Rauhan Tervehdys kirjoitti laajan artikkelin Olavi Rimpiläisen vihkimysjuhlasta tammikuussa 1980.

Emeritus piispa Olavi Rimpiläinen on kuollut

9.12.19

Moni muistaa pohjoisen piispan tervehdyksestä ”Herra kanssasi”. Rimpiläinen siunataan haudan lepoon ennen joulua perhepiirissä.


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Kuva Rauhan Tervehdyksestä 17.1.1980 .

Piispa emeritus Olavi Rimpiläinen sai kutsun ajasta iankaikkisuuteen 3. joulukuuta. Hän toimi Oulun hiippakunnan piispana vuosina 1980–2000.

Oulun hiippakunta kunnioittaa piispa Rimpiläinen poismenoa verkkosivuillaan Psalmin sanoilla: ”Rauhassa menen levolle ja nukahdan. Sinä, Herra, sinä yksin olet minun suojani, minä saan elää turvassa.”

Evankeliumi huutaa vain rakkautta ja armoa

Olavi Rimpiläinen valittiin piispaksi Kirkon koulutuskeskuksen johtajan tehtävästä. Rimpiläinen seurasi piispan virassa Hannes Leinosta.

Rauhan Tervehdys kirjoitti tammikuussa 1980 Olavi Rimpiläisen vihkijuhlasta, jossa oli lehden mukaan paikalla ”Oulun oloissa ainutlaatuisen runsas piispojen joukko”. Vihkimisen toimitti silloinen arkkipiispa Mikko Juva.

Olavi Rimpiläinen oli valinnut juhlajumalanpalveluksen saarnatekstiksi Vanhan testamentin tekstin Jesajan kirjasta: ”Murtunutta ruokoa hän ei muserra, lampun hiipuvaa liekkiä hän ei sammuta”.

Raamatunkohtaan pohjautuen Rimpiläinen totesi: ”Meidän keskuudessamme on paljon huutoa ja kovaäänistä puhetta,
joka nousee vihasta tai komentelun halusta. Evankeliumin mukaan Kristus huusi vain kerran ja teki sen saadakseen kuuluville rakkautensa ja armonsa tarjouksen: Jos joku janoaa, niin tulkoon minun tyköni ja juokoon.”

Olavi Rimpiläinen tunnettiin näkyvänä vanhan virkakäsityksen kannattajana, hän ei vihkinyt
naisia papeiksi.

”Hänen sydämensä oli täynnä levollisuutta”

Oulun seurakuntayhtymän rekisterinjohtaja Veijo Koivula muistelee lämmöllä Olavi Rimpiläistä.

Koivula luonnehtii Rimpiläistä suureksi legendaksi jo eläessään. Hän kertoo tavanneensa Rimpiläisen juuri vähän aikaa sitten.

– Siitäkin vierailusta jäi hyvä mieli, kun hänen sydämensä oli täynnä levollisuutta ja kiitollisuutta.

Moni muistaa piispan sydämellisestä tervehdyksestä keskustelujen päätteeksi. ”Herra kanssasi”, oli hänen tuttu toivotuksensa.

 

Lue teol.tri Keijo Nissilän muistokirjoitus Olavi Rimpiläisestä:

Poisnukkunut piispa Olavi Rimpiläinen oli uudistaja Oulun hiippakunnassa 1980–2000

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko