Rajakylä nostattaa postitiivista me-henkeä

13.12.19

Meidän Rajakylämme on ystävällinen ja kylämäinen yhteisö. Asuinympäristö on rauhallinen ja luonto on täällä lähellä, tiivistävät 12 vuotta Rajakylässä asunut Tanja Herukka ja 10 vuotta siellä asunut Mira Carlenius.


Teksti: Minna Kolistaja . Kuvat: Tanja Herukka .

Äiti, miksi te teette tota positiivisuuskampanjaa – Rajakylähän on maailman paras paikka?

Näin ihmetteli Oulun Rajakylässä asuvan Tanja Herukan poika, kun Herukka yhdessä Mira Carleniuksen kanssa aloitti syksyllä Rajakylä-kehujen keruun.

Carlenius ja Herukka saivat kimmokkeen kampanjaansa kyllästyttyään Rajakylään liitettyihin mielikuviin. Mielikuva Rajakylästä rauhattomana ja huonona asuinalueena oli heistä täysin vanhentunut ja väärä.

– Meidän Rajakylämme on ystävällinen ja kylämäinen yhteisö. Asuinympäristö on rauhallinen ja luonto on täällä lähellä, tiivistävät 12 vuotta Rajakylässä asunut Herukka ja 10 vuotta siellä asunut Carlenius.

Naisista tuntui, että kaikki hyvä Rajakylästä jäi kertomatta. Siksi Rajakylän hyviä puolia korostava kampanjointi oli paikallaan.

Lokakuussa perustetun Meidän Rajakylä -facebookryhmän kautta kerättiin satoja asuinalueeseen liittyviä positiivisia kommentteja. Myös paperilomakkeita kertyi iso pino.

– Yksi koululainen esimerkiksi kirjoitti, että ”Rajakyläläiset auttavat vaikka eivät tuntisikaan”, Carlenius sanoo.

– Joku toinen vastasi, että ”Kun asiat on saanut hoidettua, voi vetää kumpparit jalkaan ja lähteä metsään tai rantaan”, Herukka jatkaa.

Vastauksissa Rajakylään asuinalueena liitettiin eniten sellaisia asioita kuin kylämäisyys, turvallisuus, yhteisöllisyys, rauhallisuus ja tasavertaisuus.

– Rajakylä on ollut vähän kuin kiusattu. Me olemme päässeet puolustamaan kiusattua, Herukka ja Carlenius vertaavat.

Marraskuista kynttilätempausta seuraa joulukuinen joulupallotempaus

Marraskuussa he ideoivat Rajakylään oman valotempauksen Oulun kaupungin Lumo-festivaaliin liittyen. Rajakyläläisiä pyydettiin tuomaan kynttilöitä ja kynttilälyhtyjä valaisemaan kauppojen välistä aluetta.

– Yhtään ainoaa lyhtyä ei muuten rikottu eikä varastettu, naiset huomauttavat.

Kauppojen ja kirjaston välinen aukio on ajatus koristella myös jouluksi.

– 21.–22. joulukuuta puihin voi tulla ripustamaan joulupalloja ja alueen pienelle lavalle voi tuoda kynttilöitä.

Tulevana kesänä pidetään juhlat Talvikkipuistossa

Carleniuksen ja Herukan mukaan monet alueen asukkaat ovat kiitelleet, että juuri tällaista positiivista kylähengen nostatusta Rajakylässä on kaivattukin.

Asia ei jää kommenttien keruuseen eikä kynttilälyhty-ja joulupallotempauksiin vaan hengennostatus jatkuu:

– Ensi kesäkuun 12. päivänä järjestetään talkoilla koko perheen kesätapahtuma Talvikkipuistossa, Carlenius ja Herukka kertovat.

Yhteistyökumppanina on muun muassa Euroopan sosiaalirahaston ITU2-hanke, jota toteuttavat Oulun Diakonissalaitoksen säätiö, Diakonia-ammattikorkeakoulu sekä Oulun kaupunki.

Maalauksia alikulkuihin, Kuivasojan ulkoilualueelle lisää käyttöä

Suunnitteilla on myös, että rajakyläläiset yläkoululaiset toteuttaisivat maalaukset Rajakylän alikulkuihin. Lisäksi Oulun nuorisovaltuustolta aiotaan hakea rahoitusta nuorten skeittiramppiin.

– Voisimme myös keksiä tapoja hyödyntää Kuivasojan ulkoilualuetta. Ensi vuonna sinne voisi järjestää vaikkapa valaistun tonttupolun, Herukka ja Carlenius miettivät.

– Tavoitteenamme on saada mukaan iso joukko ihmisiä, jotka ideoisivat Rajakylään mukavia juttuja ja alkaisivat myös toteuttaa ideoita itse, naiset suunnittelevat.

Carlenius ja Herukka uskovat, että tavoite myös toteutuu.

– Me rajakyläläiset olemme itseohjautuvia: tartumme tekemiseen omatoimisesti emmekä jää odottelemaan, että se kuuluisa Joku Muu asian hoitaisi. Tiedämme, että voimme itsekin vaikuttaa asioihin.

Tanja Herukka ja Mira Carlenius puhdistivat Rajakylän liikekeskuksessa olevan mainostolpan. Tekstein se tuunattiin me-henkeä nostattamaan.

 

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Yleinen