Kuva: Elsi Salovaara, kuva: Sanna Krook

Pääkirjoitus: Vahvuuksia unohtamatta

18.12.19

Niin hallitusohjelmat kuin strategiat jäävät helposti pelkiksi papereiksi, jos niiden viestiä ja tavoitteita ei sisäistetä eikä niihin uskota, toteaa Elsi Salovaara.


Teksti: Elsi Salovaara . Kuvat: Sanna Krook .

Viime viikkojen aikana on käyty läpi historiallisia vaiheita Suomessa. Maailman nuorimman pääministerin johtamassa hallituksessa suuri osa ministereistä on 30–40-vuotiaita, ja enemmistö naisia.

Vaikka hallitusohjelma on pysynyt samana, tulevaa odotetaan mielenkiinnolla jo siksi, että ihmiset ovat vaihtuneet. Sillä on aina vaikutusta lopputulokseen.

Aivan kuten maan hallitus on linjannut itselleen tavoitteita, on myös yhdistyksissä, yhteisöissä ja seurakunnissa hyväksytty viime viikkoina toimintasuunnitelmia, talousarvioita ja strategioita tuleviin vuosiin.

Oulun seurakunnissa on laadittu vuoden aikana visio vuoteen 2026 saakka. Strategiassa puhutaan tietoisesti oululaisista, ei seurakuntien jäsenistä. Sillä halutaan painottaa sitä, että toiminta on avointa kaikille. Seurakunnat haluavat olla omalta osaltaan rakentamassa yhteistä kotikaupunkia.

Tulevaisuutta pohtiessa tulee listata myös omia vahvuuksia. Niitä löytyy jokaisesta yhteisöstä.

 

Ilahduttavaa on, että strategian teko on alkamassa myös Lumijoen seurakunnassa. Pienellä paikkakunnalla haasteet ovat osin samanlaisia, osin erilaisia kuin kaupungissa.

Verkkolehteemme haastateltu kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokuna totesi, että päätös laatia strategia on aina pysähtymisen paikka. Silloin pohditaan, mitä tavoitellaan ja millä keinoilla.

Seurakuntien haastava tehtävä on rakentaa siltoja ikiaikaisen sanoman ja tässä ajassa elävien ihmisten välille.

Vaikka usein voi tuntua, että suunnitelmissa varaudutaan pelkästään uhkiin ja haasteisiin, tulevaisuutta pohtiessa tulee listata myös omia vahvuuksia. Niitä löytyy jokaisesta yhteisöstä. Vahvuuksia voi myös kehittää.

Niin hallitusohjelmat kuin strategiat jäävät helposti pelkiksi papereiksi, jos niiden viestiä ja tavoitteita ei sisäistetä eikä niihin uskota. Niitä pitää elää todeksi, sillä teoilla on vaikutusta.

Anna palautetta pääkirjoituksesta

Lue kirjoittajan muita tekstejä:

Pääkirjoitus: Isät, jotka eivät ole sukua

Pääkirjoitus: Kuuntele sydäntäsi

Lue lisää aiheesta:

Kirkko ja usko Näkemyksiä