Kalle Pyky haluaa olla nuorten äänitorvi

Suorapuheinen nuorimies ei istu enää jälki-istunnossa, vaan hän tuo nuorten ääntä kuuluviin muun muassa seurakunnallisena päättäjänä.

|

Kevään 2016 yhteishaussa Kalle Pyky haki Kiimingin lukioon. Lukio oli lakkautusuhan alla, ja opiskelijoiden tulevaisuus lähilukiossa vaakalaudalla.

Lakkautukselta säästyttiin, mutta Kallelle tapahtumat merkitsivät uuden ajanjakson alkua.

– Se herätti taistelutahdon yhteisten asioiden puolesta.

Halu työskennellä yhteisen hyvän puolesta on vienyt Kallen muutamassa vuodessa Oulun nuorisovaltuuston puheenjohtajaksi ja luottamustehtäviin Oulun seurakunnissa. Matka ei ole kuitenkaan sujunut ongelmitta.

Kasvun  paikka

Eläväisestä ja puheliaasta miehen alusta on löytynyt lapsesta asti myös esiintymishalua. Innokkaan nuoren suorapuheisuus aiheutti välillä kiivaitakin sanallisia yhteenottoja, ja koulussa Kalle ajautui sen vuoksi vaikeuksiin.

– Minulla on pienestä pitäen ollut halu vaikuttaa omaan ympäristöön, mutta aina en ole osannut kanavoida vaikuttamisintoani oikein. Nuorena minulla ei ollut sellaista sovittelevaa henkeä, ja sitten sitä istuttiinkin jälki-istunnossa.

 

Nuorena minulla ei ollut sellaista sovittelevaa henkeä, ja sitten sitä istuttiinkin jälki-istunnossa.

 

Kantapään kautta hän on opetellut rauhallisemman tavan ilmaista mielipiteensä.

– Se on ollut sellainen kasvun ja oppimisen paikka. Vaikka olisi kärkkäitäkin mielipiteitä asioista, niin pitää pyrkiä olemaan sovitteleva ja yrittää löytää se kultainen keskitie.

Yhteistyön merkitys

Avoimen keskustelun ja yhteistyön tärkeys on tullut yhä selvemmäksi kirkkovaltuustossa toimiessa. Ihmisten erilaisuus ja erilaiset mielipiteet eivät estä yhteistyötä, vaan opettavat ymmärtämään eri näkökantoja.

– Arvostan paljon valtuuston vanhempien jäsenten mielipiteitä ja sitä kokemusta, mitä heillä on. Minusta tuntuu, että myös minulla on paljon annettavaa heille – nuorten näkemys asioihin.

 

Arvostan paljon valtuuston vanhempien jäsenten mielipiteitä ja sitä kokemusta, mitä heillä on. Minusta tuntuu, että myös minulla on paljon annettavaa heille – nuorten näkemys asioihin.

 

Kalle pitää erityisen tärkeänä sitä, että myös nuoret pääsevät mukaan vaikuttamaan, myös seurakuntien tulevaisuuteen.

– Seurakunnat ovat tärkeä tuki yhteiskunnalle, ja haluan olla tekemässä työtä sen eteen, että ne myös säilyvät elinvoimaisina.

Kalle pohtii, miten tärkeää olisi saada varsinkin nuoria sekä nuoria aikuisia mukaan toimintaa kehittämään.

– Haluan pitää huolen, että nuoret tulevat oikeasti kuulluksi. Haluan olla se, joka tsemppaa heitä eteenpäin.

Tulevaisuuden haave

Nuorisovaltuustossa ja seurakunnan luottamustehtävissä toimiminen on antanut arvokasta kokemusta vaikuttamisesta ja osallisuudesta.

Kalle haaveilee kansanedustajan urasta ja toivoo pääsevänsä tulevaisuudessa mukaan politiikkaan. Hän mieltää itsensä keskustalaiseksi, mutta korostaa tässäkin yhteistyön tärkeyttä.

– Arvostan poliitikoissa juuri sitä, että ollaan avoimia muiden ajatuksia kohtaan ja pystytään keskustelemaan. Täytyy pystyä hyppäämään sen toisen henkilön asemaan.

Seuraavaksi Kalle keskittyy opiskeluihin ja katsoo, mihin elämä vie.

Tavoitteena on päästä opiskelemaan yhteiskuntatieteitä Rovaniemen yliopistoon. Yläasteen yhteiskuntaopin kirjan sanoma onkin jäänyt unohtumattomasti mieleen.

– Politiikka on pohjimmiltaan yhteisten asioiden hoitamista. Sitä haluan olla tekemässä, yhteistä hyvää.


Jaa sivu eteenpäin


Lue artikkeliin liittyviä aiheita

Mitä mieltä olit artikkelista?

Millaisia ajatuksia tai tunteita juttu herätti? Haluatko lähettää viestin haastatellulle tai jutun tekijälle? Anna risuja tai ruusuja alla olevalla lomakkeella. Arvomme palkintoja palautteen antajien kesken, joten jätä yhteystietosi, mikäli haluat osallistua arvontaan.

Palautelomake (artikkelit)

Aiheeseen liittyvää