Hartaus: Olisipa aikaa ihmetellä

24.12.19

Kannattaa lukea jouluevankeliumi loppuun saakka, kehottaa Samuli Suonpää jouluaaton hartaustekstissään.


Teksti: Samuli Suonpää . Kuvat: Pixabay .

Jouluevankeliumi  Luukkaan evankeliumin toisessa luvussa on luultavasti meistä jokaiselle tutuin, useimmille ehkä rakkainkin kohta Raamatussa.

Kuulemme sen joka vuosi, haluamme tai emme, kirkossa, koulussa, lehtien joulujutuissa. Moni lukee sen jouluherkkuja notkuvassa ruokapöydässäkin, pitkänä ja tavanomaista juhlallisempana ruokarukouksena.

Niin kannattaakin. Mutta kannattaa kuitenkin lukea se kokonaan.

Aattohartaudessa jouluevankeliumi jää nimittäin usein kesken. Se lopetetaan kauniiseen, mutta häiritsevän epäuskottavaan kohtaan, neljänteentoista jakeeseen. ”…maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.”

Aamun lehti kertoi meille tänäänkin, ettei tuo ole totta. Ei ole maan päällä rauhaa, ei etenkään ihmisten kesken. Ei vieläkään.

Siksi jouluevankeliumi kannattaa lukea kokonaan, niin kuin joulupäivän jumalanpalveluksessa huomenna tehdään. Vasta nyt päästään siihen kohtaan, joka joulussa minua nykyisin koskettaa.

”Kaikki, jotka kuulivat paimenten sanat, olivat ihmeissään.”  Se on helppo uskoa. Tätä paimenten kertomusta ihmettelisin minäkin, jos arjessani olisi aikaa ihmetellä evankeliumia.  Jouluna voisi olla.

Jos rauhaa me emme tälläkään kertaa joululahjaksi saaneet, olisimmeko saaneet edes muutaman hetken aikaa ihmettelyyn. Antaisivatko joulunpyhät meidänkin tehdä, kuten Maria teki? Hän tutkisteli näitä sanoja sydämessään.

Anna palautetta tekstistä

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Näkemyksiä