Kolumni: Runsauden adventti

18.12.19

Saara Kalalukan kirjoitus paljastaa, että adventtiaika Afrikan Lusakassa on erilainen, mutta myös hyvin samanlainen kuin Suomessa.


Teksti: Saara Kalaluka . Kuvat: Jarmo Kulonen .

Mistä on adventinaika Lusakassa tehty?

Sateen puhdistamasta ilmasta, kullankeltaisiksi kypsyvistä mangoista. Tulvivista kaduista ja mutaisista tienpientareista.

Kuoppaisista teistä, lauenneista autoista ja tietöistä, sinipukuisten työmiesten armeijasta, kiinalaisista työnjohtajista.

Miljoonakaupungin jumittavasta liikenteestä ja täyteen ahdetuista pikkubusseista. Sateen aiheuttamien lätäköiden täplittämistä teistä, sähkökatkoksista ja sähkönjakelun säännöstelystä.

Tuoreista vihanneksista, tienvarsikojujen vesimeloneista, tomaateista, sipuleista ja bataateista. Sateiden myötä saapuvista lentomuurahaisista. Vihreäksi yön aikana muuttuvasta maisemasta, silmissä kasvavasta ruohosta.

Ukkosmyrskyistä, rankkasateista, sateenkaarista – ja häikäisevästä, paahtavasta, polttavasta auringonpaisteesta.

Imelän jasmiinin, huumaavan yönkuningattaren sekä makean mangolian tuoksusta illan pimetessä.

Lehmistä, vuohista, irtokoirista. Oraalle nousseesta maissista. Vaaleanpunaisista pilvistä, kaskaiden säksätyksestä, sammakoiden kurnutuksesta auringon laskiessa.

Ruuasta – runsaasta, riittävästä: kanasta, punaisesta lihasta, jauhetun maapähkinän kanssa valmistetuista vihanneshöystöistä, maissipuurosta.

Liikennevaloissa kerjäävistä lapsista, vanhuksista ja vammaisista sekä katukauppiaiden tarvekalujen ja turhakkeiden sinnikkäistä myyntipuheista. Kauppakeskusten äänisaasterajat ylittävällä volyymillä huudatetuista joululauluista ja muovisista joulukoristeista.

Rikkauden ja köyhyyden ääripäistä.

Perheistä ja kirkoissa kokoontuneista kristityistä joulun sanoman äärellä.

Tästä kaikesta on Lusakan adventinaika tehty.

 

Anna palautetta tekstistä täällä

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Näkemyksiä