Vartin verran joulutunnelmaa

26.11.19

Kauneimpien joululaulujen kausi on alkanut. Kiimingissä se korkattiin ABC-huoltoasemalla.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Marita Ahlgren .

Alkuillan hämärä on ehtinyt laskeutua, kun ihmiset kulkevat viikonlopun ruokaostoksille.  Marraskuun puolivälin sää on kostea ja keli loskainen, mutta kiiminkiläisen liikekeskuksen eteisessä on jo joulu: joukko lapsia jonottaa katoksen alla istuvan joulupukin ja muorin juttusille.

Myös Kiimingin seurakunta on tuomassa paikalle häivähdyksen joulun tunnelmaa. Huoltoasema ABC:n puolella lauletaan pian kauneimpia joululauluja.

 

Laulaminen tuo ehkä joulun tuntua

Huoltoasemalle astelevat Maija Väisänen ja Anneli Honkanen istahtavat pyöreään pöytään Maria Katiskan seuraksi. Kolmikko kehuu seurakunnan ideaa järjestää Kauneimmat joululaulut tällaisessa paikassa.

– Mukavaa, kun tilaisuus on täällä ihmisten joukossa, he kiittelevät.

Joko joulun tunnelma alkaa hiipiä mieleen?

– Kyllä se tulee, kun ei katso ulos, naiset hymyilevät.

– Kun lapset olivat pieniä, joulunalusaika oli erilaista. Tässä iässä joulutunnelmaa ei vielä tässä vaiheessa tavoita, mutta jospa tämä laulaminen saisi sitä vähän alkuun, Anneli Honkanen toteaa.

 

Kolehti koriin kukkakaupan seinustalla

Kiimingin seurakunnan vs. kanttori Hannaleena Otshudiema jakaa joululauluvihkosia pahvilaatikosta. Lähetyssihteeri Katri Tuomiharju ottaa esiin djembe-rummun ja pian Varpunen jouluaamuna peittää alleen hampurilaisateriaansa nauttivien perheiden ja pelikoneiden äänet.

Tuomiharju esittelee itsensä ja Otshudieman lisäksi muun paikalle tulleen seurakunnan väen: kappalainen Olavi Isokosken, kanttori Jarkko Metsänheimon ja diakonissa Seija Lomman.

Samalla hän kertoo Suomen Lähetysseuran tavoitteesta tukea Kauneimpien joululaulujen avulla köyhien maiden lapsia.

– Kauneimmat joululaulut -tapahtumissa kerättävä kolehti käytetään yli 20 maan lapsille, jotka ovat vailla huolenpitoa. Tuossa kukkakaupan seinustalla on kori, johon voi halutessaan laittaa lahjoituksen.

 

Sinne, missä ihmiset ovat

Huoltoasema sopii joululaulupaikaksi, koska siellä ihmiset ovat liikkeellä jo luonnostaan, toteaa Katri Tuomiharju.

– Halusimme järjestää tällaisen pop up -tyyppisen tilaisuuden, johon on helppo tulla. Täällä voi olla mukana ihmisiä, jotka eivät tule seurakunnan tiloihin.

Tapahtumapaikalla oli merkitystä ainakin Jenni Uusitalolle, joka kertoo saapuneensa paikalle sattumalta 7-vuotiaan tyttärensä Saara-Sofian kanssa.

– Huomasimme tämän, kun tulimme ruokaostoksille. Kiva idea rantautua tänne, yleensä kirkossa Kauneimmissa joululauluissa käyvä Uusitalo sanoo.

 

Koristelu alkaa adventtina

Viidentoista minuutin aikana ehditään laulaa viisi laulua. Kun Maa on niin kaunis -laulun viimeiset sävelet ovat kuuluneet, on aika kiittää paikalla olleita.

Ihmiset kävelevät tummenevaan iltaan. Jenni Uusitalo jää pöytään istumaan, sillä tyttären leikit ovat vielä kesken. Hän kertoo todenneensa juuri äskettäin Saara-Sofialle, kuinka nyt olisi jo aika kaivaa esiin joulukoristeet.

– Laitamme ne esille ensimmäisenä adventtina. Niin joulusta ehtii nauttia.

Oulun seurakuntien Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet löytyvät verkkosivuilta.

Anna palautetta jutusta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kiimingin seurakunta