Naisille on lämmin sauna aattona Lämsänjärvellä. Pyhällä Luukkaalla on samaan aikaan avoimet ovet.

Sauna lämpiää aattoiltana

19.12.19

Oulussa saa jouluaattoiltana juttuseuraa Naisten saunasta tai Pyhän Luukkaan kappelista.


Teksti: Marita Ahlgren . Kuvat: Sanna Krook .

Moni on jouluaattona yksin, vaikka kaipaisi seuraa. Lämsänjärvellä joka toinen tiistai naisille saunaa lämmittänyt Anneli Nieminen päätti jatkaa Naisten saunaa myös jouluna, kun aatto osui sopivasti tiistaille.

– Naisten saunasta on tullut hyvää palautetta. Kun tiedän, että on ihmisiä, jotka tuntevat jouluna itsensä yksinäiseksi, näin tässä tilaisuuden auttaa omalta osaltani, tuomiokirkkoseurakunnassa työskentelevä Nieminen sanoo.

Lämsänjärven leirikeskuksen sauna on lämpimänä naisille kello 16–19. Mukaan mahtuu kymmeniä löylyttelijöitä.

– Lämmin vesi riittää noin 30 ensimmäiselle saunojalle, loput saavat sitten raikkaampaa peseytymisvettä.

Lämsänjärven tuvassa on joulukuusi ja jouluvaloja. Saunaseuran ja -juoman lisäksi tarjolla on piparkakkuja ja karamelleja.

 

Luukkaalla saa viivähtää joulutunnelmassa

Pyhän Luukkaan kappelissa Linnanmaalla on syksyn ajan pidetty ovia auki joka tiistai. Sama käytäntö jatkuu myös jouluaattona.

– Kysyin syksyllä, että jos olisin täällä myös jouluaattona, saisinko istua yksin. Hyvin nopeasti minulle vastattiin, että et istuisi, kertoo järjestelyissä mukana oleva Anna-Mari Wartiainen.

Pyhällä Luukkaalla ovet ovat auki aattona kello 16–19. Mukaan voi tulla juttelemaan tai vaikka olemaan vain hiljaa. Perinteisen pikkunaposteltavan lisäksi tarjolla on joulun kunniaksi riisipuuroa ja yhteislaulua.

– Moni kaipaa jouluaattona seuraa ja hiljentymistä. On tärkeää tietää, että on paikka, jonne on tervetullut, Wartiainen lisää.

 

Sininen hetki on alkusoittoa avoimille oville

Pyhän Luukkaan kappeliin voi tulla jo ennen avoimia ovia, sillä kappelissa järjestetään perinteinen Sininen hetki kello 14. Noin 40 minuuttia kestävässä tapahtumassa kuullaan suomalaisten runoilijoiden teksteihin sovitettuja Kaj Chydeniuksen sävellyksiä.

Sinisen hetken toteuttavat pastori Päivi Jussila sekä Sara Holopainen (laulu), Mari Vuoritie (laulu) ja Hannu Sirén (piano) Toppilan Laulustudiosta. Sinisen hetken jälkeen voi jäädä kappeliin odottamaan avoimien ovien iltaa.

Seurakunnissa on aattoiltana myös hartauksia ja jouluyön messuja. Lisätietoja löytyy seurakuntien verkkosivuilta.

Anna palautetta jutusta

Kappelissa onnistuu niin juttelu kuin hiljentyminen

Yhdessä löylyssä

Lue lisää aiheesta:

Ihmiset ja elämä Oulun tuomiokirkkoseurakunta Tuiran seurakunta