Kuva: Professori Seppo Vainio
Seppo Vainion mielestä koulut voisivat tieteellisen tiedon jakamisen lisäksi tarjota myös keinoja edistää nuorten itsetuntemuksen kehitystä ja kykyä keskittyä. Näitä taitoja tarvitaan digitaalisen tulvan keskellä.

”Opimme toisiltamme”

12.12.19

Oululaisprofessori Seppo Vainio pitää arvokkaana piispojen tiedekannanottoa


Teksti: Riitta Hirvonen . Kuvat: Antti Karvonen .

Tiede ja kristillinen usko ovat kumppaneita, eivät vihollisia. Näin toteavat Suomen luterilaisen kirkon piispat marraskuun lopussa julkaistussa tiedekannanotossa.

Piispat puolustavat julkaisussaan tieteellisen tutkimuksen itsenäisyyttä ja vapautta. He myös korostavat tieteen ja uskonnon vuoropuhelun tärkeää merkitystä. Aito vuoropuhelu haastaa kristittyjä arvioimaan vanhoista maailmankuvista periytyneitä traditioita, he toteavat.

Piispat muistuttavat, ettei tiede voi asettua moraalin yläpuolelle. Ilman vastuuntuntoa tiede voi vääristyä tuhovoi­maksi, he varoittavat.

Oulun yliopiston kehitysbiologian professori Seppo Vainio tutustui piispojen kannanottoon.

Pidätkö piispojen julkilausumaa tarpeellisena?

– Kyllä, elämä on kokonaisuus. On tärkeää tarkastella inhimillisen elämän eri puolia yhteisiä nimittäjiä hakemalla. Uskonnon ja tieteen dialogia tarvitaan. Me opimme toisiltamme.

Oletko itse jossakin tilanteessa vääntänyt kättä kristinuskon selitysten kanssa?

– Kyllä. Uskonnollinen, kuten myös tieteellisen työn, pohdiskelu vaatii paljon perehtymistä. Kun tutkija tutkii, se on pitkäjänteistä hommaa. Samoin hengellisyys on jotain, joka vaatii työtä. Tämän työn kautta henkilökohtainen suhteemme elämäämme jalostuu yhä kattavampaa ja täyteläisempää elämää kohti.

Mainitse esimerkkejä asioista, joista uskon ja tieteen edustajien pitäisi mielestäsi keskustella keskenään?

– Kulttuurimme on tänä päivänä jakautunut moniin osa-alueisiin. Tämä koskee tiedettä ja taidetta. Näkemykseni mukaan usko on ollut ja on keskeinen kehityksemme veturi. Me kaikki uskomme johonkin. Siksi voisimme pysähtyä pohtimaan seikkaperäisesti vaikka sitä ”miten usko vie läpi harmaan kiven” tai kuvauksia Jeesuksen ihmetöistä. Miten nämä kuvaukset voisivat muuttua osaksi arkeamme?

Mikä tieteen ja uskonnon välinen kysymys sinua on henkilökohtaisesti kiehtonut?

– Miten henki voi tai voisi voittaa aineen ja miten tämä ilmenee kulttuurissamme?

Millaisia terveisiä lähetät piispoille tiedekannanottoon liittyen?

– On arvokasta, että organisaatioiden johtajat voivat tehdä uusia avauksia. Tätä kautta organisaation toimijat rohkaistuvat ilmaisemaan ja peilaamaan itseään yhä monipuolisemmin muiden kanssa suuren viisauden siemeninä ja kasvaen lopulta täyteen mittaansa.

Lue lisää: Piispojen tiedekannanotto

Uskonnon ja tieteen dialogia tarvitaan. Me opimme toisiltamme.

Seppo Vainio

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä