Kolumni: Vanhemmuus ei ole aina mukavaa

28.1.20

Vanhemmuus ei murene siihen, että kulissin alta paljastuu ei-niin-supervanhempi, joka kaipaa apua ja tukea, painottaa Meiju Kaakinen.


Meillä on nyt vähän vaikea tilanne. Lapset ovat vaikealla päällä. Meillä oli vaikea aamu, yö, kotitehtävä, työaika, opettaja, avioliitto ja vaikea valita, mitä maitoa ostetaan vai ostetaanko kasviperäistä.

Lasten kasvatuksen maailmanhistoriassa on aina ollut vaikeaa.

En jaksaisi eritellä ja selitellä. Haluan todeta, että vanhemmuus on oikeastaan aika vaikeaa. Kun leikki-ikäinen kiukkupylly huutoitkee kaupan lattialla, niin tarvitseeko siinä tilanteessa selitellä, että oli vähän vaikea aamu?

Ihmisen kasvattaminen on vaikeaa. Vanhemmuus ei ole aina mukavaa. Se on väsyttävää. Se voi olla välillä kohtuuttoman raskasta ja yksinäistä hommaa.

Vanhemmuus ei ole aina mukavaa. Se on väsyttävää. Se voi olla välillä kohtuuttoman raskasta ja yksinäistä hommaa.

 

Kun vanhemmuus ei ole ruusuilla tanssimista, vaan muistuttaa enemmän piikeissä kierimistä, kannattaa pyytää apua.

Vanhemmuuden ei tarvitse olla yksinäistä suorittamista. Se ei myöskään murene siihen, että kulissin alta paljastuu ei-niin-supervanhempi, joka kaipaa apua ja tukea.

Ymmärrä, hyvä vanhempi, että sinä et ole huono, vaikka väsyt taakkasi alla. Myöskään kenenkään lapset eivät ole huonoja tai ”vaikeita lapsia”, vaikka aamut, kauppareissut ja äidinkielentunnit ovatkin vaikeita.

Ilman (vaikeaakin) vanhemmuutta ei ole lapsuutta, ja lapsuus sentään on erityinen elämänvaihe.

Sinäkin voit olla tukemassa vanhempia tärkeässä tehtävässä: hymyile vaikka rohkaisevasti sille äidille tai isälle, jonka lapsella on kiukku päällä ruokakaupassa.

Sano, että ei hätää. Teillä on nyt vähän vaikea tilanne.

P.S. Sinä päivänä, kun viimeistelin ja lähetin tämän tekstin, minulla oli järkyttävä riita lapseni kanssa. Kummankaan ei yhtään tehnyt mieli ymmärtää toista. Riita alkoi ihan pienestä asiasta ja eskaloitui siihen, että hän huusi ja minä huusin ja naapurit työnsivät jäkälää korviinsa. Kyllä oli vaikea tilanne.

Kirjoittaja on Tyrnävän seurakunnan lastenohjaaja

Kerro omat kokemuksesi ja anna palautetta

Lue Meiju Kaakisen Kesäkahvilla-sarjan haastattelu kesältä 2019:

”Saat aina sanoa ei”

Lue lisää aiheesta:

Näkemyksiä Tyrnävän seurakunta