Uusi suntio tuli hätäkeskuksesta kirkon rauhaan

28.11.19

Lumijoen seurakuntamestari Mirja Ylikulju halusi työn, jossa voi liikkua ja kohdata ihmisiä kasvokkain.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Pekka Kontio .

Kun Mirja Ylikulju aloitti marraskuun alussa Lumijoen seurakunnan suntiona, työpäivistä tuli tyystin toisenlaisia kuin aikaisemmin. Edellisessä työssään hätäkeskuspäivystäjänä Ylikulju istui työvuorossaan 12 tuntia putkeen, mutta tehtävät olivat aina kiireellisiä.

– Seurakuntamestarin työtä tehdään paljon kirkossa, jossa vallitsee rauha. Toisaalta se on hyvin fyysistä, miettii haastatteluhetkellä koko aamupäivän lunta luonut Ylikulju.

– Voisi sanoa, että työnkuva muuttui ääripäästä toiseen.

Valinta Lumijoen seurakuntamestariksi tuli sopivaan saumaan, sillä Mirja Ylikulju sai seurakunta- ja hautauspalvelualan ammattitutkinnon valmiiksi lokakuussa. Hän ehti jo etsiä työtä, jossa pääsisi liikkumaan ja tapaamaan ihmisiä kasvokkain.

Suntio on Ylikuljun kolmas ammatti, sillä ennen hätäkeskuksessa työskentelyään hän toimi lähihoitajana. Aikaisemmista kokemuksista on todennäköisesti hyötyä seurakuntamestarina.

– Samalla tavalla näissä kaikissa ammateissa ollaan ihmiskohtaloiden äärellä. Ihmistuntemus kehittyy.

Uusi työntekijä saa perehdytyksen tehtäviinsä varsinaiselta konkarilta, vuosikymmeniä eri seurakunnissa suntiona toimineelta Pekka Kontiolta.

– Paljon tulee informaatiota, kun käymme koko vuoden työt läpi parin viikon aikana.

Raahessa asuva Mirja Ylikulju toimii vapaa-aikanaan Pelastakaa Lapset ry:n Raahen paikallisyhdistyksessä. Yhdistyksen hallituksessa vaikuttava Ylikulju palkittiin juuri viiden vuoden työstään lasten tukihenkilönä.

– Tuntuu hyvälle auttaa. Tukihenkilönä voin paitsi tukea lasta, myös hänen vanhempaansa järjestämällä hänelle omaa aikaa.

Anna palautetta jutusta

”Olen aina lähtenyt haasteiden perään”

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Lumijoen seurakunta