Martti Lukan Muhos-kantaatin uusi sovitus kuullaan lauantaina. Kuva Seppo J.A. Karppisen kokoamasta Muhoksen Torvipoikien 50-vuotishistoriikista.

”Yksi sävellys ei tee vielä säveltäjää, mutta yhdestä sävellyksestä tunnistaa säveltäjän”

12.11.19

Oululainen säveltäjä Juha Pisto on tehnyt uudelleensovituksen Muhos-kantaatista. Se kuullaan Torvipoikien 60-vuotisjuhlassa.


Juha Pisto sanoo, että hänelle oli mieluinen työ tutustua muhoslaiseen säveltäjään ja kulttuuripersoonaan, joka jätti vahvan jälkensä ei vain Muhoksen vaan koko Oulujokiseudun puhallinmusiikkielämään.

– Lukka oli säveltäjänä itseoppinut eikä hän ilmeisesti musiikin saralla muutoinkaan paljon ulkopuolista koulutusta saanut. Pidän häntä itseoppineena kansantaiteilijana, jolla selvästi oli sisäsyntyinen tarve ja taito ilmaista tuntojaan musiikin kautta.

– Tutustuin hänen pienimuotoisiin sävellyksiinsä ja huomasin, että niissä monessa oli hyvin voimakas emotionaalinen perusvire. Tekstit, jotka myös ovat paljolti hänen kirjoittamiaan, liikkuvat ajalle tyypillisesti akselilla koti–uskonto–isänmaa.

– Sanotaan, että yksi kirja ei tee kirjailijaa mutta yhdestä kirjasta tunnistaa kirjailijan. Martti Lukan kantaattia puhaltimille ja kuorolle sovittaessa tuli monta kertaa tunne, että yksi sävellys ei tee vielä säveltäjää, mutta yhdestä sävellyksestä tunnistaa säveltäjän.

Alun perin Pisto oli suunnitellut tekevänsä Muhos-kantaatista dokumenttiluonteisen orkestraation. Useimmat kantaatin osista ovat alun perin lyhyitä, yhden säkeistön mittaisia lauluja, joten Pisto päätyi kuitenkin säveltämään niihin alku-, väli- ja loppusoittoja sekä muokkaamaan harmonioita.

– Tällaisessa työssä täytyy koettaa hyvin tarkkaan ylläpitää sitä emotionaalista tunnetta ja latausta, joka alkuperäisessä musiikissa itsessään on aistittavissa. Toivon, että olen Muhos-kantaatissa kyennyt säilyttämään alkuperäiselle uskollisen sävyn vaikka kuulokulma onkin tästä päivästä.

 

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Muhoksen seurakunta Yleinen