuosikymmenten aikana vähän teologeja. Törmäsen mukaan koulutustausta antaa eväitä pohtia nimenomaan vakaumukseen liittyviä kysymyksiä.

– Uskon, että se oli yksi syy valinnalleni.

Tuomo Törmänen muistuttaa, että JSN ei ota kantaa asioihin, vaan journalistiseen tapaan toimia, siihen missä menee faktan ja mielipiteen raja.

– Yksi syy, miksi halusin mukaan neuvostoon, on sananvapauden ja avoimuuden puolustaminen.

Kirkkoonkin Törmänen toivoo rohkeampaa keskustelua, sitä että ristiriitoja ei hissutella piiloon. On helppo ajautua itsesensuuriin, kun halutaan luoda mielikuvaa siitä, että ollaan samaa mieltä, vaikkei ollakaan.

– Ennen papiksi ryhtymistäni olin tutkijana ja totuin siihen, että kaikesta voidaan käydä rakentavaa keskustelua. Kirkossa pitäisi ottaa tästä oppia.

=> Kysy, kommentoi ja lähetä terveisiä

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko