Oulun piispantalon seimiasetelmassa ovat mukana myös itämaan tietäjät.

Seimet ovat tulleet osaksi joulunviettoa pohjolassakin

21.12.19

Jeesus-lapsen, Marian ja Joosefin voi nähdä Oulussa niin kirkoissa, näyteikkunoissa kuin kartanon aittarakennuksessa. Seurakunnat haastavat kaikkia seimiä ihastelevia mukaan #seimiselfie-haasteeseen.


Teksti: Oulun seurakunnat . Kuvat: Mari Aho-Palola .

Katolisista maista tuttu seimiperinne elää vahvasti oululaisessa joulunvietossa ja seimiasetelmia on ollut Oulun kirkoissa jo 80-luvulta saakka. Osa seimistä rakentuu pikkuhiljaa adventin aikana niin, että ne ovat täysin valmiita jouluaattona.

Oulun tuomiokirkon seimen asettavat esille joka vuosi päiväkotiryhmän lapset. Tänä vuonna sen ovat asettaneet esille Touhula Starbrightin lapset.

Tuomiorovasti Satu Saarinen haastaa kuvaamaan Facebookiin tai Instagramiin seimiä ympäri kaupunkia ja nappaamaan seimiselfien jonkun kaupungilla olevan seimen äärellä.

– Seimet ovat kauniita ja tuovat näkyväksi joulun alkuperäisen syyn kaupungilla kulkeville ihmisille. Olen iloinen, että saamme seimiselfieillä joulun sanoman esille, Satu Saarinen iloitsee.

 

Seimiä esillä eri puolilla kaupunkia

Kirkkojen ja kappelien lisäksi seimiä on Oulussa esillä myös muualla. Esimerkiksi Oulun piispantalolla (Hallituskatu 3) oleva kuvanveistäjä Pasi Jäntin tekemällä jouluseimellä voi vierailla päivittäin kello 10.30–19.30 välisenä aikana loppiaiseen saakka.

Myös Oulun Diakonissalaitoksella (Albertinkatu 16) on rakennettu jo vuodesta 1947 lähtien jouluseimi.

–  Tänä vuonna seimi on esillä Wegelius-salin aulassa.  Seimellä voi vierailla Terveystalon aukioloaikoina. Tuoreempaa perinnettä on tänä jouluna nähtävillä samassa korttelissa DIAKin kirjastossa, jossa on esillä kaksi seimiasetelmaa, kertoo Oulun Diakonissalaitoksen diakoniatyön päällikkö Outi Uusimäki.

Myös NNKY:n ikkunassa (Isokatu 15) ja Maikkulan Kartanossa (Maikkulanrinne 21) on jouluseimet. Maikkulan Kartanon seimi on nähtävillä pihapiirin yhdessä aitoista, jonka ovi on avoinna kartanon aukioloaikoina.

Oulun ev.lut seurakuntien seimien paikat löydät täältä: https://www.oulunseurakunnat.fi/etusivu/joulu/seimet

 

Oulun seurakuntien seimet:

Oulun tuomiokirkko

Oulun tuomiokirkossa seimi on esillä ensimmäisestä adventista loppiaiseen. Seimen asettavat joka vuosi esille päiväkotiryhmän lapset.

Pikkukirkko

Oulun tuomiokirkon kirkkopuistossa (Kirkkokatu 3) Pikku-Sofian kirkossa eli Pikkukirkossa on esillä seimi adventin aatosta alkaen loppiaiseen.

Karjasillan kirkko

Karjasillan kirkon (Nokelantie 39) jouluseimen on toteuttanut käyttökeramiikkaan erikoistunut taiteilija Silja Mustaparta. Mustaparran toteuttama seimi siunattiin käyttöön joulukuussa 2007. Seimi on esillä ensimmäisestä adventista alkaen.

