Kuva: Juhani Lavanko Karjasillan seurakunnan kirkkoherra Oulussa.

Pääkirjoitus: Hänen tulee kasvaa

11.12.19

Jos uskonto riisutaan pois henkisestä ilmastosta, mitä ihmisenä olemisesta jää jäljelle? pohtii Juhani Lavanko.


Teksti: Juhani Lavanko . Kuvat: Sanna Krook .

Sanat lausuu esikuvallinen Herran tulotien valmistaja, Johannes Kastaja. Ne viittaavat Jeesukseen. Hänen tulee kasvaa, mutta minun vähetä (Joh. 3:30). Myös me olemme Herran tulotien valmistajia. Mikä on positiomme Jeesukseen?

Joulun voi viettää ilman syntymäpäiväsankaria. Voit täyttää tyhjiön monenmoisella pikkukivalla. Ole kuitenkin tarkka. Jeesus voi livahtaa juhlaan vahingossa.

Tuttu joululaulu Joulupuu on rakennettu vaatii huolellisuutta. Harmittomia ovat kaksi ensimmäistä säkeistöä. Kolmas säkeistö on riski. Kiitos Sulle, Jeesuksemme, kallis Vapahtajamme, kun sä tulit vieraaksemme, paras joululahjamme. Joku voi loukkaantua. Joku voi kannella apulaisoikeusasiamiehelle.

Entä tiernapojat – eikö näytelmän julkiset esitykset pitäisi kieltää? Näytelmän ydintä ovat tietäjien vierailut kuningas Herodeksen hovissa ja Jeesus-lapsen seimen äärellä. Keskeinen traditiohistoriallinen lähde on Matteuksen toinen luku. Joku voi saada uskonnollisia vaikutteita. Ainakin sanoitus pitäisi sensuroida.

Keskustelin hiljattain luonnontieteilijän kanssa. Evoluution tulokulmasta hän huolehti ihmisen eksistenssistä. Jos uskonto riisutaan pois henkisestä ilmastosta, mitä ihmisenä olemisesta jää jäljelle?

Joulu on Jumalan missio, ei ihmisen teko. Hän tulee, lähestyy ja kohtaa. Taivaan enkelit ylistävät, vaikka vaikenemme. Jos emme suostu hänen sanansaattajikseen, hän on suvereeni tekemään uudet valinnat.

Rohkenetko laulaa neljännen ja viidennen säkeistön laulusta Joulupuu on rakennettu?

Tullessasi toit sä valon, lahjat rikkaat, runsahat. Autuuden ja anteeks`annon, kaikki taivaan tavarat.

Anna, Jeesus, Henkes` valon jälleen loistaa sieluumme, sytytellä uskon palon.

Siunaa, Jeesus, joulumme.

 

Kirjoittaja on Karjasillan seurakunnan kirkkoherra

Kommentoi kirjoitusta

Lue lisää aiheesta:

Karjasillan seurakunta Näkemyksiä