Kuva: Sankarihaudat itsenäisyyspäivänä.

Itsenäisyyspäivä näkyy kirkoissa, haudoilla ja kansalaisjuhlissa

4.12.19

Kirkot täyttyvät perjantaina kello kymmenen. Seurakunnat järjestävät itsenäisesti ja yhdessä kuntien kanssa kansalaisjuhlia, joissa kuullaan puhujina kansalaisia laidasta laitaan.


Teksti: Koonnut: Elsi Salovaara . Kuvat: Matias Partanen .

Oulussa järjestetään perjantaina 6.12. kello 10 itsenäisyyspäivän sanajumalanpalvelukset Oulun tuomiokirkossa sekä Haukiputaan, Kiimingin, Oulunsalon, Oulujoen, Ylikiimingin ja Yli-Iin kirkoissa. Oulunsalon ja tuomiokirkon jumalanpalveluksia voi seurata myös osoitteessa www.virtuaalikirkko.fi.

Hailuodossa, Limingassa, Lumijoella, Muhoksella ja Temmeksellä kokoonnutaan myös jumalanpalvelukseen kello 10. Tyrnävän kirkossa järjestetään kello 15 Itsenäisyyspäivän hartaushetki.

Kunnianosoitukset hautausmailla

Oulun tuomiokirkon vapaussodan sankarimuistomerkillä ja Oulujoen hautausmaan sankarimuistomerkillä on kunnianosoitukset kello 9.45.

Lisäksi kello 11.30 Oulun hautausmaalla Intiössä on kunnianosoitukset sankarimuistomerkillä ja vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkillä.

Hailuodon, Haukiputaan, Kiimingin, Limingan, Lumijoen, Muhoksen, Oulunsalon, Temmeksen, Tyrnävän, Yli-Iin, Ylikiimingin sankarihaudoilla kunnianosoitukset ovat kirkon jälkeen.

Nuoret ja taiteilijat äänessä juhlissa

Haukiputaan seurakuntakeskuksessa vietetään itsenäisyysjuhlaa kello 12–13. Juhlapuheen pitää Jonna Kurvinen.

Oulunsalossa jumalanpalveluksen jälkeen Toimitalossa on tarjolla keittolounas ja kirkkokahvit. Niiden jälkeen kello 12 on kirkossa juhla, jossa kuullaan musiikin ja runojen lisäksi oulunsalolaisten ajatuksia itsenäisyydestä.

Myös Ylikiimingissä, Yli-Iissä ja Kiimingissä juhlitaan itsenäisyyttä jumalanpalveluksen päätyttyä.

Kiimingissä puhuu sankarihaudoilla seppeleenlaskun yhteydessä Antti Berg. Seurakuntatalolla pidettävän juhlan tervetulosanat lausuu lukiolainen Sara Jokela, juhlapuheen pitää everstiluutnantti Mika Seppä.

Ylikiimingissä seurakuntatalolla juhlapuheen pitää Veikko Jurvakainen. Yli-Iissä seurakuntatalolla juhlapuhujana on Kalle Pyky.

Hailuodossa juhlapuhujana on taiteilija Pirjo Valinen. Lumijoen seurakuntatalon juhlassa puutaiteilija Heikki Laurila pitää puheen yhdessä sivistysjohtaja Katja Kauniskankaan kanssa.

Limingassa kunnan ja seurakunnan yhteinen juhla pidetään Lakeustalossa kello 12.15 alkaen.

Muhoksella juhlitaan seurakuntatalossa kello 11.30 alkaen. Puhe kuullaan Tervareitin päätoimittaja Elina Jyringiltä.

Temmeksellä perinteinen kynttiläkulkue lähtee 9.30 Väinölästä kirkkoon. Kulkueessa ovat mukana suomenhevoset ja reserviläiset.

Juhla alkaa kello 12 Temmeksen liikuntahallilla kahvitarjoilun jälkeen. Juhlapuheen pitää Tiia Rusila.

=> Kysy, kommentoi ja anna palautetta

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Kirkko ja usko Seurakunnat