Kastellin kirkko

Kastellin kirkossa (Töllintie 38) on esillä seimiasetelma pienoiskoossa. Hahmot on toteutettu lyijyjalkanukketekniikalla. Materiaalina käytetty kierrätysmateriaalia: mm. talli on rakennettu veneen tuhdon pohjalaudoista ja paimenten keto vanhoista verhoista nukkamattotekniikalla. Seimen on toteuttanut diakoniatyöntekijä Sirpa Kemppainen. Seimi on esillä ensimmäisestä adventista loppiaiseen.

Pyhän Andreaan kirkko

Pyhän Andreaan kirkon (Sulkakuja 8, Kaakkurissa) pihalla nähdään talli ja täysikokoinen (1:1) jouluseimi. Seimen ensimmäinen vaihe (talli, seimi ja aasi) on nähtävillä ensimmäisenä adventtina. Jouluseimi täydentyy jokainen adventtisunnuntai ja on täydellinen jouluaattona.

Tuiran kirkko ja Pyhän Tuomaan kirkko

Tuiran kirkossa (Myllytie 5) ja Pyhän Tuomaan kirkossa (Mielikintie 3, Puolivälinkankaalla) joulun kertomus eletään seuraavasti: Kuoriin tuodaan ensimmäisenä adventtina jouluseimen tyhjä eläinsuoja. Samalla ensimmäiset hahmot Maria, Joosef sekä aasi lähtevät matkalle kirkon taka-osasta. Viikosta 50 lähtien Jeesus lapsi lepää seimessä, ympärillään Maria ja Joosef, Idän tietäjät, paimenet sekä lampaiden, härän ja aasin eläinhahmot, enkeli ja joulun tähti. Jouluseimen hahmot on valmistanut nukketaiteilija Leena Takalo.

Pyhän Luukkaan kappeli

Pyhän Luukkaan kappelissa (Yliopistokatu 7 Linnanmaalla) on adventista loppiaiseen esillä oma jouluseimiasetelmansa, jonka henkilö- ja eläinhahmot ovat pienoiskoossa alustaansa kiinnitettynä. Sen on valmistanut Olavi ja Pirkko Perälä.

Oulujoen kirkko

Oulujoen kirkon (Oulujoentie 69) perinteinen seimiasetelma täydentyy pikkuhiljaa adventin aikana siten, että Jeesus-lapsi syntyy seimiasetelmaan jouluaattona.

Kiimingin seurakuntakeskus

Kiimingin seurakuntakeskuksessa (Kirkonniementie 6) avattiin adventin perhemessun jälkeen Eija Keräsen tekemä jouluseimiasetelma. Sitä voi käydä katsomassa vaikka iltalenkillä.

Yli-Iin kirkko

Yli-Iin kirkon (Kirkkokuja 4) huovutettu seimiasetelma on nähtävillä ensimmäisestä adventista loppiaiseen.

Ylikiimingin kirkko

Ylikiimingin kirkossa (Kirkkomäki) jouluseimi otetaan esille jouluaattona ja se on esillä joulun ajan.

Haukiputaan kirkko ja seurakuntakeskus

Haukiputaan kirkon (Kirkkotie 10) jouluseimi on esillä kirkon etuosassa viikon 51 alussa. Kapaloitu Jeesus-vauva laitetaan seimeen jouluaattona. Seimen on tehnyt Antti Holma.

Haukiputaan seurakuntakeskuksessa (Kirkkotie 10) on esillä jouluseimi, jonka on tehnyt Tapani Kauppi.

Lisäksi seurakuntakeskuksen pihapiirissä olevaan punaiseen aittaan rakennetaan jouluseimi, joka on nähtävillä kaiken kansan puuropäivässä 13.12.

Oulunsalon kirkko

Oulunsalon kirkossa (Uhrikirkonkuja 2) on esillä keraaminen seimi ja ulkoseimi ensimmäisestä adventista loppiaiseen.

Anna palautetta aiheesta

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Seurakunnat